Υπογράφηκε η σύμβαση για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. “Έτοιμο σε 36 μήνες”

Υπογράφηκε και τυπικά η τελική σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και την κοινοπραξία (Ακτωρ-ΤΕΡΝΑ-Μυτιληναίος) για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού.  

Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 36 μήνες από τη σημερινή ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι αργότερο μέχρι το 2026, ο Παναθηναϊκός θα έχει μπει στο νέο του γήπεδο στον Βοτανικό.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας, της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. του ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. και της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ.

Η σύμβαση ύψους 119.999.832,38€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%, αφορά τη μελέτη και την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου γηπέδου του Παναθηναϊκού και ήρθε λίγες ώρες μετά την επίσημη έγκριση από την ειδική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG Comp) για το κονδύλι ύψους 115 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης και ισχυροποιεί τη δέσμευση όλων των μερών ότι το γήπεδο θα είναι έτοιμο το 2026.

Ο Δήμος Αθηναίων, ως αναθέτουσα αρχή, δημοπράτησε με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016, ταυτόχρονα τη μελέτη και κατασκευή του γηπέδου, μέσω του οποίου αναδείχθηκε η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ.

Παρόντες στην υπογραφή ήταν (19/5) ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος και ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Παναγιώτης Μαλακατές.

Η χρηματοδότηση του έργου

Ο προϋπολογισμός κατασκευής του νέου γηπέδου ανέρχεται στο ποσό των 123 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Η χρηματοδότηση για την κατασκευή προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Για το σημερινό ορόσημο της δημιουργίας του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού απαιτήθηκαν δύο και πλέον χρόνια συστηματικής δουλειάς, λεπτομερών μελετών και εκτενών συζητήσεων με τα εμπλεκόμενα μέρη, τους φορείς υλοποίησης, τα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την ομαδική δουλειά, καθώς και τον εξαιρετικό βαθμό συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων, ανέδειξε ιδιαίτερα ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Η μοναδική αρένα με θέα την Ακρόπολη – Το έργο σε αριθμούς

Το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου θα έχει χωρητικότητα 38.500 θέσεων (έως 40.000), θα είναι διεθνών προδιαγραφών FIFA & UEFA και 4 αστέρων και με μοναδικό προνόμιο τη θέα στην Ακρόπολη.

Η αρένα θα περιλαμβάνει 1.300 θέσεις σε σουίτες, 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και επτά εμπορικά καταστήματα, ενώ στις εγκαταστάσεις του θα μπορεί να αγωνίζεται και η Εθνική ομάδα -ανδρών και γυναικών- της χώρας μας.

Το νέο γήπεδο – καταλύτης για τη συνολική ανάπτυξη του Βοτανικού

Με «όχημα» τη νέα υπερσύγχρονη αρένα του Παναθηναϊκού, ο Βοτανικός, η παλιά αυτή βιομηχανική περιοχή της Αθήνας -που παρέμενε επί χρόνια η “πίσω αυλή” της – θα αναβαθμιστεί πολεοδομικά, θα αποκτήσει σύγχρονες υποδομές (διάνοιξη νέων δρόμων, διευρύνσεις υφιστάμενων κ.ά.) κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια, νησίδες, δενδροφυτεύσεις) και χώρους πρασίνου.

Η δεύτερη φάση της Διπλής Ανάπλασης: Ο χώρος πρασίνου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Μετά την ολοκλήρωση και παράδοση του νέου γηπέδου στην οικογένεια του Παναθηναϊκού, θα αρχίσει η υλοποίηση της δεύτερης φάσης της Διπλής Ανάπλασης, που προβλέπει τη δημιουργία ενός μεγάλου αστικού πάρκου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπως ορίζει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Εκεί θα δημιουργηθεί επίσης ένας υπόγειος χώρος στάθμευσης που τόσο έχει ανάγκη η πόλη, το Μουσείο του Παναθηναϊκού, καθώς κι ένα μικρό εντευκτήριο μέσα στο χώρο του Μουσείου.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αναφέρει: «Σε 36 μήνες ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει το πιο σύγχρονο γήπεδο της Ελλάδας. Με την υπογραφή της σημερινής τελικής σύμβασης για την κατασκευή του έργου, αρχίζει να μετράει αντίστροφα η προθεσμία για την παράδοσή του.

Κατ’ επέκταση, αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας του Παναθηναϊκού, από το 1908 έως σήμερα. Ευχαριστούμε πολύ όλους τους εμπλεκόμενους που συνέβαλαν προκειμένου να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο, και ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τους υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη, Κώστα Σκρέκα και Θεόδωρο Σκυλακάκη και βέβαια τον δήμαρχο της Αθήνας κ. Κώστα Μπακογιάννη».

Μετά το τέλος των υπογραφών, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε τα εξής: «Οι σημερινές υπογραφές είναι με πράσινο μελάνι και αλλάζουν τα πάντα. Είναι βαριές σαν την ιστορία του Παναθηναϊκού και της Αθήνας. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη κυβέρνηση και στην πρωθυπουργό, στην οικογένεια του Παναθηναϊκού, στον δήμο. Είμαι περήφανος. Ως Αθηναίος, ως δήμαρχος, ως Παναθηναϊκός. Θα αισθάνομαι ολοκληρωμένος σε 36 μήνες όταν μπούμε στο καλύτερο γήπεδο της Ελλάδος».

«Είναι μια τεράστια μέρα για τον Παναθηναϊκό, από το 1908 που άρχισε η ιστορία μας, για να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο. Τα φτιάχνουμε όλα και διορθώνεται μια πολύ μεγάλη αδικία πολλών ετών γιατί το γήπεδο έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πριν. Ανυπομονούμε να είναι έτοιμο το γήπεδο και ευχαριστούμε τον δήμο, την κυβέρνηση και τους φορείς για τη συμβολή τους. Η πιο μεγάλη ομάδα της Αθήνας θα έχει το πιο μεγάλο και πιο όμορφο γήπεδο», τόνισε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος.

Υπενθυμίζεται ότι, Τετάρτη 17 Μαΐου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έστειλε το “Comfort Letter” που επέτρεπε στον Δήμο Αθηναίων να υπογράψει τη σύμβαση, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του έργου.