Δικαίωση των καλλιτεχνών η αδειοδότηση της «ΕΔΕΜ»

Το «πράσινο φως» στην αδειοδότηση του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Διαχείρισης “ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ” έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αφήνοντας, παράλληλα, αιχμές για «απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος».

Ο πολύμηνος αγώνας των καλλιτεχνών απέδωσε καρπούς, παρόλο που η υπουργός προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες σε «υπεύθυνους εντός του οργανισμού»

Όπως ενημερώνει με σχετική ανακοίνωσή του, «το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με απόλυτη συνέπεια έναντι του νόμου και των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει απέναντι στους δημιουργούς, αμέσως μετά την κατάθεσή της μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης «ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ», την αξιολόγησή της από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, και την σχετική εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΙ προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, χορηγεί την άδεια λειτουργίας στο νεοσύστατο οργανισμό».

«Είναι προφανές», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «ότι η αδειοδότηση θα είχε ολοκληρωθεί συντομότερα, εάν οι κατά νόμο υπεύθυνοι, αντί να αποβλέπουν στην πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, είχαν τηρήσει τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους, σχετικά με τη βιωσιμότητα του νέου φορέα.

Είναι αυτονόητο ότι οι υποχρεώσεις των ΟΣΔ δεν εξαντλούνται στο στάδιο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση άδειας, αλλά αφορούν πρωτίστως στην ανάγκη διαφανούς διαχείρισης και πλήρους λογοδοσίας έναντι των δημιουργών, των οποίων τα δικαιώματα καλούνται να διαχειριστούν», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Για ιστορική μέρα κάνει λόγο η «450+: Πρωτοβουλία δημιουργών και κληρονόμων»

«Αγαπητοί συνάδελφοι, το πρώτο βήμα έγινε!

Η ΕΔΕΜ σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ πήρε την άδεια λειτουργίας της!

Προηγήθηκε η θετική εισήγηση του ΟΠΙ μετά την έκθεση βιωσιμότητας που του παρέδωσε το Εποπτικό της ΕΥΕΔ. Είναι ιστορικής σημασίας η εισήγηση αυτή και ευχαριστούμε εκ μέρους όλων των δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού.

Τώρα συνεχίζουμε με σημαντικές πρωτοβουλίες κι επαφές που αφορούν στη ουσία, που δεν είναι άλλη από την άμεση μετάβαση της ΕΥΕΔ στην επίσημη πλέον ΕΔΕΜ.

Θα σας ενημερώσουμε για κάθε καλό νέο αλλά και για τυχόν εμπόδια και καθυστερήσεις.

Η ενότητά μας, αγαπητοί συνάδελφοι, υπήρξε πραγματικά συγκινητική: δεν θα αφήσουμε άλλη ΑΕΠΙ να μας ξαναφτάσει σε υλική και ηθική χρεωκοπία.Από δω και πέρα έχουμε τις προϋποθέσεις να είμαστε κύριοι των πνευματικών δικαιωμάτων μας.

Ευχαριστούμε όλους τους εκλεγμένους συναδέλφους των σωματείων και των συμβουλίων που τρέχουν για μας όλα αυτά τα χρόνια.Όλο τον μεγάλο αριθμό των συναδέλφων που μένουν αμετακίνητοι τα τελευταία 3 χρόνια στο αίτημα του νέου φορέα.Και όσα πρόσωπα με θεσμικές θέσεις από το 2012 ως σήμερα τάχθηκαν με την ευρωπαϊκή λύση και δεν έβαλαν μικροκομματικά εμπόδια. Μόλις ολοκληρωθεί και λειτουργήσει η ΕΔΕΜ θα αναφερθούμε αναλυτικά.

Δεν επαναπαυόμαστε. Η μετάβαση από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ θέλει αγώνα και δουλειά.Θα σας ενημερώνουμε για όλα».