Δήμαρχος Παλλήνης: «η αυτοοργάνωση της κοινωνίας μας, ζητούμενο στην πρωτοβουλία διάθεσης πατάτας…”

Η πρωτοβουλία του Δήμου Παλλήνης να προσκαλέσει πατατοπαραγωγούς από το Νευροκόπι και να διαθέσουν το προϊόν τους, απευθείας στους Δημότες του Δήμου, ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης. (Τρίτη 6 Μαρτίου, τ.έ.)

Αφορμή, η παρατήρηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Άρη Βίτσιου, ότι «για ένα τέτοιο ζήτημα θα έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου» επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «η επισήμανση αυτής της παράλειψης δεν υποδηλώνει και άρνηση ή διαφωνία προς το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας…»

Ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Αθαν. Ζούτσος, απαντώντας στον κ. Α. Βίτσιο δήλωσε ότι «υπάρχουν θέματα για τα οποία οι αποφάσεις δεν μπορούν να περιμένουν» και ότι «εν πάση περιπτώσει η ανάληψη της πρωτοβουλίας ήταν στα πλαίσια άσκησης της διοίκησης του Δήμου…»

Αναφερόμενος ο κ. Αθανάσιος Ζούτσος στην ουσία της πρόσκλησης των πατατοπαραγωγών, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι

«σε μία κοινωνία που είναι πλέον απροστάτευτη από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της, θεωρώ ότι αποτελεί υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναλαμβάνει δράσεις που δημιουργούν προϋποθέσεις αυτοοργάνωσης της κοινωνίας μας και περιφρούρησης των δικαιωμάτων της για αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης…»

«Με αυτές τις σκέψεις που στοιχειοθετούν τη βάση της αυτοδιοικητικής αντίληψης μας, πήραμε την πρωτοβουλία της πρόσκλησης των πατατοπαραγωγών στο Δήμο μας, προσθέτοντας μία ακόμη δράση αλληλεγγύης στις τέσσερις που προηγήθηκαν και τις οποίες, επιτρέψτε μου να τις υπενθυμίσω.»

«Οργανώσαμε δωρεάν φροντιστήρια για μαθητές από οικογένειες που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση με την συμβολή εθελοντών καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης. Τα φροντιστηριακά μαθήματα θα γίνονται ως και το πέρας της τρέχουσας εκπαιδευτικής περιόδου, ευελπιστώντας να υποστηρίξουμε ακόμη περισσότερο τη δράση μας αυτή από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ιδρύσαμε –συνέχισε ο κ. Αθαν. Ζούτσος- και ήδη λειτουργεί με αποτελεσματικό τρόπο το Κοινωνικό Παντοπωλείο, από το οποίο διατίθενται μη ευπαθή τρόφιμα προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του Δήμου μας.

Οφείλω να σημειώσω –είπε ο Δήμαρχος Παλλήνης- ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί με θεσμοθετημένο τρόπο και με αξιολογικά κριτήρια που υιοθετήθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο και τα οποία κανείς απολύτως δεν μπορεί να τα «προσπεράσει» ή να τα παραβιάσει, γιατί αυτό επιβάλλεται από τους κανόνες λειτουργίας του φορέα και κατ΄επέκταση από τις αρχές της δικής μας κοινωνικής ευθύνης.

Δημιουργούμε το Κοινωνικό Φαρμακείο για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στους συνανθρώπους μας που έχουν προβλήματα υγείας αλλά αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να τα προμηθευτούν και τέλος, -κατέληξε ο Δήμαρχος Παλλήνης- προσφύγαμε στην Δικαιοσύνη αιτούμενοι την λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ για 167 οικογένειες του Δήμου μας που αδυνατούν να πληρώσουν το «χαράτσι» του Ειδικού Τέλους Ακινήτων.»

Επανερχόμενος ο κ. Αθ. Ζούτσος στην πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να διατεθούν στους δημότες του Δήμου Παλλήνης ποσότητες πατάτας Νευροκοπίου σε τιμή παραγωγού, είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο:

«Η ανταπόκριση των δημοτών μας είναι ιδιαίτερα μεγάλη και ως ένα βαθμό έχει σημειολογικό χαρακτήρα. Σημαντικό τμήμα πολιτών ήρθε στο Δήμο και συμπλήρωσε την σχετική αίτηση για να μας δώσει το μήνυμα ότι συμμετέχει στην προσπάθεια αυτοοργάνωσης, ότι επικροτεί την πρωτοβουλία μας και ακόμη, ότι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, αυτής της μορφής οι δράσεις τονώνουν το αίσθημα ασφάλειάς τους και τους κάνει να νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι, ότι η δημοτική αρχή τους είναι δίπλα τους. Και αυτό δεν είναι καθόλου ασήμαντο σε επίπεδο ψυχολογίας…..

Στην σημερινή εποχή που τα εισοδήματα ραγδαία μειώνονται και το κόστος ζωής ραγδαία αυξάνεται, η πρωτοβουλία μας σηματοδοτεί το μήνυμα ότι μπορούν πολλά να αλλάξουν στην κοινωνία μας.

Οι παραγωγοί να αποκτήσουν το ρόλο και τη θέση που αντιστοιχούν στον μόχθο τους και στις θυσίες τους και οι πολίτες να προμηθεύονται τα προϊόντα της επιλογής τους χωρίς ενδιάμεσους, έξω από παρασιτικά κυκλώματα και σε τιμές που ανταποκρίνονται στα εισοδήματά τους.

Αυτό το νόημα εξυπηρετεί αυτό που πρόκειται να γίνει το ΣαββατοΚύριακο 10 και 11 Μαρτίου στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου της Ανθούσας, όπου σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, περισσότεροι από 4.500 συνδημότες μας θα έρθουν να υποστηρίξουν την ανάγκη αυτοοργάνωσης της κοινωνίας μας.»