Στο Δήμο Βόλου θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών στην Ελλάδα. Το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Βούτση, ο οποίος κατήγγειλε ότι, ενώ υπάρχει νόμος ομόφωνα ψηφισμένος από τη Βουλή, έχει εκδοθεί σε εφαρμογή του, η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση και το Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίων νεκρών, υπάρχουν δυνάμεις που μπλοκάρουν την εφαρμογή τους.
Είναι γνωστό κι έχει κατ΄επανάληψη επισημανθεί ότι η έλλειψη αποτεφρωτηρίου νεκρών δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα σε χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες, αναγκάζονται να μεταφέρουν τους νεκρούς τους για καύση εκτός Ελλάδας, συνήθως στη Βουλγαρία με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο οικονομικού κόστους.
Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, είπε, μεταξύ άλλων:
«Έχουμε καθυστερήσει στη δημιουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών. Αν και από το 2006 επετράπη για πρώτη φορά η δημιουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών στην Ελλάδα, το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε τρία χρόνια μετά, ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί πως αν και σε πολλούς Δήμους λαμβάνεται απόφαση να δημιουργηθούν κέντρα αποτέφρωσης νεκρών, στη συνέχεια ανακαλείται η απόφαση στα Δημοτικά Συμβούλια».-χαρακτηριστική η περίπτωση του Δήμου Μαρκόπουλου-
“Η δημιουργία και η συντήρηση τέτοιων χώρων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των ΟΤΑ”, διευκρίνισε ο κ.Λ. Γρηγοράκος, προσθέτοντας ότι “υπάρχουν πολλοί δήμαρχοι που ενώ έχουν αποδεχθεί αυτήν τη διαδικασία στη συνέχεα και για διάφορους λόγους (προβάλουν έντονες αντιδράσεις οι τοπικοί μητροπολίτες) επανέρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και ανακαλούνται οι σχετικές αποφάσεις. Εξαίρεση φαίνεται να αποτελεί ο Δήμος Βόλου.
Καταλήγοντας ο κ. Λ. Γρηγοράκος, ανέφερε ότι “αυτή τη στιγμή προχωρά η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, καθώς υπάρχει και η βούληση και όλα τα εχέγγυα και όλες οι διαδικασίες έχουν γίνει νόμιμα και θα προχωρήσει η εγκατάσταση και δημιουργία κλιβάνου αποτέφρωσης νεκρών στο Βόλο.”