Εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ. την Κυριακή 13 Μαΐου/Οι λόγοι άρνησης του Άρη Βίτσιου να επαναδιεκδικήσει την εκλογή του

Ανδρέας Γλαβάς, υποψήφιος Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ανατολικής Αττικής

Εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία και οι διεργασίες μεταξύ υποψηφίων και μελών -εν δυνάμει ψηφοφόρων-  στους 13 Δήμους της Ανατολικής Αττικής, “ανεβάζουν” ταχύτητα και μορφοποιούνται σε τακτικές και στρατηγικές με την προσδοκία να κατακτηθεί από τον κάθε υποψήφιο ο διεκδικούμενος στόχος!    

Οι προθεσμίες, ήδη, “στενεύουν”, στις 4 Μαΐου 2018 λήγει ο χρόνος εγγραφής στο μητρώο μελών, παραλαμβάνεται η κάρτα μέλους και την Κυριακή, 13 Μαΐου 2018 από την 10:00 έως την 19:00 ώρα, θα είναι ανοιχτές οι 3 κάλπες της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη: 

▪ Προέδρου της  Νομαρχιακής Οργάνωσης  (Ν.Ο.) –ένας σταυρός-

▪ Μελών της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής (ΝΟ.Δ.Ε.) –μέχρι τρεις σταυροί-

▪ Προέδρου των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (ΔΗΜ.Τ.Ο.)  -ένας σταυρός-

▪ Μελών των Δημοτικών Τοπικών Επιτροπών (ΔΗΜ.Τ.Ε.)      -μέχρι τρεις σταυροί-

▪ 25 Συνέδρων οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν την Νομαρχιακή Οργάνωση Ανατολικής Αττικής στα δύο προσεχή τακτικά Συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας -μέχρι 8 σταυροί-

Σε ότι αφορά τους υποψήφιους για το αξίωμα του Προέδρου της Νομαρχιακής Οργάνωσης: δύο είναι οι υποψηφιότητες. Του κ. Ανδρέα Γλαβά (από Αρτέμιδα) και του κ. Νεκτάριου Καλαντζή (από Παλλήνη). 

Η αποχή του κ. Α. Βίτσιου από την εκλογική διαδικασία

Ο μέχρι και σήμερα Πρόεδρος της Νομαρχιακής Οργάνωσης Ανατολικής Αττικής, κ. Άρης Βίτσιος αρνήθηκε να εκθέσει υποψηφιότητα παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από μεγάλο αριθμό μελών του κόμματος -συμπεριλαμβανομένων Βουλευτών, πολιτευτών και Δημάρχωναρκούμενος στην προτροπή υπερψήφισης του κ. Ανδρέα Γλαβά τον οποίο, ο ίδιος, θεωρεί ως τον πλέον ενδεδειγμένο σε σχέση με την υποψηφιότητα του κ. Ν. Καλατζή για να διαχειριστεί τις ευθύνες του επικεφαλής της Νομαρχιακής Οργάνωσης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θητεία του κ. Α. Βίτσιου στην προεδρία της Ν.Ο. της Ν.Δ. Ανατολικής Αττικής, χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό παλαιών και νέων μελών του κόμματος ως ιδιαίτερα επιτυχημένη κυρίως, για ένα συγκεκριμένο λόγο.

Με επιλεγμένες πρωτοβουλίες, συνέβαλε μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην σύγκλιση των τεσσάρων πολυπληθών ομάδων υποστήριξης των υποψηφίων προέδρων της Ν.Δ. στην Ανατολική Αττική και στην “μετεξέλιξη” τους σε μια ομάδα, “συναρμολογημένη” στο πνεύμα ενιαίας αντίληψης και διαχείρισης πολιτικών στόχων. 

Άτομα, φιλικά προσκείμενα προς τον κ. Άρη Βίτσιο, υποστηρίζουν ότι ο μοναδικός λόγος που ο μέχρι σήμερα Πρόεδρος της Ν.Ο. αρνήθηκε να επαναδιεκδικήσει τη θέση που κατέχει δύο χρόνια, οφείλεται στην δικαστική διένεξη που έχει με τον κ. Ν. Καλατζή. 

Η διένεξη ξεκίνησε με αγωγή του κ. Ν. Καλατζή κατά του κ. Α. Βίτσιου και εξελίχθηκε με ανταγωγή και μηνυτήρια αναφορά του δεύτερου κατά του πρώτου για συκοφαντική δυσφήμηση. 

Αναφερόμενος στην υπόθεση της συγκεκριμένης διένεξης, πολιτευτής της Ν.Δ. εξέφρασε στον “Ν” την άποψη, ότι, “όσο διαρκούν οι δικαστικές εκκρεμότητες, ανάλογη απόφαση αποχής από την εκλογική διαδικασία όφειλε να πάρει και ο κ. Ν. Καλατζής, άλλωστε, μέχρι να εκδοθεί η όποια δικαστική απόφαση είναι υπόδικος και αυτό, όφειλε να το γνωρίζει και να σταθμίσει τη στάση του.” 

Για το ενδεχόμενο επαναληπτικής ψηφοφορίας

Σε ότι αφορά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Νομαρχιακής Οργάνωσης: εφόσον, ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος Πρόεδρος της Ν.Ο. δεν λάβει σταυρούς προτίμησης σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο προς το 40% των έγκυρων ψηφοδελτίων, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψηφίους.  

Η επαναληπτική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Κυριακή, 20 Μαΐου 2018. Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία, ως Πρόεδρος της Νομαρχιακής Οργάνωσης εκλέγεται ο υποψήφιος που πλειοψήφησε. Εφ’ όσον ο υποψήφιος που δεν εκλέχθηκε, κατά την επαναληπτική ψηφοφορία, έλαβε σταυρό προτίμησης σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο του 40% των εγκύρων ψηφοδελτίων, εκλέγεται ως τακτικό μέλος της Ν.Ο.

Το κόστος στις υποψηφιότητες

Με απόφαση της Νέας Δημοκρατίας η υποβολή των υποψηφιοτήτων αντιστοιχεί σε ένα κόστος, το οποίο, κυμαίνεται ανάλογα με τη θέση που διεκδικεί ο υποψήφιος.

Συγκεκριμένα: 

α) ποσό 100,00 € για υποβολή υποψηφιότητας για το αξίωμα του Προέδρου της Ν.Ο.,  β) ποσό 50,00 € για υποβολή  υποψηφιότητας για το αξίωμα του Προέδρου της ΔΗΜ.Τ.Ο., γ) ποσό 30,00 € για υποβολή υποψηφιότητας για το αξίωμα του μέλους της ΝΟ.Δ.Ε., και δ) ποσό 20,00 € για υποβολή υποψηφιότητας για το αξίωμα του μέλους της ΔΗΜ.Τ.Ε.