Θα κλείνουν οι Εφορίες ενδιάμεσα της εβδομάδας για να βγαίνουν στους “δρόμους” οι Εφοριακοί

Αλλαγές στον ΕΝ.Φ.Ι.Α., με στόχο να γίνει “ελαφρύτερος” για τα χαμηλά εισοδήματα και τους μικροϊδιοκτήτες, χωρίς να μεταβληθεί ο στόχος των εσόδων 2,65 δισ. ευρώ, προανήγγειλε, σήμερα, ο αναπληρωτής Yπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ενώ ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και στις τουριστικές περιοχές.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι, εξετάζονται μέτρα που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και θα αφορούν στην αξιοποίηση των πιστωτικών καρτών για την άμεση πληρωμή του ΦΠΑ στο Δημόσιο, ενώ είπε ότι, θα προωθηθεί και η απευθείας διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σε πρώτη φάση, ξεκινώντας από τουριστικά νησιά.

Ακόμη, απέκλεισε για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο νέας παράτασης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Αναφορικά με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών είπε ότι, ήδη υπάρχει προεργασία για το περιεχόμενο του φόρου, προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές. «Δεν μπορούμε να μειώσουμε τον στόχο για έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τον φόρο» δήλωσε και πρόσθεσε ότι, «για τον χρόνο πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι κάτι που το συζητάμε σήμερα και αύριο με τους θεσμούς».

Εντατικοποίηση ελέγχων

Ο αν. Υπουργός ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και στις τουριστικές περιοχές για τις οποίες, είπε, ότι έχει γίνει σχεδιασμός ώστε οι έλεγχοι να ξεκινήσουν από τα ακριβά ξενοδοχεία και να επεκταθούν, «μέχρι και την τελευταία καντίνα» όπως είπε.

Δίνοντας μία εικόνα για το ποσοστό παραβατικότητας στην αγορά, είπε ότι, από τους ελέγχους που έκαναν το τελευταίο Σαββατοκύριακο 600 εφοριακοί σε 1.600 επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ότι το 23% φοροδιέφευγε.

Άμεσα μέτρα για ελέγχους – Ενίσχυση προσωπικού

Ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι:

  • Θα προωθηθεί ρύθμιση για να παραμένουν οι εφορίες κλειστές κάποιες μέρες της εβδομάδας, ώστε οι υπάλληλοι να αξιοποιούνται στον φορολογικό έλεγχο.
  • Θα διακοπούν οι αποσπάσεις υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών σε άλλα Υπουργεία. Αυτή τη στιγμή έχουν αποσπασθεί 300 άτομα από το Υπουργείο Οικονομικών σε άλλες Υπηρεσίες.
  • Θα υπάρξουν μετατάξεις 1.000 υπαλλήλων από το υπόλοιπο Δημόσιο στο Υπουργείο Οικονομικών μέσω ΑΣΕΠ, προκειμένου να αξιοποιηθούν στον έλεγχο.
  • Θα ολοκληρωθούν άμεσα οι προσλήψεις που είναι σε εκκρεμότητα και αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών.
  • Θα γίνει αγορά τεσσάρων φορτηγών με X-ray, προκειμένου να αξιοποιούνται στους ελέγχους. Όπως είπε ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης, σήμερα, κανένα τελωνείο της Χώρας δεν διαθέτει σύστημα ελέγχου με ακτίνες X-ray, ενώ όλες οι γειτονικές Χώρες είναι εξοπλισμένες με αυτό. Ανέφερε επίσης ότι, στο τελωνείο του Προμαχώνα η Βουλγαρία διαθέτει 35 τελωνειακούς με μηχάνημα Χ-ray, ενώ εμείς διαθέτουμε 6 τελωνειακούς και χωρίς μηχάνημα. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Τελωνείο των Κήπων στα σύνορα με την Τουρκία.

Εξοικονόμηση δαπανών του ΥΠ.ΟΙΚ. από ενοίκια

  • Θα γίνει προσπάθεια μεγάλης εξοικονόμησης δαπανών στο Υπουργείο Οικονομικών σε τομείς όπως τα ενοίκια που καταβάλλει σήμερα για τη στέγαση των Υπηρεσιών του. Ποσό 24,5 εκατ. ευρώ το χρόνο πληρώνει το ΥΠ.ΟΙΚ. σήμερα σε ενοίκια, σύμφωνα με τον αν. Υπουργό.
  • Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί το περιεχόμενο των διατάξεων για το λαθρεμπόριο καπνού. Το ίδιο και για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης κάλεσε τους φορολογούμενους να καταγγείλουν στο Υπουργείο Οικονομικών φαινόμενα διαφθοράς, ενώ χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το πρόβλημα με τις αδήλωτες φορολογικές ταμειακές μηχανές. «

Θα κάνουμε πιο αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο. Όσοι κάνουν αυτό το σπορ εξασφάλισαν μόνιμη καταγραφή στη λίστα φοροφυγάδων και μόνιμους ελέγχους»,

διευκρίνισε ο αναπληρωτής Υπουργός.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην έλλειψη προσωπικού στον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Όπως είπε το ΣΔΟΕ έχει χρεωμένες για έλεγχο 37.500 υποθέσεις και διαθέτει μόνο 421 ελεγκτές. Μάλιστα, εξ’ αυτών, περίπου 12.000 υποθέσεις τελεσιδικούν στο τέλος του 2015 με κίνδυνο να χαθούν σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο.