Απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων διέσωσε τα περιουσιακά στοιχεία δανειολήπτριας και του εγγυητή συζύγου της

apofasi_daneiol
apofasi_daneiol

Η δανειολήπτρια είναι ιδιωτική υπάλληλος που εργάζεται σε σούπερ μάρκετ με μηνιαίο μισθό 440 ευρώ. Ο σύζυγός της είναι εργολάβος οικοδομών, που σήμερα είναι άνεργος. Η δανειολήπτρια, μητέρα δύο παιδιών, εκ των οποίων το ένα ανήλικο ενώ το το άλλο σπουδάζει, είχε χρέος σε μία Τράπεζα ύψους 119.727,60 ευρώ ενώ ο σύζυγός της ήταν ο εγγυητής, προσφέρθηκε στην καταβολή δόσης, υπεράνω των οικονομικών δυνατοτήτων της (η ίδια είχε προτείνει στο σχέδιο 280 ευρώ μηνιαία δόση) με αποτέλεσμα το Ειρηνοδικείο Χανίων, να εκτιμήσει ότι η δανειολήπτρια έχει γνώση των συνεπειών της χρέωσης.

Η ίδια όπως και ο σύζυγός της διαθέτουν αρκετά περιουσιακά στοιχεία. Το δικαστήριο αποφάσισε τη ρύθμιση του χρέους της δανειολήπτριας με μηνιαίες καταβολές 200 ευρώ, επί μια τετραετία δηλ. θα πληρώσει 9.600 ευρώ ενώ εξαιρεί από την εκποίηση το ακίνητο όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία, εμβαδού 81,19 τ.μ και χορηγεί περίοδο χάριτος τετραετίας και “κούρεμα” χρέους περίπου κατά 50%.

Επίσης, για τη διάσωση της κατοικίας θα πληρώσει δόσεις επί είκοσι έτη (240 μήνες) ύψους 212,50 ευρώ μηνιαίως ενώ ο σύζυγός της που είναι εγγυητής της, παρότι έχει στην κυριότητά του αρκετά περιουσιακά στοιχεία, δεν υποχρεώθηκε σε κάποια καταβολή.

Για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, θεωρείται ότι η υπ αριθμό 909/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, πιστοποιεί το πνεύμα του Νόμου Κατσέλη και καλεί τα “υπερχρεωμένα νοικοκυριά να τον εμπιστευτούν”.