Η Παλλήνη τιμά σήμερα, Σάββατο 1 Φεβρουαρίου την μνήμη του Πολιούχου της, Αγίου Τρύφωνα του Μεγαλομάρτυρα

Τον πολιούχο της, Άγιο Τρύφωνα τον Μεγαλομάρτυρα, γιορτάζει, σήμερα, Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, η Παλλήνη με πανηγυρική θεία λειτουργία στον ιερό Ναό που αφιερώθηκε στην μνήμη του.

Η Θεία Λειτουργία θα αρχίσει ώρα 7.00 π.μ. και η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων Του Πολιούχου, προγραμματίζεται να γίνει περί ώρα 10.00 π.μ.

Ο Άγιος Τρύφωνας Προστάτης των αμπελουργών

Ο Άγιος Τρύφωνας έχει καθιερωθεί στην εθιμική λατρεία, ως ο προστάτης των αμπελουργών και στις νεώτερες αγιογραφίες παρουσιάζεται ως νέος, αγένειος, σγουρομάλλης, να κρατάει με το αριστερό του χέρι «κλαδευτήρι», εργαλείο, με το οποίο γίνεται το κλάδεμα των αμπελιών που είναι και η κύρια αμπελουργική εργασία της χρονικής αυτής περιόδου.

Δεδομένου ότι η περιοχή μας από τον 19ο αιώνα, ήταν κατ΄εξοχήν τόπος αμπελώνων, οι κάτοικοι της Παλλήνης πολύ μεταγενέστερα έκτισαν στη μνήμη του τον ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα για να έχουν την ευλογία του και “καλή σοδειά” στην ετήσια παραγωγή τους.

Ενδεικτικό στοιχείο της σύνδεσης που απέδιδαν οι αμπελοπαραγωγοί στον Άγιο Τρύφωνα και στα αμπέλια τους, το γεγονός ότι στον Εξορκισμό του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος, αναφέρονται ονομαστικά τα διάφορα ζιζάνια που πλήττουν τα αμπέλια:

“… των αδικούντων την άμπελον, την χώραν τε και τον κήπον: Κάμπη, Σκώληξ, Σκωληκοκάμπη, Σκάνθαρος, Βρούχος, Ακρίς, Επίμαλος, Καλιγάρις, Μακρόπους, Μύρμηξ, Φθείρ, Ρυγίτης, Ψυλλίτης, Καυσοκόπος, Ερυσίβη, Κοχλοί, Ψαλίτης και ει τι άλλο προσφυσούν και μαραίνον τον καρπόν της σταφυλής και των λοιπών ειδών και λαχάνων”.