Οι προθέσεις του υπουργού Εσωτερικών για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Μιλώντας στην εκπομπή «ΕΠΤΑ» της ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ανέλυσε το σχέδιο που έχει για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και το μπόνους παραγωγικότητας, το οποίο, όπως είπε, θα δημοσιευτεί πιθανότατα την Κυριακή προς διαβούλευση.  

Συγκεκριμένα, ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Καταρχήν να πω ότι για την αξιολόγηση, είναι κάτι το οποίο παρουσίασα στο υπουργικό συμβούλιο και πήρε την έγκριση του υπουργικού Συμβουλίου.

Ετοιμάζουμε έναν καινούργιο νόμο, ο οποίος κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση. Τι είναι αυτό που προσπαθούμε να θεραπεύσουμε, γιατί δεν μας αρέσει; Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πολύ βαρύ και απαιτητικό σύστημα αξιολογήσεως, το οποίο καταλήγει να μας δίνει περίπου 95% άριστες και πολύ καλές αξιολογήσεις υπαλλήλων.

Άρα στην πραγματικότητα είναι ένα σύστημα το οποίο δεν βοηθάει σε κάτι. Θέλουμε λοιπόν να το αντικαταστήσουμε αυτό το βαρύ σύστημα με ένα σύστημα στο οποίο θα μετακινούμε το κέντρο βάρος από αξιολόγηση από μία μορφή βαθμολογίας σε αξιολόγηση των δεξιοτήτων των υπαλλήλων και θα αξιολογούνται οι δεξιότητές τους, όπου εκεί θα επιλέγονται τρεις ισχυρές και τρεις πιο αδύναμες με στόχο πρωτίστως και κυρίως να υπάρχει μία εσωτερική συζήτηση στις οργανικές μονάδες για το πώς μπορούν να αυτοβελτιωθούν οι εργαζόμενοι και να δημιουργείται μία συζήτηση και με τον προϊστάμενο τους στην κατεύθυνση αυτή.

Μετακινούμαι επίσης το βάρος αν θέλετε προς τους προϊσταμένους, όπου εισάγουμε την αξιολόγησή τους με στόχο την επίτευξη της στοχοθεσίας τους».

«Έχουμε λοιπόν ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο σε σχέση με αυτό που υπήρχε μέχρι τώρα. Είχαμε αξιολόγηση του υπαλλήλου, μας έδινε αυτά τα αποτελέσματα που μας έδινε, δεν γινόταν στην πραγματικότητα και τίποτα.

Τώρα τι λέμε; Θέλουμε να δούμε τις δεξιότητες του υπαλλήλου, να γίνει μία συζήτηση με τον προϊστάμενο του για το πώς μπορούν να βελτιωθούν αλλά ταυτόχρονα θΕΡΤ

αξιολογείται και μάλιστα αρκετά απαιτητικά ο προϊστάμενος του σε σχέση με την στοχοθεσία που θα έχουμε θέσει στην οργανική μονάδα.

Το μπόνους δεν είναι συνδεδεμένο με την υφιστάμενη αξιολόγηση. Θα παρουσιάσω διατάξεις τις οποίες ελπίζω ότι ενδεχομένως θα σηκώσω σε δημόσια διαβούλευση αύριο και θα μείνουν για 15 μέρες.

Αυτές οι διατάξεις είναι μία πιλοτική εφαρμογή του μπόνους παραγωγικότητας, θα ισχύσουν για όσους εργάζονται για την επίτευξη των στόχων του ταμείου Ανάπτυξης γιατί αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο αυτή τη στιγμή να λειτουργήσει σωστά.

Με αυτήν την πρώτη εφαρμογή να δούμε πώς θα δουλέψει και να δούμε με την αρχή του επόμενου χρόνου να μπορέσουμε να νομοθετήσουμε πια το συνολικό σύστημα του μπόνους παραγωγικότητας για το ελληνικό δημόσιο στο σύνολό του και όχι για συγκεκριμένες οργανικές μονάδες όπως θα είναι τώρα.

Ο κ. Βορίδης απαντώντας στις ερωτήσεις των τηλεθεατών αναφέρθηκε και στο θέμα του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων, αλλά και τις επιπτώσεις που θα είχε μία ενδεχόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.