Διευκρινίσεις ζητά το ΚΙΝΑΛ από την κυβέρνηση για την αιφνιδιαστική προμήθεια οκτώ Canadair

Διευκρινίσεις για την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να προβεί στην προμήθεια οκτώ πυροσβεστικών αεροσκαφών, CL-515, καθώς και την αναβάθμιση των υπαρχόντων CL-415 σε CL-515, χωρίς διεθνή διαγωνισμό με συγκεκριμένες προδιαγραφές, ζητάει το ΚΙΝΑΛ.

Ειδικότερα, σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του κόμματος, μετά από σχετική πρόταση του Τομέα Άμυνας, προς τους υπουργούς Άμυνας, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, το ΚΙΝΑΛ ζητάει απαντήσεις ως προς τα εξής:

1.«Με ποια λογική επιλέχθηκαν τα οκτώ αεροσκάφη CL-515 της Viking-Canadair;

Έχουν προσδιοριστεί οι επιχειρησιακές προδιαγραφές των υπόψη αεροσκαφών από τον αρμόδιο φορέα;

Γιατί δεν προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που να αποτυπώνουν τις ειδικές μορφολογικές και κλιματολογικές απαιτήσεις της ελληνικής πραγματικότητας;

2.Ποιο είναι το κόστος της προμήθειας των οκτώ αεροσκαφών CL-515;

Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο του κόστους συντήρησης, υποστήριξης με τα κατάλληλα ανταλλακτικά, εκπαίδευσης προσωπικού;

Που θα εκτελείται η προγραμματισμένη συντήρηση 1ου και 2ου βαθμού;

3.Που θα πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση των υπαρχόντων πυροσβεστικών αεροσκαφών CL-415 στην έκδοση CL-515; Ποιο είναι το εκτιμώμενο κόστος της αναβάθμισης;

4.Έχει πραγματοποιηθεί ανάλυση του κόστους της προμήθειας και της αναβάθμισης σε συνάρτηση με την ενοικίαση των κατάλληλων αεροσκαφών και ελικοπτέρων κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου; Αν ναι, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε. Αν όχι, πως βγάλατε το συμπέρασμα ότι στα επόμενα εννέα χρόνια, η χώρα θα έχει αποσβέσει το κόστος προμήθειας και αναβάθμισης των εν λόγω αεροσκαφών;»

Το ΚΙΝΑΛ αναφέρει, επίσης, ότι «πρόσφατα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσαν ένα πρόγραμμα αντιπυρικής προστασίας συνολικού κόστους 1,76 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα αυτό, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει την προμήθεια οκτώ νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών, CL-515 της Viking-Canadair, που είναι ουσιαστικά η βελτιωμένη έκδοση των CL-415, σε αντικατάσταση των παλαιών CL-215, ενώ προβλέπει την αναβάθμιση των υπαρχόντων CL-415 στη βελτιωμένη έκδοση CL-515.

Πράγματι, ο στόλος των πυροσβεστικών αεροσκαφών της χώρας μας είναι πολύ γερασμένος, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν υπερβεί τα 45 έτη λειτουργίας και η συντήρησή τους καθίσταται προβληματική λόγω συχνών βλαβών σε κάθε πτήση και έλλειψης ανταλλακτικών, αφού η κατασκευάστρια εταιρία έχει σταματήσει την παραγωγή των εν λόγω αεροσκαφών.

Επίσης, ο κ. Ν. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι προβλέπεται η προμήθεια τριάντα έξι νέων αμφίβιων αεροσκαφών Air-Tractor, όπως αυτά τα έξι που μίσθωσε φέτος η χώρα για την ενίσχυση του πυροσβεστικού στόλου, που εφόσον εγκριθεί η προμήθεια αυτά θα αγοραστούν μέχρι το 2030, ελπίζοντας ότι σε εννέα χρόνια θα έχουν αποσβεστεί τα χρήματα που προβλέπονται από το πρόγραμμα καθώς η χώρα θα έχει απαλλαγεί από το κόστος ενοικίασης αεροσκαφών και ελικοπτέρων σε ετήσια βάση».