Οδυνηρό τέλος για τον επιχειρηματικό όμιλο Λυμπέρη. 500 εργαζόμενοι στο “δρόμο”

Αντώνης Λυμπέρης

Οριστικό τέλος στηn 32χρονη λειτουργία των Εκδόσεων Λυμπέρη. Ο επιχειρηματίας-εκδότης κ. Αντώνης Λυμπέρης ανακοίνωσε χθες στους εργαζομένους -το περιεχόμενο της επιστολής του ακολουθεί- πως δεν κατάφερε να εξασφαλίσει νέο τραπεζικό δάνειο για την διάσωση της εταιρείας.

Στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε οι υπάλληλοι της εταιρείας πληροφορήθηκαν πως τα περιοδικά Hello, 7 Μέρες TV, ΕΓΩ, πωλούνται σε εταιρεία που έχουν από κοινού ο Δημήτρης Κοντομηνάς και ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος. Αγνωστο παραμένει το τί μέλλει γενέσθαι με τους υπόλοιπους τίτλους

Surf&Ski, Κόσμος του τένις, Κόσμος του Video, Πλεύση, Status, Life & Style, Τηλεκοντρόλ, 2board, Confidential Mykonos, Rodos και Thessaloniki, 4Τροχοί, Vogue, lamour, Lucky, Conde Nast Traveller, Men’s Health, Prevention, Geo, Auto Bild, Focus και άλλα.

καθώς για οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να συναινέσει η εταιρεία Conde Nast, η οποία είναι και αυτή που αποφασίζει. Το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό απολύεται ενώ συζητήσεις γίνονται ακόμη για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα ηλεκτρονικά μέσα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις Τεχνικές εκδόσεις (4 Τροχοί, κλπ) σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει ασφαλιστικά μέτρα από τους εργαζομένους για την κατάσχεση των άυλων τίτλων κάτι που σημαίνει ότι είναι δεσμευμένοι και δεν μπορούν να πωληθούν ή να μεταβιβαστούν.

Ακολουθεί η επιστολή του εκδότη κ. Α. Λυμπέρη προς τους εργαζόμενους της επιχείρησης του.

«Με μεγάλη μου συντριβή σας ενημερώνω ότι μετά από 32 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και επιτυχημένης δραστηριότητας με ηγετική θέση στον χώρο των περιοδικών και του ραδιοφώνου, ο Όμιλος μας “Εκδόσεις Λυμπέρη” αναγκάζεται να τερματίσει τη λειτουργία του.

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια παλέψαμε σκληρά, όλοι μαζί, εφαρμόζοντας μεγάλες περικοπές και μειώσεις στο κόστος της λειτουργίας μας σε όλα τα επίπεδα, με συνεχείς προσαρμογές στα νέα δεδομένα της αγοράς, η οποία ως γνωστόν, εδώ και 4 χρόνια βρίσκεται σε “ελεύθερη πτώση”.

Τους τελευταίους μήνες εκπονήσαμε ένα συγκεκριμένο πλάνο βιωσιμότητας σε συνεργασία με την εξειδικευμένη στο είδος εταιρία DELOITTE, το οποίο παρουσίασα προσωπικά με τους συνεργάτες μου στις πιστώτριες Τράπεζες προκειμένου να πειστούν ότι είμαστε βιώσιμοι και να μας στηρίξουν ώστε να ξεπεράσουμε τον “κάβο”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία μας ακόμη και φέτος, στη χειρότερη χρονιά της όλων των εποχών, ακόμη και με μείωση του τζίρου από 93εκ το 2008 σε 30εκ το 2012, τη χρονιά που κλείνει, έχει θετικό EBITDA περισσότερο από 1εκ.!

“Είναι καλή η εταιρία και αξίζει να ζήσει” επέμενε καθ’ όλη τη διάρκεια των επαφών με τις τράπεζες η DELOITTE!

Όμως οι τράπεζες δεν ανταποκρίθηκαν θετικά σχεδόν σε κανένα από τα αιτήματά μας. Από το καλοκαίρι που υποβλήθηκαν οι προτάσεις μας δεν λάβαμε απαντήσεις, απλά περιορίστηκαν στο να μας δώσουν μερικές… ασπιρίνες, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε αργό και βέβαιο θάνατο.

Τους προτείναμε ακόμη και μερική κεφαλαιοποίηση δανείων ώστε ο Όμιλος μας να αποφορτωθεί από κάποιο βάρος και να διευκολυνθεί η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, αλλά ούτε αυτό εισακούστηκε.

Το τραγικό μας λάθος, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων και ίσως γι αυτό μας “τιμώρησαν”, ήταν να πληρώσουμε τα τελευταία 3 χρόνια στις τράπεζες 14,5εκ. σε κεφάλαια και τόκους, όταν από όλα τα άλλα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, με σαφώς πολύ μεγαλύτερα χρέη και χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα από τα δικά μας, οι τράπεζες όχι μόνο δεν εισέπραξαν κεφάλαια και τόκους, αλλά τα ενίσχυσαν και με νέα πρόσθετη χρηματοδότηση!

Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που εργαστήκατε στον Όμιλο μας, αλλά και κάθε έναν ξεχωριστά για την αδιάκοπη προσφορά σας μέχρι και την τελευταία ημέρα εργασίας. Οι περικοπές που υποστήκατε στους μισθούς σας τα τελευταία δυόμισι χρόνια, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξαν ακόμη και το 50%, δεν έχουν προηγούμενο σε καμία εταιρία στην Ελλάδα. Τους τελευταίους έξι μήνες δουλέψατε με τον ίδιο ζήλο παίρνοντας μόνο μισό μισθό κάθε μήνα, ελπίζοντας στη θετική ανταπόκριση των τραπεζών στο δίκαιο αίτημα μας. Εάν εφάρμοζαν όλες οι εταιρίες του Δημοσίου αντίστοιχες περικοπές, σήμερα η Ελλάδα δεν θα είχε κανένα Δημοσιονομικό πρόβλημα.

Όλη αυτή η προσπάθεια όμως δεν συγκίνησε κανέναν. Ούτε καν απάντηση δεν πήραμε από την πολιτική ηγεσία στην οποία απευθυνθήκαμε στην ύστατη προσπάθεια μας για να μην μείνουν οι 500 εργαζόμενοι μας στο δρόμο, μαζί με μερικές ίσως εκατοντάδες ακόμη από τις συνεργαζόμενες εταιρίες στο χώρο μας. Αν επρόκειτο για 50 έστω εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα θα είχε κλείσει το κέντρο της Αθήνας και η Βουλή για αρκετές ημέρες από τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις!

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους προμηθευτές μας και τους εξωτερικούς μας συνεργάτες για την υπομονή τους και την πίστη τους στην εταιρία μας μέχρι και την τελευταία ημέρα. Αξίζει να σημειώσω ότι ακόμη και χθες που γνώριζαν τις εξελίξεις και τα γεγονότα αρνήθηκαν να σφραγίσουν έστω και μία επιταγή μας! Έτσι τελειώνουμε με την πρωτοτυπία να μην έχει ο Όμιλος μας μέχρι και σήμερα ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΤΑΓΗ!

Οι τελευταίοι μήνες υπήρξαν πολύ δύσκολοι και παρά την αδυναμία μας να σας πληρώνουμε ολόκληρο το μισθό σταθήκατε δίπλα μου, στο πλευρό μου με την ίδια ελπίδα.

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και για μας σήμερα, Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, σας ανακοινώνω ότι πέθανε. Πέθανε παίρνοντας μαζί της τους κόπους και τα όνειρα 32 ετών. Σταθήκαμε όλοι στο ύψος μας, παλέψαμε, επιμείναμε, προσπαθήσαμε. Δεν χάσαμε. Δεν ήταν μια μάχη, αλλά ένας άνισος ατέρμων, καταδικασμένος και προδομένος αγώνας ενάντια στην παράνοια και το παράλογο που διακατέχει πλέον τη χώρα μας.

Εξάντλησα όλα τα ανθρώπινα αποθέματα δύναμης και διαπραγμάτευσης και ένα πράγμα πλέον έχει νόημα να προσπαθήσω να διαφυλάξω την αξιοπρέπεια όλων μας.

Τέλος, αλλά όχι τελευταίο, θέλω να σας ευχαριστήσω για το πάθος σας για τη δουλειά μας αφού καταφέρατε να διατηρήσετε την ποιότητα στο ίδιο υψηλό επίπεδο ακόμη και στα τελευταία τεύχη των περιοδικών μας, γεγονός που με κάνει ιδιαίτερα περήφανο.

 • Σας ευχαριστώ που δουλέψαμε μαζί.
 • Σας ευχαριστώ που δημιουργήσαμε τα καλύτερα περιοδικά σε κάθε τομέα. Σας ευχαριστώ για το Surf&Ski, τον Κόσμο του τένις, τον Κόσμο του Video, την Πλεύση, το Status, το Life & Style, το Εγώ, το 7Μέρες TV, το Τηλεκοντρόλ και για όλα τα περιοδικά που μαζί δημιουργήσαμε.
 • Σας ευχαριστώ για το 2board, που ψηφίστηκε ως το καλύτερο περιοδικό αεροδρομίου το 2010.
 • Σας ευχαριστώ για τα Confidential Mykonos, Rodos και Thessaloniki.
 • Σας ευχαριστώ για τις καλύτερες εξαγορές και συμμαχίες.
 • Σας ευχαριστώ για τη ΔΕΣΜΗ και τις ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ. Το Αθηνόραμα και τους 4Τροχούς.
 • Σας ευχαριστώ που μας εμπιστεύτηκαν οι ξένοι τα μεγαλύτερα περιοδικά του πλανήτη.
 • Σας ευχαριστώ για τη Vogue, το Glamour, το Lucky, το Conde Nast Traveller, το Hello! το Men’s Health, το Prevention, το Geo, το Auto Bild, το Focus και πολλά άλλα.
 • Σας ευχαριστώ για το Best Radio, τον Vfm και τον Εν Λευκώ.
 • Σας ευχαριστώ για τους άντρες και τις Γυναίκες της χρονιάς, για τα μοναδικά διεθνή τουρνουά τένις στην Ελλάδα STATUS ATHENS ΟΡΕΝ και VOGUE ATHENS OPEN, αλλά και για όλες τις εκδηλώσεις πολιτισμού που δημιουργήσαμε.
 • Σας ευχαριστώ και για όλους αυτούς τους θεσμούς που αγκαλιάσαμε, όπως τους Χρυσούς Σκούφους και τα Θεατρικά βραβεία ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ.
 • Τέλος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι άμεση προτεραιότητα μου είναι να εξασφαλιστείτε εσείς για τις οικονομικές εκκρεμότητες μας απέναντι σας. Έχω δώσει εντολή στους δικηγόρους της εταιρίας να είναι σε συνεχή επαφή με τους δικούς σας εκπροσώπους προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί η πληρωμή των υποχρεώσεων της εταιρίας προς εσάς στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου!»

«Αθηνόραμα»: Συνεχίζουμε χωρίς προβλήματα

Οι εξελίξεις στις Εκδόσεις Λυμπέρη δεν επηρεάζουν την κατάσταση της Δέσμης Εκδοτικής, στην οποία ο εκδότης συμμετέχει, διεκυρινίζει με ανακοίνωσή της η εταιρεία που εκδίδει, μεταξύ άλλων, τον οδηγό πόλης «Αθηνόραμα».

Η ανακοίνωση, που υπογράφεται από την εκδότρια του «Αθηνοράματος» Αννη Ηλιοπούλου, αναφέρει:

«Με μεγάλη μας λύπη παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις «Εκδόσεις Λυμπέρη Α.Ε.», εταιρεία με την οποία συνδεόμαστε μετοχικά για 12 έτη. Δεδομένου ότι οι εν λόγω εξελίξεις πιθανόν να δημιουργήσουν σύγχυση και απορίες σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχουν στην πορεία της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε., οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Η Δέσμη είναι μία απολύτως αυτόνομη και διακριτή εταιρεία, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν οι «Εκδόσεις Λυμπέρη Α.Ε.»

Το management της Δέσμης είναι αυτόνομο και δεν επηρεάζεται από τη συμμετοχή των εκδόσεων Λυμπέρη στο μετοχικό κεφάλαιο.

Η διοίκηση, διαχείριση και λειτουργία της Δέσμης εξακολουθούν να ασκούνται κανονικά και ανεξάρτητα από τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι «Εκδόσεις Λυμπέρη Α.Ε.»

Οι χρηματοοικονομικές, εμπορικές και διοικητικές δραστηριότητες της Δέσμης είναι αυτόνομες και πλήρως ανεξάρτητες, άρα και μη επηρεαζόμενες από οποιαδήποτε εξέλιξη στις «Εκδόσεις Λυμπέρη Α.Ε.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δέσμη Εκδοτική Α.Ε., παρά τη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, είναι μια απόλυτα υγιής οικονομικά εταιρεία, η οποία έχει μηδενικό δανεισμό από τις τράπεζες, μηδενικές οφειλές σε δημόσιους οργανισμούς και δεν έχει ποτέ καθυστερήσει τις κάθε είδους πληρωμές της είτε προς το προσωπικό είτε προς τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται.

Ελπίζουμε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι μέτοχοι όσο και οι εργαζόμενοι των Εκδόσεων Λυμπέρη. Σε ό,τι μας αφορά, συνεχίζουμε απρόσκοπτα τις δραστηριότητές και τη λειτουργία μας και αντιμετωπίζουμε με εμπιστοσύνη το μέλλον».