Πρόταση της κυβέρνησης: επιβολή ενιαίου φόρου ανά τετραγωνικό και ανά στρέμμα

Έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο υπολογισμού του ενιαίου φόρου ακινήτων σε σχέση με αυτούς που είχε επεξεργαστεί η τρικομματική επιτροπή παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στα μέλη της επιτροπής.  

Η πρόταση του ΥΠ.ΟΙΚ προβλέπει αντί για φορολόγηση με βάση την αξία, την φορολόγηση των ιδιοκτητών με βάση το τετραγωνικό για τα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα και με βάση το στρέμμα για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις (αγροτεμάχια).

Έτσι, ο φόρος θα υπολογίζεται με ευρώ ανά τετραγωνικό για τα κτίσματα και με ευρώ ανά στρέμμα για τα αγροτεμάχια.

Η πρόταση που παρουσιάστηκε σήμερα από τον ΥΠΟΙΚ στα μέλη της επιτροπής για τον φόρο ακινήτων (Α. Βεσυρόπουλος και Κ. Παναγόπουλος από τη ΝΔ, Δ. Χατζησωκράτης και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ και εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ) προβλέπει τα εξής:

Εντός σχεδίου εκτάσεις και κτίσματα

  • την επιβολή φόρου ανά τετραγωνικό το ύψος του οποίου θα καθορίζεται με βάση 33 κλιμάκια. Ουσιαστικά ο φόρος θα ξεκινάει από 2 ή 3 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα κτίσματα και με βάση τα χαρακτηριστικά του ακινήτου όπως είναι η τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται, ο όροφος, το αν έχει πρόσοψη, ο συντελεστής εμπορικότητας κ.ά. ο φόρος ανά τετραγωνικό θα αυξάνεται. Η πρόταση αυτή προβλέπει ουσιαστικά τη δημιουργία ενός φόρου που θα προσομοιάζει με το «χαράτσι» (ΕΕΤΗΔΕ) και όπως είπε ο ΥΠΟΚ στην τρικομματική επιτροπή εξασφαλίζει την εισπρακτική απόδοση του νέου φόρου μετά την κατάργηση του «χαρατσιού». Ο φόρος, με τον τρόπο που θα λειτουργεί, δεν επιτρέπει την θέσπιση αφορολόγητου ορίου καθώς δεν υπολογίζεται με βάση την αξία, αλλά μόνο εξαιρέσεις από αυτόν όπως π.χ. για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Εκτός σχεδίου εκτάσεις – χωράφια

  • την επιβολή φόρου ανά στρέμμα που θα κλιμακώνεται από το 1 ή 2 ευρώ και θα ξεπερνάει ακόμη και τα 20 ή 25 ευρώ ανά στρέμμα για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις. Η πρόταση του ΥΠΟΙΚ δεν προβλέπει την απαλλαγή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών (απόφαση που είχε λάβει η τρικομματική επιτροπή την περασμένη εβδομάδα) αλλά την φορολόγησή τους με ένα συμβολικό ποσό, π.χ. 1 ή 2 ευρώ ανά στρέμμα. Το ποσό του στρεμματικού φόρου θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου και έτσι οικοδομήσιμες εκτός σχεδίου εκτάσεις (π.χ. 5 στρέμματα στη Μύκονο) θα φορολογούνται με πολύ υψηλό συντελεστή ανά στρέμμα (π.χ. 20 – 25 ευρώ).

Οι εισπρακτικοί στόχοι του δημοσίου από τον ενιαίο φόρο ακινήτων παραμένουν οι ίδιοι, δηλαδή 1,7 δισ. ευρώ από κτίσματα και εντός σχεδίου εκτάσεις, 500 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα και 800 εκατ. ευρώ από εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε στα μέλη της τρικομματικής ότι θα τους αποστείλει αύριο αναλυτικά στοιχεία με τις επιβαρύνσεις ανά κατηγορία φορολογούμενων σε σχέση με τις σημερινές επιβαρύνσεις από το «χαράτσι» και το ΦΑΠ.
Τα μέλη της τρικομματικής επιτροπής επιφυλάχθηκαν για να καθορίσουν τη στάση τους μετά την ανάγνωση των αυριανών στοιχείων αλλά και διαβουλεύσεις εντός των κομμάτων.