Οι Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα και την Κύπρο στις 26 Μαΐου 2019.

ΠΩΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής. Επίσης, μπορείτε να ψηφίσετε στο εξωτερικό εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Η ψήφος είναι υποχρεωτική.

Πού μπορώ να ψηφίσω;

Οι εκλογείς στην Ελλάδα πρέπει να ψηφίσουν σε συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο με βάση τη διεύθυνση κατοικίας τους. Για να μάθετε πού ψηφίζετε ανατρέξτε σε αυτόν τον ιστότοπο: http://www.ypes.gr/services/eea/eea.htm

Ποια είναι η ηλικία ψήφου;

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής.

Πόσα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται στην Ελλάδα;

Οι εκλογείς θα εκλέξουν 21 μέλη του Κοινοβουλίου το 2019, όπως και στις εκλογές του 2014.

Ποια είναι η προθεσμία εγγραφής;

Δεν χρειάζεται να εγγραφείτε εκ των προτέρων, καθώς αυτό γίνεται αυτομάτως από τις αρχές. Ωστόσο, αν έχετε αλλάξει πρόσφατα τη διεύθυνση του σπιτιού σας, σας συμβουλεύουμε να ελέγξετε αν η εγγραφή σας στις λίστες ψηφοφορίας είναι σωστή (http://www.ypes.gr/services/eea/eea.htm).

Πού πρέπει να εγγραφώ για να ψηφίσω;

Δεν χρειάζεται να εγγραφείτε εκ των προτέρων, καθώς αυτό γίνεται αυτομάτως από τις αρχές.

Ποια έγγραφα πρέπει να φέρω στο εκλογικό τμήμα;

Πρέπει να φέρετε την αστυνομική σας ταυτότητα για τον απαραίτητο έλεγχο.

Μπορώ να ψηφίσω στην Ελλάδα αν είμαι από άλλη χώρα της ΕΕ;

Ναι, μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες της Ένωσης που διαμένουν στην Ελλάδα, συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας κατά το έτος της εκλογής και έχουν εγγραφεί εγκαίρως στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους.

Η προθεσμία εγγραφής για την ψηφοφορία για τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019 δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Με βάση τις προθεσμίες εγγραφής στις εκλογές του ΕΚ το 2014, θα πρέπει να εγγραφείτε για να ψηφίσετε έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Ποιες είναι οι εκλογικές περιφέρειες;

Στην Ελλάδα, για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα επιλέγουν μεταξύ των ίδιων καταλόγων υποψηφίων.

Ποιο είναι το κατώτατο όριο για την εκλογή των πολιτικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να εκλεγούν στο Κοινοβούλιο. Στην πράξη, καθώς θα υπάρχουν 21 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ελλάδα, κάθε πολιτικό κόμμα θα χρειαστεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 4,76% των ψήφων για να εξασφαλίσει μία θέση στο Κοινοβούλιο.

Είμαι από την Ελλάδα. Μπορώ να ψηφίσω από άλλη χώρα της ΕΕ;

Ναι, μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι των λοιπών χωρών της Ένωσης, καθώς και εκείνοι οι Έλληνες που θα βρίσκονται την ημέρα των εκλογών σε κάποιο άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. (Υπουργείο Εσωτερικών-Κάτοικοι εξωτερικού)

Μπορώ να ψηφίσω από χώρα εκτός της ΕΕ;

Όχι δεν είναι δυνατή η ψήφος από Έλληνες εκλογείς που διαμένουν ή βρίσκονται εκτός της ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε στην ειδική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται κάθε πέντε χρόνια. Το Κοινοβούλιο είναι η μοναδική άμεσα εκλεγόμενη πολυεθνής συνέλευση στον κόσμο και εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών της ΕΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Κοινοβούλιο εκλέγει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διορίζει τους Επιτρόπους της (ως σύνολο) και τους καλεί σε λογοδοσία. Ψηφίζει νόμους για την προστασία μας και προϋπολογισμούς στο όνομά μας. Μας εκπροσωπεί στο εξωτερικό και κάνει πράξη τις αναφορές που του στέλνουμε. Ο λόγος των βουλευτών του διαμορφώνει τις πολιτικές και κοινωνικές προτεραιότητές μας με γνώμονα τη διαφύλαξη των αξιών πάνω στις οποίες θεμελιώνεται η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.