Δημοτική Οικολογική Συνεργασία Παλλήνης: “ΟΧΙ φωτοβολταϊκό Πάρκο στο Πεντελικό”

Πρόσκληση ευαισθητοποίησης για την ματαίωση δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό, απευθύνει προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς τις συμμετέχουσες στο Δημοτικο Συμβούλιο Δήμου Παλλήνης αυτοδιοικητικές παρατάξεις, η “Δημοτική Οικολογική Συνεργασία” Δήμου Παλλήνης. 

Στην σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι

“η χλωρίδα και η πανίδα του βουνού δεν μπορεί να αντικαθίσταται από χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πανέλων και σιδηροκατασκευών” ενώ σε άλλο σημείο της, υπενθυμίζεται, ότι οι επίμαχες εκτάσεις στο Πεντελικό, πέραν των άλλων, είναι και αμφισβητούμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Η ανακοίνωση της ΔΗΜ.Ο.Σ –εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης από τον επικεφαλή της, γιατρό κ. Γιώργο Μπουμπασάκο- αναφέρει τα εξής:

“Το σχέδιο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό πρέπει να σταματήσει. Το πάρκο σχεδιάζεται να γίνει εντός της ζώνης προστασίας σε περιοχή που κηρύχτηκε αναδασωτέα μετά τις πυρκαγιές του 2009. Η δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου στη συγκεκριμένη έκταση επιβραβεύει τους εμπρησμούς ενώ η αλλαγή στη μικροκλίμακα της περιοχής θα είναι προφανής. Η θερμοκρασία στην περιοχή υπολογίζεται να ανέβει 2-3 βαθμούς.

Η Δημοτική Οικολογική Συνεργασία είναι αλληλέγγυα με τα κινήματα των πολιτών και με μεγάλο τμήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιοχής που αγωνίζονται να αποτραπεί η εν λόγω εγκατάσταση. Είναι ζήτημα πολεοδομικό, περιβαλλοντικό και κύρια ιδιοκτησιακό. Στο Πεντελικό ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα 755/88 που αποτελεί τον καταστατικό χάρτη προστασίας του βουνού. Οι χρήσεις πάνω στον ορεινό όγκο είναι συγκεκριμένες και δεν προβλέπουν δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. H χλωρίδα και η πανίδα του βουνού δεν μπορεί να αντικαθίσταται από χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πανέλων και σιδηροκατασκευών. Το ταλαιπωρημένο Πεντελικό το οποίο εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες σε πράσινο και αναψυχή, χιλιάδων κατοίκων των όμορων δήμων, δεν μπορει να γίνει βορά στις οικονομικές ορέξεις της μονής Πεντέλης. Η κυριότητα της Μονής Πεντέλης επί αυτών των εκτάσεων τίθεται υπό αμφισβήτηση εδώ και χρόνια.”