Σφοδρές αντιδράσεις από τις εικόνες αστυνομικής βίας στην πλατεία Νέας Σμύρνης

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τη στάση της ΕΛΑΣ επιρρίπτουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Οι εικόνες που καταγράφηκαν στη Νέα Σμύρνη δεν τιμούν την αστυνομία, αναφέρει η δημοτική αρχή της πόλης, ενώ τα social media έχουν πάρει «φωτιά» από χρήστες που σχολιάζουν όσα έλαβαν χώρα σε μια από τις πιο κεντρικές πλατείες του Λεκανοπεδίου.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος δεν έχει τέλος

«Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος του αστυνομικού κράτους Μητσοτάκη δεν σταματάει. Φτάσαμε στο σημείο να δέχονται επίθεση από την αστυνομία, ανύποπτοι πολίτες και παιδιά στην πλατεία Νέας Σμύρνης», αναφέρουν σε δήλωσή τους ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Διονύσης Καλαματιανός.

«Η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης δεν είναι δυνατόν να μετατρέπεται σε απαράδεκτες, πρωτοφανείς και αντιδημοκρατικές πράξεις αστυνομικής βίας κατά των πολιτών.

Ο ξυλοδαρμός πολιτών χωρίς κανένα λόγο και καμία αφορμή αποδεικνύει ότι το αστυνομικό κράτος Μητσοτάκη έχει μετατραπεί σε κράτος βίας και καταστολής και όπως αποδεικνύεται καθημερινά τα νέα σώματα, όπως αυτό της Ομάδας Δέλτα, δεν έχουν ως στόχο την προστασία των πολιτών από το έγκλημα, αλλά την καταπίεση και την τρομοκράτηση της κοινωνίας», αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη στη ΓΑΔΑ για να δει τους προσαχθέντες πολίτες.

ΚΙΝΑΛ: Η αστυνομική βία παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αστυνομική βία στη χώρα μας που «παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις» κρούει το ΚΙΝΑΛ, με αφορμή τα όσα έλαβαν χώρα στη Νέα Σμύρνη.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χριστίδης, αναφέρει:

«Η αστυνομική βία στη χώρα μας παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Οι εικόνες της σημερινής επίθεσης της αστυνομίας κατά των νέων ανθρώπων στην Νέα Σμύρνη σοκάρουν.

»Δεν έτυχε, είναι επιλογή της Κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη. Όσο ο κόσμος τους γυρίζει την πλάτη, τόσο θα καταφεύγουν στην καταστολή.»

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει ακέραια την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος κατοίκων της Νέας Σμύρνης, τόσο το μεσημέρι, όσο και το απόγευμα, ύστερα από τις διαμαρτυρίες για την απρόκλητη αστυνομική βία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Για την κυβέρνηση από ό,τι φαίνεται, μπροστά στην έξαρση της πανδημίας, δεν χρειάζεται στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, δεν χρειάζονται δωρεάν τεστ και αυξημένα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα μέσα μεταφοράς, αλλά αστυνομικές δυνάμεις να εκφοβίζουν περαστικούς, αθλούμενους και οικογένειες με μικρά παιδιά, τρομοκρατία και αυταρχισμός για να μην κουνιέται φύλλο.

»Η καταστολή, τα καθημερινά περιστατικά αστυνομικής βίας, οι -στρατιωτικού χαρακτήρα- περιπολίες αστυνομικών σωμάτων σε γειτονιές και πλατείες, είναι συνειδητή κυβερνητική πολιτική και αποτέλεσμα όλης της προσπάθειας ενοχοποίησης του λαού για την εξέλιξη της πανδημίας.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να διεκδικήσει εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του, να ορθώσει το αγωνιστικό του ανάστημα στην ένταση της καταστολής που συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΜέΡΑ25: Κατάφεραν να ξεπεράσουν και τον πιο αυταρχικό εαυτό τους

Οξύτατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης καταγγέλλοντας βίαιη επίθεση της αστυνομίας κατά πολιτών στη Νέα Σμύρνη.

Στη δήλωσή του ο κ. Κριθαρίδης αναφέρει ότι «για άλλη μία μέρα ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης προσπάθησαν να ξεπεράσουν τον όλο και πιο αυταρχικό τους εαυτό και τα κατάφεραν!».

Προσθέτει ότι «οι δυνάμεις καταστολής του κ. Χρυσοχοΐδη σήμερα επιτέθηκαν βίαια και αναίτια σε πολίτες που «τόλμησαν» να πραγματοποιήσουν κυριακάτικη βόλτα στην πλατεία της περιοχής τους». Αυτό βέβαια, υπογραμμίζει, «για τον κ. Μητσοτάκη, που χτίζει ένα βίαιο αστυνομικό κράτος, είναι έγκλημα το οποίο επισύρει ποινή άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς στους οποίους ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει λύσει τα χέρια».

Η αθλιότητα όμως δεν σταμάτησε εκεί, συνεχίζει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 «καθώς η ΕΛ.ΑΣ. έβγαλε έπειτα και μια ψευδέστατη ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για δήθεν επίθεση στους αστυνομικούς, κάτι που τόσο από μαρτυρίες, όσο και από τα σχετικά βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει, καταρρίπτεται πλήρως».

Ως πού όμως θα φτάσουν οι επιθέσεις της κυβέρνησης στην κοινωνία, ώστε να συνεχίσει την εγκληματική της πολιτική τόσο στην πανδημία, όσο και στην οικονομία, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών, διερωτάται ο κ. Κριθαρίδης.

Δήμος Νέας Σμύρνης: Οι εικόνες που είδαμε δεν τιμούν την Αστυνομία

«Οι εικόνες που είδαμε σήμερα στην Πλατεία δεν τιμούν ούτε την πόλη μας, ούτε τους πολίτες, ούτε την Αστυνομία».

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο δήμος Νέας Σμύρνης, για το περιστατικό πρωτοφανούς αστυνομικής βίας το μεσημέρι της Κυριακής στην πλατεία της πόλης.