Αντισυνταγματική έκρινε το ΣτΕ τη δέσμευση των ερασιτεχνών καλαθοσφαιριστών με το σωματείο τους

Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας διάταξη του «Κανονισμού σχέσεων των καλαθοσφαιριστών με τα τμήματα αμειβομένων καλαθοσφαιριστών σωματείων ή με τις καλαθοσφαιριστικές ανώνυμες εταιρείες».

Με τη ρύθμιση αυτή, οι ερασιτέχνες καλαθοσφαιριστές υποχρεούνται όταν συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, να υπογράφουν τριετές συμβόλαιο με το τμήμα αμειβομένων αθλητών του σωματείου που ανήκουν, χωρίς δικαίωμα επιβολής όρων και χωρίς δυνατότητα διαπραγμάτευσης με άλλη ομάδα, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητών Καλαθοσφαίρισης, ζητώντας να ακυρωθεί η από το 2001 υπουργική απόφαση, με την οποία κυρώθηκε ο επίμαχος κανονισμός.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 2526/2013 απόφασή του, έκρινε την εν λόγω δέσμευση αντισυνταγματική και αντιβαίνουσα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και συγκεκριμένα στο αρ. 39 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Οι Σύμβουλοι διαπίστωσαν, ότι υφίσταται περιορισμός στην κατοχυρωμένη στο αρ.5 του Συντάγματος οικονομική ελευθερία, και μάλιστα περιορισμός «υπέρμετρος, μη τελών σε αναλογία με τους επιδιωκομένους σκοπούς, που είναι η ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και η εξασφάλιση της ισορροπίας ανάμεσα στα διάφορα αθλητικά νομικά πρόσωπα».

Επιβαρυντικό δε στοιχείο συνιστά, σύμφωνα με την απόφαση «η μη παροχή δυνατότητας στάθμισης, σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, του συμφέροντος του αθλητή και των δαπανών, στις οποίες πράγματι υπεβλήθη για την κατάρτισή του το οικείο αθλητικό σωματείο», καθώς και «ο μονομερής καθορισμός των όρων των συμβολαίων από το το τμήμα αμειβομένων αθλητών ή την αθλητική ανώνυμη εταιρεία».

Ως εκ τούτου κρίθηκε παράνομη και η αντισυνταγματική η ως άνω υποχρεωτική δέσμευση, καθώς δεν εξασφαλίζεται ισορροπία ανάμεσα στις απαιτήσεις του σωματείου, του δημοσίου συμφέροντος και της ανάγκης προστασίας του συμφέροντος του αθλητή.