ΟΛΑ τα ονόματα των νέων Διευθυντών Γυμνασίων & Λυκείων Ανατολικής Αττικής

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος αξιολόγησης στο χώρο της εκπαίδευσης με τη δημοσιοποίηση των τοποθετούμενων ως επικεφαλής στις Σχολικές Μονάδες Μέσης Εκπαίδευσης.

Η όλη διαδικασία άρχισε, εξελίχθηκε και έκλεισε στη βάση των προβλέψεων του Νόμου της 26ης Μαΐου 2017 και πρέπει να αναγνωριστεί ότι τηρήθηκε με αυστηρότητα ως προς τα χρονοδιαγράμματα της.

Σε μια χώρα που έμαθε να “ζει” με τις παρατάσεις, τις αορίστου χρόνου αναβολές, τουλάχιστον, αυτό, το αυτονόητο, οφείλεται να πιστωθεί στο Υπουργείο Παιδείας και μακάρι αυτή η μικρή “επιτυχία” να συμβάλει στην εδραίωση μιας άλλης αντίληψης στη διαχείριση του όποιου κεντρικού προγραμματισμού.

Η αξιολόγηση στα Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και ειδικότερα στην Ανατολική Αττική, επόμενο ήταν να αναδείξει εκπλήξεις, πικρίες και χαρές στις κατά τόπου κοινωνίες των Δήμων της περιοχής μας, οι πολίτες των οποίων, πρέπει να επισημανθεί, αξιολογούν και εκτιμούν, θετικά ή αρνητικά με κριτήρια κατά κύριο λόγο, βιωματικής σύνθεσης και όχι επιστημονικής ή και τεχνοκρατικής.

Δηλαδή, κρίνουν τους επικεφαλής των σχολικών μονάδων κυρίως μέσω της προσλαμβάνουσας από τα παιδιά τους εικόνας και συνακόλουθα μέσω της δημόσιας εικόνας που “εκπέμπει” το Σχολείο προς την τοπική κοινωνία.

Επίσης: οι εκπαιδευτικοί της κάθε σχολικής μονάδας πρωτίστως, αξιολογούν τον Διευθυντή τους (για την ακρίβεια τον αξιολόγησαν πριν δύο χρόνια) με βάση την ικανότητα του να συνθέτει και όχι να αποσυνθέτει, την ευσυνειδησία του, την εργατικότητα του και την ικανότητα του να ηγηθεί της σχολικής κοινότητας.

Αναμφίβολα, οι “μηχανισμοί” που καλλιεργούν και συντηρούν τα παραπάνω εκτιμητικά πεδία σε αρκετές περιπτώσεις δεν συμβαδίζουν με το αποτέλεσμα μιας αντικειμενικής αξιολόγησης δεδομένου ότι αυτή συνθέτεται από ένα πλήθος ετερόκλητων κριτηρίων και προϋποθέσεων.

Ό,τι, δηλαδή, χαρακτήρισε την αξιολόγηση των υποψήφιων Διευθυντών Σχολικών Μονάδων.

Εκπαιδευτικοί με διδακτορικό, δεύτερο πανεπιστημιακό πτυχίο, με γνώση μιας ή δύο ξένων γλωσσών και με επιμόρφωση, “απογειώθηκαν” στην επετηρίδα της κατάταξης έναντι συναδέλφων τους οι οποίοι, μπορεί να υπολείπονταν σε τυπικά προσόντα αλλά η εμπειρία τους στη διοίκηση και -κυρίως- τα αποτελέσματα της άσκησης της, απολάμβαναν μιας γενικότερης εκτίμησης και αποδοχής τόσο εντός της σχολικής μονάδας όσο και από τον πλειοψηφικό ιστό της κοινωνία των πολιτών.

Εναπόκειται στους εκπαιδευτικούς που επιλέχθηκαν να διευθύνουν Σχολεία στα οποία οι προκάτοχοί τους ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, να αποδείξουν μέσω της διοίκησης που θα ασκήσουν ότι η συγκρότηση τους δεν περιορίζεται στα τυπικά προσόντα για τα οποία πρωτίστως προωθήθηκαν στις υψηλές θέσεις της επετηρίδας, αλλά από τα χαρακτηριστικά και συστατικά εκείνα που ενώνουν και δεν αποσυνδέουν, υποκινούν και δεν στασιμοποιούν την προοπτική και τέλος, συμβάλλουν στη δημιουργία ανοικτών προς την κοινωνία Σχολείων.

Καλή επιτυχία σε όλους και καλή δύναμη προς όσους έφυγαν για άλλους “προορισμούς” αφήνοντας πίσω τους έργο με θετικά αποτελέσματα.

Η θητεία των διευθυντών που αναλαμβάνουν καθήκοντα την Τρίτη 1η Αυγούστου 2017 είναι τριετής. Ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου 2020 και ευχής έργον να έχουν δημιουργικά αποτελέσματα στα Σχολεία τους.