Η πρώτη υπερπανσέληνος για το 2020, θα λάμψει στον νυχτερινό ουρανό, το βράδυ της Κυριακής, 9 Φεβρουαρίου, μεγαλύτερη και φωτεινότερη από το συνηθισμένο, καθώς η τροχιά της θα βρίσκεται πλησιέστερα στη γη.
Εφόσον ο καιρός κατά τόπους το επιτρέψει, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε εικόνες που μαγεύουν, ενώ τα φωτογραφικά κλικ θα πάρουν φωτιά, για να αποτυπώσουν οι ανά τον κόσμο ρομαντικοί, τη μοναδικής ομορφιάς Σελήνη. Όσοι δεν τα καταφέρουν, ας μην απογοητευθούν γιατί για φέτος θα υπάρξουν άλλες τρεις υπερπανσέληνοι.
Στη Βόρεια Αμερική αυτή η πανσέληνος της χρονιάς ήταν γνωστή από παλιά ως «πανσέληνος του χιονιού» (επειδή συνήθως χιόνιζε πολύ τέτοια εποχή) ή «πανσέληνος της πείνας» (επειδή το κυνήγι ήταν δύσκολο λόγω του χιονιού και του κρύου) ή «πανσέληνος της αρκούδας» (γιατί έβγαινε…παγανιά).
Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή.
Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο (μέγιστη απόσταση) και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο (ελάχιστη απόσταση). Στις 26 Φεβρουαρίου, που θα βρίσκεται στο απόγειο του, το φεγγάρι θα απέχει από τη Γη σχεδόν 406.300 χιλιόμετρα.
Ο όρος υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη δεν είναι επίσημος αστρονομικός, αλλά δημιουργήθηκε από αστρολόγους. Έως τη δεκαετία του 1970, κανένας δεν μιλούσε για σούπερ-φεγγάρια και υπερ-πανσέληνους, οπότε ένας αστρολόγος εφηύρε τον όρο, ο οποίος, σταδιακά επικράτησε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ