Μειώνεται η τιμή χονδρικής του ρεύματος. Στα 15 Euro/MWh η επιδότηση τον Ιούνιο

Σημαντική πτώση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο καταγράφεται σήμερα, Παρασκευή 19/5, στην προημερήσια αγορά, εξαιτίας κυρίως της αναμενόμενης αυξημένης συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα.  

Συγκεκριμένα η τιμή για το Σάββατο (20/5) διαμορφώνεται στα 71,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα και είναι μειωμένη 36 % σε σχέση με την σημερινή. Ενδεικτικά η μέση τιμή το Μάρτιο – Απρίλιο ήταν στο επίπεδο των 120 ευρώ/ kwh.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου η ζήτηση ενέργειας προβλέπεται αντίστοιχη με τη σημερινή (241 γιγαβατώρες) αλλά το 54,1 % του φορτίου προβλέπεται να καλυφθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (έναντι 35,1 % σήμερα)

Το υπόλοιπο φορτίο καλύπτεται από εισαγωγές (21,9 %), μονάδες φυσικού αερίου (12,8 %), υδροηλεκτρικά (4,6 %) και λιγνίτες (1,8 %). Είναι επίσης ενδεικτικά ότι κατά τις μεσημβρινές ώρες (12-4 μ.μ.), οπότε μεγιστοποιείται η παραγωγή των ΑΠΕ λόγω ηλιοφάνειας, η τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο είναι μηδενική.

Αύριο Σάββατο, 20 Μαίου 2023, οι προμηθευτές ρεύματος πρόκειται να ανακοινώσουν τα τιμολόγια λιανικής για τον Ιούλιο, τα οποία αναμένονται μειωμένα.

Οι επιδοτήσεις για τον Ιούνιο έχουν ήδη ανακοινωθεί και διαμορφώνονται στο 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα.

Ειδικότερα, οι επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου διαμορφώνονται ως εξής.

· Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 Euro/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

· Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

· Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 50 Euro/MWh.

· Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15Euro/MWh.