Την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης του νευροχειρούργου κ. Δημ. Ρολόγη για την υπόθεση του κ. Γεωργ. Αλβέρτη, συζύγου της Αλεξίας Έβερτ, εισηγείται ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Βασ. Πλιώτας με συνέπεια το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η δίκη να είναι πολύ πιθανό.
Η αθωωτική απόφαση εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της οικογένειας του Γ. Αλβέρτη.
Η υπόθεση, εκτός του συζύγου της Αλεξίας Έβερτ που ζει σήμερα καθηλωμένος με βαριά αναπηρία είχε και μία παράπλευρη τραγική εξέλιξη. Την αυτοκτονία του ενός εκ των δύο γιατρών που συμμετείχαν στην εγχείρηση ως συνεργάτες-βοηθοί του κ. Δ. Ρολόγη, ακριβώς πριν τέσσερα χρόνια. Ο γιατρός ζούσε με την οικογένειά του σε περιοχή της Παλλήνης και οι παλαιότεροι αναγνώστες του έντυπου «Νεολόγου» θα θυμούνται από την δημοσιογραφική ανάδειξη του θέματος ότι έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και υπόληψης από τους συμπολίτες μας τόσο για την επιστημονική συγκρότησή του όσο και για τα αισθήματα φιλαλληλίας που τον διέκριναν.
Ο νευροχειρούργος κ. Δ. Ρολόγης σε πρώτο δικαστικό βαθμό καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυο ετών, καθώς η αναπηρία του κ. Αλβέρτη κρίθηκε ότι προκλήθηκε από αδικαιολόγητες ιατρικές παραλείψεις κατά το μετεγχειρητικό στάδιο. Ο συνεργάτης του γιατρός αθωώθηκε και το πιθανότερο, να είχε την ίδια τύχη και ο εκλιπών, δεδομένου ότι το δικαστήριο δέχθηκε πως η ευθύνη ήταν αποκλειστικά του νευροχειρούργου και όχι των βοηθών του.
Σε δεύτερο δικαστικό βαθμό ο κ. Ρολόγης αθωώθηκε, καθώς κρίθηκε ότι χειρούργησε μεν τον κ. Αλβέρτη, αλλά δεν ευθυνόταν κατά τις μετεγχειρητικές επιπλοκές, αφού το διάστημα αυτό ήταν διευθυντής σε άλλο νοσοκομείο από αυτό όπου έγινε η επέμβαση.
Ο αντεισαγγελέας κ. Πλιώτας υποστηρίζει ότι η εφετειακή απόφαση με την οποία αθωώθηκε ο νευροχειρούργος πάσχει από έλλειψη πλήρους, ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, ενώ παράλληλα έχει ασαφή αιτιολογία και χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις.
Σε περίπτωση που ο Άρειος Πάγος κάνει δεκτή την αίτηση αναίρεσης του κ. Πλιώτα, τότε η αθωωτική εφετειακή απόφαση θα αναιρεθεί μεν αλλά, όπως υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι, το αδίκημα έχει παραγραφεί.
Αναφερόμενη η κα Αλεξία Έβερτ στην κατάσταση του συζύγου της κ. Γιώργου Αλβέρτη, τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε –μεταξύ άλλων- δηλώσει:
«Ο άνδρας μου έχει παντελή έλλειψη πρόσφατης μνήμης, φέρεται σαν μωρό, δεν θυμάται πού είναι η τουαλέτα στο σπίτι μας. Έχει οριστική μειονεξία, καθώς έχει πάθει ζημιά το μέρος εκείνο του εγκεφάλου που έχει να κάνει με τη διανόηση και ξεχωρίζει τον άνθρωπο από το ζώο. Δεν έχει οπτική προς τα αριστερά. Αναγνωρίζει πρόσωπα από το παρελθόν, αλλά τώρα τελευταία σβήνουν και αυτές οι μνήμες. Αναγνωρίζει τον γιο μας, αλλά τον αποκαλεί με το όνομα του αδελφού του. Είναι σαν να έχει μια έντονη μορφή Αλτσχάιμερ.»
«Εκ των υστέρων, μάθαμε ότι ο σύζυγός μου είχε πάθει εγκεφαλικές βλάβες, διότι δεν του είχαν βάλει παροχέτευση που θα εκτόνωνε την πίεση στον εγκέφαλο.»
Η Αλεξία Έβερτ αποφάσισε να περιγράψει την εξέλιξη της οικογενειακής τους ζωής μετά το χειρουργείο του συζύγου της σε ένα βιβλίο με τίτλο «Το ιατρικό λάθος».