Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: 0-3. Σαν σε περίπατο οι ερυθρόλευκες πέρασαν στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος Βόλει

Σε περίπατο μετέτρεψε τον δεύτερο ημιτελικό ο Ολυμπιακός. Οι… ερυθρόλευκες επικράτησαν με 3-0 του Παναθηναϊκού και στον τελικό της Κυριακής θα αντιμετωπίσουν τον Πανναξιακό. Το ντέρμπι αιωνίων στην Γλυφάδα έμεινε στα χαρτιά, καθώς ο Ολυμπιακός επικράτησε κατά κράτος του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό της Γλυφάδας δείχνοντας και την διαφορά επιπέδου που χωρίζει τις δύο ομάδες. Με κορυφαία την Χίππε, αλλά και τις Γιώτα και Λαμπρούση να είναι κυρίαρχες των αιθέρων ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση στον τελικό και την Κυριακή απέναντι στον Πανναξιακό είναι έτοιμος να διευρύνει το ρεκόρ του στον θεσμό κατακτωντας το 7ο συνεχόμενο τρόπαιο.  

Αντίθετα ο Παναθηναϊκός έδειξε ανταγωνιστικός μόνο στο δεύτερο σετ όταν και με το 22-28 και το 24-23 είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει, ωστόσο «λύγισε» στην αντεπίθεση των «ερυθρόλευκων».

Αποφασισμένος να τελειώνει γρήγορα με την υπόθεση πρόκριση παρουσιάστηκε ο Ολυμπιακός στο πρώτο σετ του ημιτελικού και με τις Χίππε, Μαλασαϊ και Λαζάρεβιτς φρόντισε να κάνει επίδειξη ισχύος με το 14-25 που τον έφερε οδηγό στην αναμέτρηση.

Οι «ερυθρόλευκες» έχοντας αυτοσυγκέντρωση και αποτελεσματικές επιθέσεις έκαναν το 2-5 και το 5-11. Ο Παναθηναϊκός μάζεψε την διαφορά μειώνοντας σε 9-11, ωστόσο με καλά μπλοκ αλλά και τις Χριστοδούλου, Χίππε αλλά και την άστοχη επίθεση της Μερτέκη έγραψε το 9-16.

Έχοντας υπέρ του την διαφορά ο Ολυμπιακός με τις Γιώτα και Λαμπρούση έκανε το 11-19, η Μαλασαϊ έγραψε το 13-22, ενώ με τον άσο της Μαλασαϊ οι «ερυθρόλευκες» ολοκλήρωσαν την κυριαρχία τους στο σετ και με το 14-25 έκαναν το 0-1.

Ανατροπή ανωτερότητας

Ο Παναθηναϊκός ξυπνώντας από τον λήθαργο μπήκε καλύτερα στο δεύτερο σετ, είχε τον έλεγχο του μέχρι το 23-21, ωστόσο ο Ολυμπιακός φρόντισε να επιστρέψει και με ανατροπή από τις Χίππε και Γιώτα να πανηγυρίσει το 0-2 με το 24-26.

Οι «φωνές» του Δημήτρη Καζάζη πριν την έναρξη του δεύτερου σετ έφεραν αποτέλεσμα καθώς οι «πράσινες» ξύπνησαν από τον λήθαργο με τις «πράσινες» να φθάνουν στο 6-1 και λίγο αργότερα ο άσος της Πόλ έγραψε το 9-4.

Οι «ερυθρόλευκες» του Μπράνκο Κοβάτσεβιτς με τις Χίππε-Λαζάρεβιτς και την Γιώτα ισοφάρισαν σε 10-10 κάνοντας εκ νέου ντέρμπι το παιχνίδι. Ένα παιχνίδι όπου οι δύο ομάδες πήγαιναν πόντο –πόντο μέχρι το 17-17. Εκεί ο Παναθηναϊκός με την Φίλντ και το λάθος των Μαλασαϊ-Χίππε έκανε το 20-17, ενώ η Καββαδία το 22-18 ανεβάζοντας την διαφορά στο +4.

Ο Ολυμπιακός όμως ήταν αυτός που χαμογέλασε στο τέλος καθώς με τις Χίππε-Μαλασαϊ μείωσε στο 22-21. Η άστοχη επίθεση της Λαζάρεβιτς έδωσε διαφορά ασφαλείας στον Παναθηναϊκό με το 23-21.

Η Γιώτα όμως είχε διαφορετική άποψη αφού με δύο συνεχόμενους πόντους της ισοφάρισε σε 23-23. Η Μερτέκη έφερε τις «πράσινες» σε σετ-μπολ με το 24-23, όμως οι «ερυθρόλευκες» πανηγύρισαν το 0-2 και τρέχοντας ένα σερί με τις Γιώτα και Χίππε έκαναν το 24-26 και το 0-2 βάζοντας βάσεις πρόκρισης στον τελικό.

Επίδειξη δύναμης

Στο τρίτο σετ οι δύο αιώνιοι ήταν μαζί μέχρι το 5-5, όμως η Λαμπρόυση και Μαλασαϊ έκαναν το 5-9 για τις Πειραιώτισσες που έδειξαν να έχουν την ψυχολογία αλλά και τις δυνάμεις να φθάσουν στη νίκη.

Η Λαγουδάκη μείωσε σε 6-9 ωστόσο ο Ολυμπιακός φρόντισε να πατήσει γκάζι και με ένα σερί 11-0 να φθάσει στο 6-20 διαλύοντας κάθε όνειρο του Παναθηναϊκού.

Οι «ερυθρόλευκες» φρόντισαν να τελειώσουν τον αγώνα κάνοντας το 12-25 και με το 0-3 να πανηγυρίσουν την ευκολότερη φετινή τους νίκη επί του Παναθηναϊκού και να σκέφτονται από σήμερα τον τελικό της Κυριακής.

Δηλώσεις των προπονητών

Μπράνκο Κοβάτσεβιτς (Προπονητής Ολυμπιακού) : «Σήμερα πετύχαμε μια εκπληκτική νίκη! Σε κάποια διαστήματα του αγώνα ίσως να κάναμε το καλύτερο μας παιχνίδι φέτος. Στο δεύτερο σετ ίσως να επαναπαυτήκαμε αλλά και ο Παναθηναϊκός ανέβασε την απόδοση του. Στο τέλος του σετ δείξαμε το μέταλλο της ομάδας μας, εκμεταλλευτήκαμε τα λάθη του αντιπάλου και κατακτήσαμε ένα σετ που έμοιαζε χαμένο. Βέβαια η σημερινή επιτυχία είναι μόνο το πρώτο βήμα. Σίγουρα αύριο δεν θα είναι ένα εύκολο παιχνίδι, στο οποίο κατά την γνώμη μου θα βρεθούν οι δυο ομάδες που παίζουν το καλύτερο βόλεϊ στην Ελλάδα αυτή την εποχή. Ο Ολυμπιακός και ο Πανναξιακός! Και ο Παναθηναϊκός είναι μια πολύ καλή ομάδα, αλλά από τις αρχές του χρόνου η ομάδα από την Νάξο έχει βρει ένα πολύ καλό ρυθμό. Πιστεύω ότι αύριο θα γίνει ένα υπέροχο παιχνίδι…»

Δημήτρης Καζάζης (Προπονητής Παναθηναϊκού) : «Δεν ήμασταν ανταγωνιστικοί σήμερα. Η εμφάνιση μας ήταν κάτω του μετρίου. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε το δεύτερο σετ. Παίξαμε καλύτερα και μπορούσαμε να το πάρουμε και να ξαναμπούμε στο παιχνίδι. Αφού δεν το καταφέραμε αυτό μας έπεσε εντελώς η ψυχολογία και δεν μπορέσαμε να κρατήσουμε ένα επίπεδο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε δίκαια και χωρίς να παρουσιαστούμε ανταγωνιστικοί».

Με τη γλώσσα των αριθμών

Παναθηναϊκός (Καζάζης): Χρυσομάλλη 1 (1/1 επ.), Κωνσταντινίδου 7 (5/8 επ., 2 μπλοκ), Πολ 10 (7/19 επ., 1 άσο, 2 μπλοκ,, 45% υπ. – 27% άριστες), Μερτεκη 6 (6/28 επ.), Ρίτσι 2 (2/10 επ.), Φιλντ 7 (4/8 επ., 1 άσο, 2 μπλοκ), Ρόγκα –λ (56% υπ. – 50% άριστες) / Λαγουδακη 2 (2/9 επ., 19% υπ. – 12% άριστες), Καββαδια 1 (1/2 επ.), Καρπουζά, Παρασκάκη.

Ολυμπιακος (Κοβάτσεβιτς): Γιώτα 12 (5/12 επ., 1 άσο, 6 μπλοκ), Λαζάρεβιτς 7 (6/14 επ., 1 άσο, 20% υπ. – 20% άριστες), Μαλασάι 7 (6/17 επ., 1 μπλοκ, 41% υπ. – 26% άριστες), Λαμπρούση 12 (8/11 επ., 1 άσο, 3 μπλοκ), Χριστοδούλου 4 (3/7 επ., 1 μπλοκ), Χίπε 18 (16/32 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ), Κονόμι –λ (58% υπ. – 42% άριστες), Βλαχάκη.