Επεκτείνεται από 1 Ιανουαρίου 2017 σε όλους τους Δήμους της χώρας το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Η πρόβλεψη περιέχεται στο άρθρο 22 του νομοσχεδίου “Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α’ 85)” και στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται, ότι “επιδιωκόμενος σκοπός της ρύθμισης είναι η ουσιαστική αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού σε μονοπρόσωπα και πολυπρόσωπα νοικοκυριά.”
Η χορήγηση του κοινωνικού επιδόματος καλύπτει σήμερα 30 Δήμους και παρέχεται σε περισσότερα από 35.000 νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Συγκεκριμένα: το επίδομα που προσφέρεται σε κάθε μεμονωμένο ενήλικα είναι 200 ευρώ το μήνα, εφόσον δεν έχει άλλο εισόδημα. Σε περίπτωση που υπάρχει εισόδημα το κράτος θα συμπληρώνει το ποσό μέχρι τα 200 ευρώ. Για κάθε επιπλέον ενήλικα σε ένα νοικοκυριό θα καταβάλλονται επιπλέον 100 ευρώ, ενώ για κάθε ανήλικο μέλος θα καταβάλλονται επιπλέον 50 ευρώ. Μια τετραμελής οικογένεια λαμβάνει οικονομική ενίσχυση έως και 400 ευρώ το μήνα.
Ως ωφελούμενες Μονάδες ορίζονται οι κάτωθι κατηγορίες:
α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: κάθε ενήλικο άτομο, το οποίο διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών, που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής,
β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα, τα οποία διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη. Δύναται να απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, υπό την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία έχει δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται και τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους,
γ. Άστεγοι: όσοι διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων, που λειτουργούν στους Δήμους».