Βρύζας στη δίκη για τους στημένους αγώνες: υπήρχαν παρεμβάσεις από τον Ολυμπιακό στη διαιτησία

Ζήσης Βρύζας

Τις παρεμβάσεις του Ολυμπιακού σε διαιτητές αλλά και σε ποδοσφαιρικές ομάδες που επηρέασαν τα πρωταθλήματα κατά το επίδικο διάστημα 2012-2015 κατήγγειλε σήμερα Πέμπτη ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ζήσης Βρύζας, καταθέτοντας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση των στημένων αγώνων.

Η δίκη αφορά 28 διαιτητές και ποδοσφαιρικούς παράγοντες μεταξύ των οποίων ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης.

Ο μάρτυρας κατέθεσε για την περίοδο που ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η οποία είχε εκδώσει «εμπρηστική» ανακοίνωση της ομάδας μετά τον αγώνα με τον Άρη το 2014, καταγγέλλοντας τις παρεμβάσεις του Ολυμπιακού.

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής κατέθεσε στο δικαστήριο: «Η αίσθηση που είχα εκείνη την περίοδο και έχω ακόμα είναι ότι τα όρια του ανταγωνισμού δεν ήταν ξεκάθαρα. Υπήρχαν παρεμβάσεις από τον Ολυμπιακό σε ό,τι άφορα τη διαιτησία και κατά τη γνώμη μου δεν ήταν μέσα στα όρια του ανταγωνισμού όπως πρέπει να είναι».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η ΠΑΕ Ολυμπιακός πώς επηρέαζε;

ΒΡΥΖΑΣ: Δεν γνωρίζω τον τρόπο αλλά με την ποδοσφαιρική μου εμπειρία και σαν αθλητής έβλεπα ότι υπήρχε επιβράβευση σε κάποιους ανθρώπους. Νομίζω πως εκείνοι που δεν εξυπηρετούσαν τον Ολυμπιακό δεχόντουσαν ποινές μεγαλύτερες σε σχέση με άλλους διαιτητές. Η αξιολόγηση δεν ήταν με καθαρό τρόπο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί δεν είπατε συγκεκριμένα ονόματα; Για τον τάδε αγώνα ώστε να μπορεί να ελεγχθεί ότι γίνεται αυτό που λέτε;

ΒΡΥΖΑΣ: Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο. Δεν μπορώ να κατηγορήσω έναν άνθρωπο αν δεν ξέρω για να σας πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε μια περίπτωση;

ΒΡΥΖΑΣ: Μια ισχυρή ομάδα προσπαθεί να επιβάλει να δημιουργήσει φιλικές σχέσεις μέσα στα όρια. Αυτό δεν γινόταν. Η δική μου αίσθηση είναι ότι αυτά τα όρια είχαν ξεπεραστεί και, μέσα από συγκεκριμένες συναλλαγές και αγοραπωλησίες παικτών, γινόταν η επιβράβευση αυτών των σχέσεων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με την παραχώρηση παικτών τι θα πετύχαινε;

ΒΡΥΖΑΣ: Γίνονταν αγοραπωλησίες μέσω των οποίων οι μεγάλες ομάδες ίσως να είχαν επιρροή σε μικρότερες ομάδες. Ο στόχος ήταν να είναι οι συγκεκριμένες ομάδες φίλα προσκείμενες και να παίζουν στα όρια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έριχναν την απόδοσή τους;

ΒΡΥΖΑΣ: Συνήθως δεν ισχύει αυτό. Εκείνη την περίοδο συνέβη περισσότερο από το φυσιολογικό. Είχαμε κάνει προτάσεις να μπει ένας περιορισμός και να είναι ελεγχόμενη. Τέτοιες προτάσεις δεν περάσαν ποτέ γιατί κάποιους συνέφερε.

Από τον δικηγόρο του Β. Μαρινάκη ρωτήθηκε και ως προς τους δανεισμούς ποδοσφαιριστών τόσο από τον Ολυμπιακό όσο και από τον ΠΑΟΚ.

ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν δανείζει ο Ολυμπιακός, υπάρχει πρόβλημα, όταν δανείζει ο ΠΑΟΚ όλα καλά;

ΒΡΥΖΑΣ: Είναι δύο ανόμοια πράγματα. Είχα κάνει κάποιες προτάσεις τότε, αλλά ο Ολυμπιακός δεν τις δέχθηκε. Οι προτάσεις οι δικές μου ήταν να μπει ένα όριο σε αυτό. Από τη στιγμή που δεν πέρασαν αυτές οι προτάσεις, οι ομάδες εκμεταλλεύονται τον κανονισμό όπως είναι σε ισχύ, με σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ των ομάδων. Οι σχέσεις εξυπηρετούνται μέσω των δανεισμών.

Η συνάντηση Μαρινάκη με τους εκπροσώπους των ΕΠΣ

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε και για τη συνάντηση των εκπροσώπων ποδοσφαιρικών σωματείων ΕΠΣ στο ξενοδοχείο Χίλτον με τον τότε υποψήφιο πρόεδρο της ΕΠΟ και κατηγορούμενο στη δίκη Σαρρή και τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη.

«Θα μπορούσε να συμβεί αλλά, όπως λέω και στην κατάθεσή μου, ήταν μια συνάντηση άτυπα ή μυστικά» ανέφερε ο Ζήσης Βρύζας.

Στο σημείο αυτό ρωτήθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης του Β. Μαρινάκη, Βασίλη Δημακόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε σε αντίστοιχες συναντήσεις των ισχυρών ανδρών του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ Ιβάν Σαββίδη και Δημήτρη Μελισσανίδη με παράγοντες των ΕΠΣ.

ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι επιλήψιμο;

ΒΡΥΖΑΣ: Μιλάμε για μια δημόσια εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης, ενώ η άλλη δεν ήταν έτσι. Ήταν μια περίοδος που βόλευε ομάδες που δεν είχαν αγαθές προθέσεις.

Για να συμπληρώσει ως προς τη συνάντηση εκπροσώπων των ΕΠΣ με Σαρρή και Μαρινάκη: «Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε αυτό που λέω στην κατάθεσή μου… Η αίσθησή μου ότι τα όρια δεν ίσχυαν εκείνη την περίοδο. Εκφράζει την απόλυτη αίσθηση που υπήρχε ότι έχει ξεφύγει κάθε όριο. […] Η ανακοίνωση εκφράζει την αγανάκτηση που υπήρχε εκείνη την περίοδο».

Πάντως, μιλώντας για τις κατά καιρούς αντιδράσεις ποδοσφαιρικών παραγόντων, επισήμανε:

«Πολλές φορές οι ομάδες χρησιμοποιούν τις ανακοινώσεις για λόγους σκοπιμότητας αλλά η συγκεκριμένη ανακοίνωση (σ.σ. του ΠΑΟΚ) έγινε για συγκεκριμένο λόγο».

Στη δίκη κατέθεσε και ο διεθνής διαιτητής μέχρι το 2007 και στη συνέχεια παρατηρητής διαιτησίας Ιωάννης Τσαχειλίδης, ο οποίος ήταν μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας από τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι το καλοκαίρι του 2014.

Ο μάρτυρας διευκρίνισε πως δεν ήταν στην ΚΕΔ κατά το διάστημα του ορισμού των πινάκων διαιτησίας της περιόδου 2011-2012 που εξετάζεται από το δικαστήριο.

«Άκουγα ό,τι γινόταν από τα δημοσιεύματα. Δεν θυμάμαι να υπήρχαν αλλαγές στους πίνακες το καλοκαίρι του 2012» ανέφερε.

Ο κ. Τσαχειλίδης σχολίασε ότι δεν δέχθηκε παρεμβάσεις από παράγοντες του ποδοσφαίρου.

«Αν γινόταν κάτι τέτοιο, δεν υπήρχε περίπτωση να το αφήσουμε. Δεν θα μπω στη διαδικασία για το πώς λειτουργούν οι παράγοντες του ποδοσφαίρου. Δεν είναι και ψέμα ότι ο διαιτητής είναι το εύκολο θύμα. Είτε ο προπονητής ή η ομάδα να καλύψει αδυναμίες» κατέθεσε.

Για διαιτητικές αποφάσεις που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις ανέφερε γενικά: «Υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι οριακές και να τις ερμηνεύσει ο καθένας όπως θέλει. Μπορεί να υπάρχουν και ανθρώπινα λάθη. Δεν λέω ότι δεν κάνουν λάθη και οι διαιτητές».

Ερωτηθείς από τον συνήγορο υπεράσπισης των κατηγορούμενων διαιτητών Κάμπαξη και Δημητρόπουλο, ο μάρτυρας ανέφερε: «Είναι σταθεροί διαιτητές με σταθερή απόδοση».

Στη δίκη κατέθεσε και το πρώην μέλος της ΕΠΟ, Ιωάννης Καλύβας, ο οποίος είχε ζητήσει το 2012 τη βαθμολογία των διαιτητών για να δει ποιοι προάγονται και τι βαθμό είχαν.

Ο κ. Καλύβας άφησε αιχμές σε παράγοντες της ΕΠΟ αναφέροντας: «Κάποιοι υπάλληλοι λύνανε και δένανε. Έβλεπα ορισμένα πράγματα που με τον χαρακτήρα τον δικό μου δεν περνάνε. Η δική μου επιτροπή είπε “εμείς καθορίζουμε εδώ πέρα… ο Καλύβας θα φύγει σε δύο χρόνια”».

Πάντως ο μάρτυρας δεν κατέθεσε κάποια στοιχεία που να στηρίξουν επί της ουσίας το κατηγορητήριο.

Η δίκη θα συνεχιστεί την 1η Σεπτεμβρίου με τα αναγνωστέα έγγραφα, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου θα εξεταστεί ως μάρτυρας ο υπεύθυνος ορισμού διαιτητών το 2014 Σκοτσέζος Χιου Ντάλας, ο οποίος παραμένει αποκλεισμένος λόγω του κορωνοϊού στη χώρα του και δεν έχει εξεταστεί μέχρι σήμερα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Β. Μαρινάκη ζήτησε να ληφθεί υπόψη του δικαστηρίου στα αναγνωστέα έγγραφα βίντεο σύμφωνα με το οποίο καταρρίπτεται ο ισχυρισμός του μάρτυρα πρώην ποδοσφαιριστή της Βέροιας Νίκου Γεωργέα ότι τον πλησίασαν παράγοντες του Ολυμπιακού κατά τη διάρκεια του μεταξύ τους αγώνα.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τον αγώνα Ολυμπιακός-Βέροια που έληξε 3-0 στον οποίο είχε στοιχηματιστεί πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ, με το στοίχημα να επιμένει στο ότι θα μπουν τρία γκολ…

Για την υπόθεση είναι κατηγορούμενοι στο δικαστήριο ο Β. Μαρινάκης, ο τότε πρόεδρος της Βέροιας Γιώργος Αρβανιτίδης, ο γενικός αρχηγός και ποδοσφαιριστές της «Βασίλισσας του Βορρά».

Αναδημοσίευση