Το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού ανά ηλικία και ατόμων με υποκείμενα νοσήματα

Εντός του τρέχοντος Μαρτίου θα ξεκινήσει, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΕΟΔΥ, ο εμβολιασμός ατόμων με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Συγκεκριμένα

  • Μεταμοσχευμένοι ασθενείς, όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.
  • Άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, με χρόνια νεφρική νόσο σταδίου 5.
  • Ασθενείς με κυστική ίνωση.
  • Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, όπως και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
  • Με σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού.
  • Με σοβαρή ηπατική νόσο, ανοσοκαταστολή και άλλα νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down.

Οι άνω των 65 ετών με τα εμβόλια Pfizer και Moderna

Θα ακολουθήσει η ομάδα των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω και εν συνεχεία τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω με τα εμβόλια Pfizer και Moderna, ενώ τα άτομα ηλικίας 60-64 ετών έχουν ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Οι ηλικίες 18 ώς και 59 ετών

Σχεδόν παράλληλα θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ατόμων 18 έως 59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου, όπως καρδιολογικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, με νοσογόνο παχυσαρκία, με νεφρική νόσο, με χρόνια ηπατική νόσο.

Η ομάδα αυτή θα εμβολιαστεί με ηλικιακό κριτήριο, αλλά προβλέπεται οι διαδικασίες να είναι γρήγορες.

Μια νέα εξέλιξη που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο, δεδομένου πως θα πρέπει να ανοίξει με ασφάλεια και η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός, είναι από τον Μάιο να δοθεί προτεραιότητα σε εργαζομένους και κατοίκους νησιωτικών περιοχών και τουριστικών προορισμών.