Σχέδιο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη με βάση τις εισπρακτικές ανάγκες & όχι τις πραγματικές δυνατότητες των πολιτών

Ολοκληρωμένο σχέδιο εφαρμογής ενιαίων κανόνων είσπραξης εισφορών και φόρων αλλά και ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο επεξεργάζονται -σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο site του www.capital.gr – το υπουργείο Εργασίας και οι εγχώριοι έμμισθοι εκπρόσωποι της τρόϊκα, με προοπτική «να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα» και να «ολοκληρωθεί το 2017.»

Στο ενδεχόμενο που οι δημοσιευόμενες πληροφορίες είναι ακριβείς, θα αποδειχθεί για μία ακόμη φορά ότι επιχειρείται η εφαρμογή αποφάσεων που υπηρετούν αποκλειστικά εισπρακτικούς σκοπούς, αδιαφορώντας για τις πραγματικές δυνατότητες των πολιτών που έχουν παγιδευτεί στα «πλοκάμια» μιας πρωτόγνωρης κρίσης και ύφεσης.

Με βάση τις δημοσιευόμενες πληροφορίες στο συνήθως καλά ενημερωμένο ειδησεογραφικό site capital.gr, «το σχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης, θα «κλείσει» όταν έρθουν οι επικεφαλής της Τρόικας στην Ελλάδα και προβλέπει την εφαρμογή, άμεσα, ενός νέου τρόπου ρύθμισης τρεχουσών χρεών. Σε δεύτερη φάση, έως το 2014 θα πρέπει «να έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες, ώστε το ΙΚΑ να συλλέγει ληξιπρόθεσμες οφειλές και εισφορές των τεσσάρων μεγαλύτερων ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ) ενώ μέχρι το 2017 θα έχει δημιουργηθεί ο μηχανισμός ώστε εισφορές και φόροι, τρέχοντες και ληξιπρόθεσμοι, να συλλέγονται από έναν ενιαίο εισπρακτικό μηχανισμό.”

Σύμφωνα με τις αναγραφόμενες πληροφορίες,

«η Τρόικα έχει θέσει συγκεκριμένους όρους στην διαδικασία ρύθμισης και είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς διαπιστώνει ότι η καθυστέρηση στην καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κλιμακώνεται στα τέσσερα ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ και η συμμόρφωση σε ρυθμίσεις χρεών και πληρωμές είναι εύθραυστη»

“Το νέο σύστημα”

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Τρόικας, το νέο σύστημα για τα χρέη θα πρέπει να στηρίζεται στις εξής κατευθυντήριες γραμμές:

 • Οφειλέτες με χρέη που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο 6μηνο, δεν θα μπαίνουν στη ρύθμιση.
 • Αντίστοιχα, εκτός ρύθμισης μένουν και όσοι χρωστούν έως 5.000 ευρώ.
 • Οφειλέτες με χρέη έως 50.000 ευρώ θα πρέπει να παρουσιάζουν εμπεριστατωμένη πληροφόρηση ως προς την χρηματοοικονομική τους κατάσταση.
 • Οφειλέτες με χρέη από 50.000 έως 100.000 ευρώ θα πρέπει να παρέχουν στις αρχές επαρκείς πληροφορίες για να δικαιολογούν την πληρωμή των δόσεων, και να καταθέτουν έναν οικονομικό οδικό χάρτη βάσει του οποίου θα καθορίζονται και οι διαδικασίες κατάσχεσης και αναγκαστικής είσπραξης, σε περίπτωση μη τήρησής του.
 • Οφειλέτες με χρέη πάνω από 100.000 ευρώ πρέπει να διαθέτουν αναλυτική οικονομική πληροφόρηση που θα πιστοποιείται από τρίτους. Για την παροχή ασφάλειας θα πρέπει η επιχείρηση να αποδεικνύει μέσω της οικονομικής της κατάστασης ότι, μπορεί να καλύπτει το ποσό των εκκρεμών οφειλών συμπεριλαμβανομένων και των τόκων. Σε αυτή τη διαδικασία πιστοποίησης ή και είσπραξης, δεν αποκλείεται σε αυτή την 3η κατηγορία υψηλών οφειλών, να εμπλακούν ιδιωτικές εταιρείες, κυρίως τράπεζες.
   • Η μέγιστη περίοδος πληρωμής των εκκρεμών οφειλών θα είναι 36 μήνες. Εδώ δίνεται μάχη, καθώς οι διοικητές των ταμείων επιμένουν “ότι οι δόσεις πρέπει να είναι υψηλότερες, ακόμη και πάνω από 100.”
 • Προσαυξήσεις που έχουν ήδη επιβληθεί, πρέπει να μειωθούν.
 • Οι τόκοι θα συνεχίζουν να συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ρύθμισης.
 • Στη ρύθμιση θα μπορεί να εντάσσεται μόνο μία φορά η υπόχρεη επιχείρηση.
 • Το πρώτο εξάμηνο θα καταβάλλονται μόνο οι τρέχουσες εισφορές.

Η μεταρρύθμιση στην συλλογή των εισφορών έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες στο υπουργείο Εργασίας και οι προωθούμενες αλλαγές θα έχουν τη μορφή μιας νέας μεγάλης μεταρρύθμισης. Το ΙΚΑ αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2014 θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένα μητρώο οφειλετών από τα τέσσερα μεγάλα ταμεία κύριας ασφάλισης, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, προκειμένου το ΙΚΑ που μέχρι τότε θα διαθέτει τον κατάλληλο μηχανισμό, να τεθεί επικεφαλής της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων αλλά και των τρεχουσών εισφορών.

Όσο για την ενσωμάτωση της κοινωνικής ασφάλισης στην φορολογική διοίκηση, έχει μεταφερθεί για τα μέσα του 2017.

Μια ειδική ομάδα δράσης θα πρέπει να εξετάσει το ύψος των οφειλών, που χοντρικά εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ (μόνο στο ΙΚΑ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προσεγγίζουν σύμφωνα με την ΠΟΣΕ τα 7,5 δισ. ευρώ) και να εκτιμήσει ποια από αυτά είναι «εισπράξιμα», ποια έχουν διαγραφεί και ποια δεν είναι δυνατόν να εισπραχθούν και πρέπει να διαγραφούν.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2014 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η τροποποίηση του Κώδικα Συλλογής Δημοσίων Εσόδων με τη θέσπιση νέου νομικού πλαισίου, σε ευθυγράμμιση με την διεθνή καλή πρακτική.