Οι προβλέψεις του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στο Δήμο Χαλανδρίου / Εκκρεμούσε από 2005

Μια σειρά από πρόνοιες για την κατοικία, το περιβάλλον, τις επιχειρήσεις, τις μεταφορές, τους χώρους πρασίνου, άθλησης και εκπαίδευσης περιλαμβάνει το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Χαλανδρίου -πήρε την έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στις 21 Απριλίου 2021- οι οποίες, κατά το Δήμο Χαλανδρίου, αναμένεται να βελτιώσουν δραστικά τη ζωή των πολιτών τις επόμενες δεκαετίες.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο θέμα που επιλύεται στο Χαλάνδρι τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς ο σχεδιασμός της μελέτης αναθεώρησης του παλαιού ΓΠΣ που ίσχυε από το 1989 ξεκίνησε το 2005 (!) ενώ οι συζητήσεις για την ανάγκη αναθεώρησης του φτάνουν πίσω στις αρχές του 2000.

Η υπογραφή του αποτελεί δικαίωση της επίπονης προσπάθειας του Δήμου Χαλανδρίου τα τελευταία χρόνια, ειδικά της σημερινής διοίκηση που κατάφερε να ολοκληρώσει το 2017 τη μελέτη αναθεώρησης του ΓΠΣ.

Ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη των ξεχασμένων περιοχών

Το αναθεωρημένο ΓΠΣ επιλύει εξαιρετικά σημαντικά θέματα της πόλης και πρωτίστως ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης των ξεχασμένων περιοχών του «Πεύκο Πολίτη» αλλά και της ζώνης των 250 μέτρων γύρω από το κοιμητήριο.

Ειδικά για την πολύπαθη περιοχή του «Πεύκο Πολίτη» -που παραμένει εκτός σχεδίου σχεδόν 50 χρόνια στερώντας από περίπου 1.180 ιδιοκτήτες τις περιουσίες τους και από το Δήμο Χαλανδρίου την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου των 30 στρεμμάτων στο Νομισματοκοπείο- η διαδικασία επισπεύδεται με την κατάργηση του οδικού άξονα της Ελευθέρας Λεωφόρου Πεντέλης, που προβλέπει το νέο ΓΠΣ.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο Δήμος Χαλανδρίου -είχε ήδη με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στηρίξει την κατάργηση του παραπάνω οδικού άξονα- έχει σχεδόν έτοιμη τη σχετική μελέτη που θα σταλεί άμεσα στην Περιφέρεια, προκειμένου να προχωρήσει αμεσότερα η ένταξη του «Πεύκο Πολίτη».

Πέραν τούτων το νέο ΓΠΣ Χαλανδρίου:

► Θωρακίζει τις περιοχές κατοικίας από οχλούσες χρήσεις. Ειδικά για την περιοχή του κέντρου προστίθεται στη μελέτη του 2014 η απαγόρευση των μεγάλων κέντρων διασκέδασης και αναψυχής ενώ προβλέπονται αλλαγές στις χρήσεις γης σε διάσπαρτα οικοδομικά τετράγωνα στην κατεύθυνση της προστασίας του οικιστικού χαρακτήρα της πόλης.

► Αλλάζει τις χρήσεις γης σε συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή του κέντρου του Χαλανδρίου, όπου έχουν παγιωθεί χρήσεις διαφορετικές από αυτές που προτείνονταν στη μελέτη του 2014, με στόχο τη συρρίκνωση του Πολεοδομικού Κέντρου στις σημερινές του διαστάσεις και την προστασία υφιστάμενων περιοχών κατοικίας.

► Ενισχύει την προστασία της Ρεματιάς, καθώς ενσωματώνει πλήρως το ειδικό πολεοδομικό καθεστώς που προέβλεψε το Προεδρικό Διάταγμα του 1995 και του ρέματος Βριλησσού στο οποίο προβλέπεται πλέον και ζώνη περιπάτου και υπαίθριας αναψυχής.

► Ενσωματώνει τις νέες θεσμικές ρυθμίσεις που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια (Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής, χρήσεις γης στα οικόπεδα ΧΕΥ8 και ΧΕΥ9, χρήσεις γης στη δημόσια έκταση 30 στρεμμάτων στο Νομισματοκοπείο που εκχωρήθηκε στο Δήμο το 2016 από το υπουργείο Οικονομικών, κατοχυρώνοντας τον περαιτέρω ως χώρο αθλητισμού και πρασίνου.

► Αποκλείει κερδοσκοπικές πιέσεις στα 64 στρέμματα της Ριζαρείου και στα 27 στρέμματα του Ιδρύματος Χατζηκώνστα, καθώς η περιοχή της Ριζαρείου λαμβάνει χρήσεις αποκλειστικά εκπαίδευσης και καθορίζεται μικρός συντελεστής δόμησης προκειμένου να προστατευτεί το υψηλό πράσινο της έκτασης ενώ το ίδρυμα Χατζηκώνστα λαμβάνει χρήσεις αποκλειστικά εκπαίδευσης – κοινωνικής πρόνοιας και πολιτιστικών εγκαταστάσεων.

► Περιορίζει τη χρήσης της Γενικής Κατοικίας στα μέτωπα των οικοδομικών τετραγώνων επί των βασικών οδικών αξόνων (Κηφισίας, Μεσογείων, Δουκίσσης Πλακεντίας, Αγίας Παρασκευής, Πεντέλης, Εθνικής Αντιστάσεως, Παλαιολόγου/Παπανικολή, Βάρναλη) αντί για το σύνολο των οικοδομικών τετραγώνων – όπως συνέβαινε σε αρκετές περιπτώσεις στην πρόταση του 2014 – με σκοπό την προστασία των περιοχών κατοικίας.

► Προσδιορίζει αλλαγές στην περιοχή του Κοιμητηρίου (καθορισμός ζώνης παραγωγικών δραστηριοτήτων, ζώνης αστικών υποδομών δήμου δυτικά του νεκροταφείου και ζώνης πρασίνου σε απόσταση 50 μέτρων από το Κοιμητήριο).

Σίμος Ρούσσος: Το νέο ΓΠΣ καθορίζει τη μορφή της πόλης για την επόμενη 15ετία

Με αφορμή την έγκριση του νέου ΓΠΣ ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος δήλωσε:

«Η υπογραφή του νέου ΓΠΣ δικαιώνει πλήρως τη στρατηγική και το όραμα της σημερινής διοίκησης για μια πόλη σύγχρονη και ανθρώπινη, καθώς κατοχυρώνεται ο οικιστικός της χαρακτήρας αλλά και οι αναπτυξιακές της δυνατότητας, με διασφάλιση όμως των χώρων πρασίνου και αθλητισμού.

Το αναθεωρημένο ΓΠΣ είναι ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο που θα καθορίσει τη μορφή της πόλης τουλάχιστον για την επόμενη 15ετία! Από την εκπόνηση της μελέτης μέχρι την τελική έγκρισή του απαιτήθηκε πολυετής και επίπονη προσπάθεια και συνεργασία αιρετών, επιστημόνων, στελεχών του Δήμου, της Περιφέρειας και του υπουργείου Περιβάλλοντος.

»Για όλη αυτή την προσπάθεια ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, Κ. Νότα, Χ. Μπαζάκα, Γ. Παπαδόπουλου, Α. Υψηλάντη, στην ειδική συνεργάτη δημάρχου κ Φ. Βαταβάλη για την αρτιότητα των επεξεργασιών, την εργατικότητα και την υπομονή τους.

»Στους αντιδημάρχους Κ. Γερολυμάτο και Ε. Χριστούλη που πίστεψαν, επέμειναν και ολοκλήρωσαν μια πολύ απαιτητική εργασία.

»Στις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου που ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία τις προτεινόμενες, από την διοίκηση αλλαγές τον Μάρτιο του 2017.

»Στον υφυπουργό Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ν. Ταγαρά, για τα άμεσα αντανακλαστικά και την ταχύτητα υπογραφής του νέου Γενικού Πολεοδομικού.

»Στον νυν Γ.Γ. του ΥΠΕΝ κ Θ. Μπακογιάννη και σε όλα τα στελέχη του ΥΠΕΝ για την αμέριστη βοήθεια και υποστήριξη σε κάθε φάση του έργου.

»Στον περιφερειάρχη κ. Γ. Πατούλη και στον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο κ Α. Κατσιγιάννη για τη γενναία υποστήριξη των θέσεων του Δήμου στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο.

»Στην τέως περιφερειάρχη κ Ρ. Δούρου για την υποστήριξη και την έγκριση με μεγάλη πλειοψηφία της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων τον Νοέμβριο του 2019.

»Στην τέως ΓΓ του ΥΠΕΝ κ Ρ. Κλαμπατσέα για τη αμέριστη υποστήριξη της επίπονης προσπάθειας».