Δήμαρχος, 120 γονείς & εκπαιδευτικοί του 7ου Δημοτ. Παλλήνης συναποφάσισαν τη μη μετακίνηση του Σχολείου τους

Με διαδικασία «συμμετοχικής δημοκρατίας», δηλαδή με διάλογο και στην συνέχεια με ψηφοφορία και αναλογική συγκρότηση άτυπης επιτροπής για το «δια ταύτα», πραγματοποιήθηκε η συνέλευση των γονέων και κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Σχολείου της δημοτικής ενότητας Παλλήνης, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών του Σχολείου, του Δημάρχου κ. Αθαν. Ζούτσου, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, των μελών του οικείου Συλλόγου Γονέων και εκπροσώπων της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Παλλήνης.

Αποκλειστικό θέμα της συνέλευσης, η αναζήτηση της εφικτότερης επιλογής που θα υποστηρίξει την ασφαλή λειτουργία του σχολικού συγκροτήματος, δεδομένου ότι βρίσκεται πολύ κοντά από το ρέμα Ραφήνας και το ενδεχόμενο μιας νέας υπερχείλισης του προς την πλευρά του αύλειου χώρου είναι πιθανή, όπως άλλωστε έγινε τον Φεβρουάριο του 2013 και σε ηπιότερο βαθμό τον προηγούμενο μήνα.

Ενδεικτικό στοιχείο του υψηλού ενδιαφέροντος εκ μέρους των γονέων, η κατάμεστη αίθουσα του Σχολείου όπου και έγινε η συνέλευση. Παραβρέθηκαν περίπου 120 άτομα με πολλές παρεμβάσεις και το σημαντικότερο, ο διάλογος εξελίχθηκε σε πολιτισμένο επίπεδο, με πνεύμα συναντίληψης και ρεαλιστικού προβληματισμού, χαρακτηριστικά που αναμφίβολα πιστώνονται στο σύνολο των συμμετεχόντων στην συνέλευση.

Το περιεχόμενο της συζήτησης

Η συζήτηση ξεκίνησε με το Δήμαρχο κ. Αθανάσιο Ζούτσο να εκθέτει λεπτομερώς τα πραγματικά δεδομένα που χαρακτηρίζουν το ζήτημα της λειτουργίας του Σχολείου.
Αναφέρθηκε στις ευθύνες της πολιτείας, ειδικότερα του ΥΠΕΚΑ, το οποίο παρ ‘ όλες τις έγγραφες και προφορικές πιέσεις τόσο του Δήμου όσο και της Αντιπεριφέρειας Ανατολικής Αττικής, «δεν δείχνει διατεθειμένο να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του να δρομολογήσει διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος, το οποίο –επεσήμανε ο κ. Α. Ζούτσος- εκκρεμεί από δεκαπενταετίας και πάνω….»

Στην συνέχεια το λόγο έλαβε ο παριστάμενος διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παλλήνης, κ. Παναγιώτης Καλδής, (στην φωτογραφίο με το μικρόφωνο) οποίος, τόνισε, ότι «πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση απαιτείται οριοθέτηση και διευθέτηση του παρακείμενου ρέματος και δεδομένου ότι οι χρονοβόρες αυτές εργασίες αποτελούν ευθύνη του κράτους, ειδικότερα του ΥΠΕΚΑ, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για οποιαδήποτε τεχνική παρέμβαση από οποιονδήποτε φορέα.»

Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος κ. Α. Ζούτσος κατέθεσε προς συζήτηση και ψηφοφορία, τρεις προτάσεις στο περιεχόμενο των οποίων περιλαμβάνονται εναλλακτικές επιλογές, δηλώνοντας, ταυτόχρονα, ότι όποια πρόταση υπερψηφιστεί θα την σεβαστεί και θα την υποστηρίξει.

Οι τρεις προτάσεις του Δημάρχου

  • Να λειτουργήσει το Σχολείο σε απογευματινή βάρδια στο κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης
  • Μεταστέγαση σχολείου σε άλλο αυτόνομο χώρο
  • Παραμονή στον ίδιο χώρο με παρεμβάσεις οι οποίες σε υψηλό βαθμό, θα παρέχουν ασφάλεια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Επί των προτάσεων του Δημάρχου μίλησαν, η Διευθύντρια του 7ου Δημοτικού, κ. Μανδαλενάκη, εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στο Σχολείο και πολλοί γονείς, οι οποίοι με τρόπο σαφή, τάχθηκαν κατά της μεταστέγασης του Σχολείου και υπέρ της διατήρησής του στον υπάρχοντα χώρο και με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.

Ακολούθησε ψηφοφορία μεταξύ των γονέων και από το σύνολο των περίπου 120 παριστάμενων μόνο τρεις τάχθηκαν υπέρ της μεταστέγασης των μαθητών. Η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων, ζήτησε να λειτουργήσει το Σχολείο στη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Οι εργασίες της συνέλευσης ολοκληρώθηκαν με την σύσταση επιτροπής από ένα εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών, των γονέων και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παλλήνης, με εξουσιοδότηση να διερευνήσουν τη δυνατότητα μετακίνησης της αίθουσας του Νηπιαγωγείου σε βορειότερο σημείο, ώστε να αυξηθεί η απόσταση του από το ρέμα.