Νέα Συμβούλια στις Δημοτικές Τοπικές και Νομαρχιακές Οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής -όπως και σε όλη τη χώρα- με κύρια στόχευση την προετοιμασία του κόμματος σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο εν όψει των τριών εκλογικών αναμετρήσεων στη διάρκεια του 2019. Των Ευρωεκλογών, των Δημοτικών/Περιφερειακών και των Εθνικών.
Τα χαρακτηριστικά στοιχεία τα οποία ως ένα βαθμό μορφοποιούν κάποια πρώτα συμπεράσματα και κάποιες -ίσως– εύθραυστες ενδείξεις με βάση τα αποτελέσματα στις 9 κομματικές οργανώσεις της Ανατολικής Αττικής, είναι:
1. Συρρικνωμένος ο αριθμός των μελών που έσπευσαν στις εκλογικές κομματικές κάλπες σε σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές που έγιναν τον Απρίλιο του 2016. Βασική αιτία, η υποχρέωση καταβολής συνδρομής 10 € από κάθε μέλος κατά την προσέλευση του στην κάλπη. Η υποχρέωση αυτή στέρησε τη δυνατότητα σε οικογένειες οι οποίες από παράδοση υποστηρίζουν τη Ν.Δ. να δαπανήσουν ποσό 30 ή και 40 € προκειμένου να ψηφίσουν. Την παράμετρο αυτή συνομολογούν πολλά και έμπειρα στο χώρο της Ν.Δ. στελέχη.
2. Με εξαίρεση την εκλογική αναμέτρηση των κ.κ. Α. Γλαβά και Ν. Καλατζή για το αξίωμα του Προέδρου της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Ανατολικής Αττικής, η οποία, ως ένα βαθμό, είχε χαρακτηριστικά μιας κάποιας πόλωσης, ο ανταγωνισμός για την ανάδειξη Προέδρων και Μελών στις Τοπικές Οργανώσεις ήταν από μηδενικός έως ελαφρώς διακριτός.
Στις περιπτώσεις που οι υποψήφιοι Πρόεδροι «έφεραν» βάρος προσωπικής ιστορίας και δοκιμασμένης αξιολόγησης οι ψηφοφόροι του κόμματος τους τίμησαν με το παραπάνω. Ενδεικτική η περίπτωση του κ. Τριαντάφυλλου Κουτσικούρη, πρώην Κοινοτάρχη Ανθούσας και για κάποιο διάστημα επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο του ενιαίου Δήμου Παλλήνης, οποίος είχε την καθολική αποδοχή των μελών της Δημοτικής Οργάνωσης.
Η εμπειρία του, η μετριοπάθεια του και ο ενωτικός/συνθετικός λόγος του, αξιολογήθηκαν και επικροτήθηκαν.
3. Σε αρκετές περιπτώσεις από τις 9 εκλογικές τοπικές αναμετρήσεις, τα ψηφοδέλτια συγκροτήθηκαν από κομματικά στελέχη νέας «κοπής», αδοκίμαστα αλλά με αξιακά χαρακτηριστικά και από έμπειρους και δοκιμασμένους οι οποίοι στις τοπικές κοινωνίες είναι ταυτισμένοι με τις καλές και κακές στιγμές του κόμματος. Απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των μελών παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έχουν υποστεί κριτική κάθε διαβάθμισης!
Συμπερασματικά: στα νέα διοικητικά συμβούλια καταγράφεται μια συμπόρευση νέων και παλαιών, σε κάποιες τοπικές οργανώσεις υπερτερούν οι μεν και σε άλλες οι δε.
4. Ελλειπτική η αντιπροσώπευση των γυναικών στα περισσότερα νεοεκλεγέντα τοπικά συμβούλια. Είναι νωρίς να αιτιολογηθεί το σύμπτωμα, βέβαιο όμως είναι ότι θα τύχει της προσοχής και επεξεργασίας εκ μέρους των όποιων εντεταλμένων να προσεγγίσουν το ζήτημα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη υπάρχει νομοθετική διάταξη που επιβάλλει συμμετοχή γυναικών στα ψηφοδέλτια των Δημοτικών/Περιφερειακών και Εθνικών Εκλογών σε ποσοστό 40%!
5. Η αναμέτρηση των δύο υποψηφίων για τη θέση του Προέδρου της Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής δεν είχε την ένταση του 2016 μεταξύ του Άρη Βίτσιου και του Νεκτάριου Καλαντζή. Τότε, ο πρώτος κατάφερε και συσπείρωσε μεγάλο αριθμό υποστηρικτών από την κοινότητα των δοκιμασμένων, παλαιών μελών του κόμματος και έκοψε πρώτος το «νήμα». Οι καταγγελίες για διακριτική «προώθηση» που απολάμβανε η υποψηφιότητα του κ. Ν. Καλατζή από «κύκλους» της υψηλόβαθμης επετηρίδας του κόμματος, ώθησε πολλούς να ταχθούν στο πλευρό του Άρη Βίτσιου και να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ της υποψηφιότητάς του.
Η «αναμέτρηση» των δύο στελεχών όμως εξελίχθηκε και μετά τις εσωκομματικές εκλογές με αποκορύφωμα τη μεταφορά της στις δικαστικές αίθουσες!
Ο Νεκτ. Καλατζής κατέθεσε αγωγή κατά του Άρη Βίτσιου και αυτός αντέδρασε με ανταγωγή και μηνυτήρια αναφορά για συκοφαντική δυσφήμηση. Το ζήτημα έφτασε να αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα, απασχόλησε το κόμμα τόσο σε κεντρικό όσο και τοπικό επίπεδο και εύλογα προκάλεσε παρενέργειες οι οποίες -εκ του αποτελέσματος- στις κάλπες της περασμένης Κυριακής, ζημίωσαν υπέρμετρα την υποψηφιότητα του Νεκτάριου Καλαντζή.
Έχασε για δεύτερη φορά εκλογική αναμέτρηση για την ίδια θέση και πως θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα, όταν με δική του επιλογή αποδυνάμωσε την υποψηφιότητα του με την έκδοση -μεταξύ άλλων- δικαστικής απόφασης με την οποία «απαγορεύεται στον Άρη Βίτσιο να πλησιάσει σε ακτίνα κάποιων ολίγων μέτρων τον Νεκτάριο Καλατζή»!
Ειρήσθω εν παρόδω, διεκδικούσε στις εκλογές της Κυριακής τη θέση που μέχρι και σήμερα κατέχει ο Άρης Βίτσιος! Οι εκλογές τελικά κερδήθηκαν, εν «είδει περιπάτου» από τον Ανδρέα Γλαβά, προερχόμενο από την κομματική οργάνωση Σπάτων-Αρτέμιδας. Καταμετρήθηκαν 1.131 ψηφοδέλτια με το όνομά του έναντι 862 του ανθυποψηφίου του.
Δοθείσης αφορμής, ο Ανδρέας Γλαβάς είναι ένα νηφάλιο άτομο, ιδιαίτερα καλλιεργημένο, με συνθετικό και χαμηλότονο «στίγμα», που ξέρει να ακούει και όταν μιλάει να μη …φωνάζει και να επιχειρηματολογεί δίχως να συνθηματολογεί.
Φυσικά και έτυχε της υποστήριξης του απερχόμενου Προέδρου της ΝΟ.Δ.Ε. Ανατ. Αττικής, Άρη Βίτσιου του οποίου, η «φωνή», …ευλαβώς εισακούστηκε από το κομματικό κοινό του Δήμου Παλλήνης (από το οποίο και προέρχεται) με αποτέλεσμα, ο Νεκτ. Καλατζής να λάβει στο Δήμο Παλλήνης στον οποίο, μάλιστα, εκλέχθηκε δύο φορές δημοτικός σύμβουλος, 59 ψήφους έναντι 133 του Ανδρέα Γλαβά!
Τούτων δοθέντων, ζητούμενο για τη Ν.Δ. σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο, είναι η διαχείριση μιας σημαντικής ευθύνης με σοβαρότητα και νηφάλιο πολιτικό λόγο.
Αυτό -πιθανώς- σηματοδοτεί η οργανωτική επανεκκίνηση της και το πρώτο δείγμα «γραφής της» θα αξιολογηθεί στο τέλος των τριών εκλογικών αναμετρήσεων εντός του 2019.
Ακολουθούν τα συγκεντρωτικά (ανεπίσημα) αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη Προέδρου ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ανατ. Αττικής
Συγκεντρωτικά αποτελέσματα εκλογής Μελών Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Ν.Δ. Ανατ. Αττικής (σε 9 Οργανώσεις)
1. Γαβριήλ Παναγιώτης: 557
2. Κεσίδης Σάββας 380
3. Λάμπρου Αθανάσιος: 347
4. Αποστόλου Απόστολος: 338
5. Κορωναίος Μιχαήλ: 309
6. Αγαλιώτης Ιωάννης: 289
7. Κάρλος Σπυρίδων: 284
8. Κουλουβράκη Ιωάννα: 271
9. Ανδριόπουλος Μιχαήλ: 230
10. Κόλλια Κρυσταλλία: 230
11. Λαμπρόπουλος Λουκάς-Μάριος: 225
12. Φράγκου Αναστασία: 225
13. Αλάνης Γεώργιος: 219
14. Βάμβουκας Χαράλαμπος: 214
15. Δουβίτσας Γεώργιος: 212
16. Ραφαήλ Νικόλαος: 170
17. Δημόπουλος Μάρκος: 160
18. Φράγκος Σπυρίδων: 136
19. Σχίζας Ιωάννης: 131
20. Λουκάτος Σπυρίδων: 117
21. Παππάς Νικόλαος: 94
22. Καζούρης Ευστράτιος: 46