Χρ. Σπίρτζης: «Η κυβέρνηση, με πρόσχημα τον κορωνοϊό, συνεχίζει το πάρτυ των απευθείας αναθέσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Ιδιαίτερα επικριτικός για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Χρήστος Σπίρτζης με ιδιαίτερες αναφορές στα τεκταινόμενα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του υπουργείο Δικαιοσύνης, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε χαρακτηριστικά πως το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως: «η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η κυβέρνηση των απευθείας αναθέσεων έργων και προμηθειών με το πρόσχημα του κορωνοϊού αλλά και των κουτοπονηριών στο δημόσιο τομέα και τις αναθέσεις έργων και μελετών που μας γυρνούν πολλά χρόνια πίσω. Μιλάμε για πανδημία…».

Ο Χρήστος Σπίρτζης, παράλληλα, ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό γιατί δεν καταργούνται όλες αυτές οι διατάξεις που επιτρέπουν το πάρτυ στους Δήμους, τις Περιφέρειες και φορείς του δημοσίου αλλά και γιατί ο έλεγχος δεν περνάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αναφερόμενος στον “Μεγάλο Περίπατο” της Αθήνας, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής είπε με έμφαση: «Μιλάμε για τον δήθεν μεγάλο περίπατο. Δεν είναι ο μεγάλος περίπατος της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, αυτός που οραματίστηκε η Μελίνα και άλλοι υπουργοί στο παρελθόν. Και αυτό το έργο, δήθεν λόγω κορωνοϊού, γίνεται χωρίς συγκοινωνιακές μελέτες, χωρίς νόμιμες διαδικασίες, χωρίς σχεδιασμό και διαβούλευση Όλα αυτά είναι κουτοπονηριές που πραγματικά δεν ωφελούν ούτε το κοινοβούλιο, ούτε τους πολίτες, ούτε τη χώρα και τα αποτελέσματα τα ζούμε καθημερινά».

«Είναι τραγικό ένα τόσο οραματικό σχέδιο, αυτό της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων και του μεγάλου περιπάτου να ποινικοποιείται έτσι στη συνείδηση του ελληνικού λαού και των Αθηναίων. Και είναι, επίσης τραγικό, ο μεγάλος περίπατος να βασίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς που λόγω κορωνοϊού λέμε να μην τα χρησιμοποιούν οι πολίτες» συμπλήρωσε.

Ο Χρήστος Σπίρτζης έδωσε και μια άλλη διάσταση στο ζήτημα: «Σήμερα το απόγευμα η κυβέρνηση καταθέτει το σχέδιο νόμου για τις απεργίες και τις πορείες. Και ρωτάμε αν είναι συντονισμένο με τον Δήμο Αθηναίων αυτό το σχέδιο και αν τελικά ο δήθεν μεγάλος περίπατος σχετίζεται με τα σχέδια της κυβέρνησης για τις πορείες στο κέντρο της πόλης».

Δεν έχει βαρεθεί η κυβέρνηση να αυτοδιαψεύδεται;

«Τον Αύγουστο του 2019 ψηφίσατε τον νόμο 4623 που είχε σωρεία διατάξεων που αφορούσαν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Βγήκε το προεδρικό διάταγμα 40 του 2020 που αφορά τον οργανισμός του εν λόγω υπουργείου. Έρχεστε σήμερα με τροπολογία και αλλάζετε τον οργανισμό. Και προβλέπετε σύσταση 61 νέων οργανικών θέσεων, τακτικού προσωπικού, μετακλητών υπαλλήλων, 1.5 εκ. ευρώ αυξημένο το κόστος σε σχέση με αυτό που είχατε εσείς ψηφίσει τον Αύγουστο! Δεν έχει βαρεθεί η κυβέρνηση να αυτοδιαψεύδεται;»

Συνεχίζονται οι τροποποιήσεις του δήθεν επιτελικού κράτους

«Όσον αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, έχουμε ως σήμερα πενήντα τροποποιήσεις άρθρων από το επιτελικό κράτος, σαράντα τροποποιήσεις του σχεδίου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση. Σήμερα είναι άλλες πέντε για τον ένα τομέα και άλλες πέντε για τον άλλον. Είπε ο υπουργός (σ.σ ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος) ότι οι περισσότεροι υπηρεσιακοί γενικοί γραμματείς των υπουργείων που μετέχουν ex officio στα συμβούλια εκλογής προϊσταμένων έχουν τοποθετηθεί. Γιατί φέρνει την τροπολογία τότε να μην μετέχουν αυτοί που ακολουθούν τη διαδικασία του νόμου αλλά αυτοί που είναι ορισμένοι τώρα; Λόγω κορωνοϊού πάλι, δηλαδή δεν τοποθετήθηκαν οι γενικοί γραμματείς…

Στο επόμενο άρθρο, πάλι λόγω κορωνοϊού, δεν έγινε η κινητικότητα. Τα λέγαμε από τότε όλοι, όλη η αντιπολίτευση έλεγε ότι οι προθεσμίες δεν είναι σωστές, δεν θα προλάβετε…

Δεν μπορεί ένα μέλος του ΝΣΚ να βγαίνει στη σύνταξη και να έχουν προβλέψει τη συμμετοχή του σε 700 επιτροπές. Βάλτε έναν αριθμό, να μετέχει αφού συνταξιοδοτηθεί για να βοηθήσει το ελληνικό δημόσιο σε 3,4,5 επιτροπές αλλά όχι σε άπειρες όπως προβλέπεται».

Τραγικό να υποχρεώνονται οι Δήμοι να συστήσουν υπηρεσία Δόμησης

«Εκεί που είναι τραγικά τα πράγματα είναι στις υπηρεσίες δόμησης. Είναι απίστευτο Δήμοι που δεν έχουν έναν μηχανικό, δύο μηχανικούς, υποχρεωτικά να τους βάλετε να συστήσουν υπηρεσία δόμησης με το άλλοθι, δήθεν, ότι θα τους καλύψουν οι αναπτυξιακές. Θα βγουν όλες οι οικοδομικές άδειες άκυρες».

Το απόλυτο μηδέν από την εταιρεία “Μάτι Ξανά”

«Πάμε στην τροπολογία του υπουργείου Υποδομών, μερικά πράγματα είναι έξω από κάθε λογική και στην αιτιολόγηση. Εξαιτίας, λέει, της πανδημίας οι δήμοι και η Περιφέρεια δεν πρόλαβαν να κάνουν τις κατεδαφίσεις. Μα οι κατεδαφίσεις από την πυρκαγιά δεν είναι στους Δήμους και την Περιφέρεια. Τα ξεχάσατε; Στο Υποδομών ήτανε, σας αφήσαμε διαγωνισμούς, τους υπέγραψε ο κος Καραμανλής και ήρθατε με εκείνη την επικοινωνιακή θύελλα και κάνατε εκείνη τη φοβερή εταιρεία, “Μάτι ξανά”. Η οποία μέχρι τώρα δεν έχει κάνει τίποτα, μηδέν».

ΟΑΚ: το ρουσφετολογικό μαγαζί της ΝΔ στην Κρήτη

«Ενισχύεται, λέτε, το έργο του ΟΑΚ γιατί υπήρχαν ίδιες αρμοδιότητες με την ΕΥΔΕ Κρήτης. Μεγαλύτερο ψέμα δεν υπάρχει. Ο ΟΑΚ χρησιμοποιήθηκε απο τη Νέα Δημοκρατία ως ρουσφετολογικό μαγαζί στην Κρήτη. Για μια σειρά από έργα. Να θυμίσω μερικά. ΒΟΑΚ, Βορειος Οδικός Άξονας Κρήτης: Για δεκαετίες δεν είχαν κάνει ούτε μελέτες. Πέντε χιλιόμετρα, τρία εκεί, κουτσουλιές, ψάχναμε δύο χρόνια να δούμε τι είχανε κάνει. Γέφυρα Χαμεζίου, η Ακρόπολη των δημοσίων έργων: Δώδεκα χρόνια είχαν κάνει τη μισή γέφυρα που είχε στατικό πρόβλημα. Οδικό δίκτυο Μεσσαράς: 16 χρόνια. Γούβες-Χερσόνησος: :Από το 2012 μέχρι το 2015 δεν είχε απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ».

Το ψέμα για τον ΟΑΚ

«Είπαμε σε συνεργασία με τους δήμους, την Περιφέρεια και τους υπόλοιπους φορείς της Κρήτης να μην έχουμε σύγκρουση αρμοδιοτήτων, το οδικό δίκτυο που ανήκει στην Περιφέρεια να ανήκει στην Περιφέρεια, το οδικό δίκτυο που είναι διαπεριφερειακό μεταξύ των νομών, ο ΒΟΑΚ δηλαδή, να ανήκει στο υπουργείο. Και κάναμε ΕΥΔΕ σε όλη την Ελλάδα. Που φαίνεται το ψέμα του υπουργού; Οτι όλες τις υπόλοιπες ΕΥΔΕ που καταργεί, τις αρμοδιότητες τις μεταβιβάζει στην ΕΥΔΕ που συγχωνεύει. Ή σε διεύθυνση του υπουργείου. Εκτός από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης. Που ούτε η Περιφέρεια επιθυμεί να έχει αρμοδιότητες του οδικού δικτύου ούτε κανένας άλλος φορέας εκτός από τη ΝΔ Χανίων. Οχι Ηρακλείου. Αν πάτε στο Ηράκλειο θα βρείτε και εκεί διαφωνίες».

Η κατάργηση των ΕΥΔΕ ακόμη μια απόδειξη διάλυσης δομών του δημοσίου από τη ΝΔ

«Ηχούν ακόμη στα αυτιά και των πολιτών και τα δικά μας, τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού στις δομές του δημοσίου πριν ένα μήνα και βλέπουμε το πως τιμάτε το δημόσιο και με τις υπηρεσίες δόμησης αλλά και με την κατάργηση των ΕΥΔΕ σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορούσε η ΕΥΔΕ Θράκης, ας πούμε, να βοηθήσει την τοπική αυτοδιοίκηση που είναι υποστελεχωμένη; Και την καταργούμε και την πάμε στη Θεσσαλονίκη; Δεν μπορούσαν οι άλλες ΕΥΔΕ που τις πάμε πάλι στην Αθήνα να έπαιζαν ένα ρόλο, να βοηθούσαν τους υπόλοιπους αποκεντρωμένους φορείς;»

Αίθουσα αντιπαράθεσης με το ΚΚΕ δεν είναι το κοινοβούλιο

«Για εμάς η αίθουσα αντιπαράθεσης με το ΚΚΕ δεν είναι το κοινοβούλιο. Εδώ έχουμε να αντιπαρατεθούμε με το νεοφιλελεύθερο πογκρόμ που γίνεται στη χώρα από τη ΝΔ. Με το ΚΚΕ όποτε θέλουν, να κάνουμε ένα δημόσιο ή ιδιωτικό διάλογο για να δούμε ποιος έχει ευθύνές ή όχι, δεν είναι αυτή η γραμμή η γραμμή που συμβαδίζει με την προστασία και της Δημοκρατίας και του προοδευτικού κόσμου».