Πιλοτικά μοντέλα οργάνωσης των Δήμων σχεδιασμένα (επί χάρτου…) από την Task Force

Πέντε πιλοτικά μοντέλα Δήμων σχεδιασμένα με βάση τη μορφολογία, τη γεωγραφική θέση, τον πληθυσμό και άλλα επιμέρους χαρακτηριστικά που αποτυπώνουν διαφορετικές ανάγκες διοίκησης των Δήμων, αναμένεται να παραδώσει ως και το τέλος του προσεχούς Αυγούστου η Task Force. (πρόκειται για την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα)

Σύμφωνα με τις επιταγές της Task Force, το σύνολο των Δήμων θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα οργανογράμματά του στη βάση των πιλοτικών μοντέλων ως το τέλος του έτους.

Αμφιλεγόμενο εγχείρημα με άγνωστο το αποτέλεσμά του σε επίπεδο εφαρμογής.

Σε μία χώρα όπου η κρίση έχει στην κυριολεξία «απονευρώσει» τις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι σχεδιασμοί «επί χάρτου» ολίγον απέχουν από τους δημιουργούς των κόμικς που μετατρέπουν το ανέφικτο σε εφικτό χωρίς να λογοδοτούν για τις επιλογές τους σε οποιονδήποτε.

Για του λόγου το αληθές περί άκοπων «σχεδιασμών επί χάρτου» μια τρέχουσα πραγματικότητα την οποία οι νομοθέτες, προφανώς δεν είχαν προβλέψει. Στις νομοθετημένες υποχρεώσεις των Δήμων περιλαμβάνεται και η υποχρέωσή τους να συντάξουν ως και τον προσεχή Σεπτέμβριο τον προϋπολογισμό του 2015.

Δεδομένου ότι στους περισσότερους Δήμους επίκειται εγκατάσταση νέων δημοτικών αρχών, όπως, Ραφήνας-Πικερμίου, Παιανίας, Σπάτων-Αρτέμιδος, κ.ά., το ερώτημα που προκύπτει είναι απλό και σαφές: είναι δυνατόν Δήμαρχοι ολίγων ημερών να μπορέσουν να συντάξουν προϋπολογισμό πριν προλάβουν να ενημερωθούν τι παραλαμβάνουν και ποιες υποχρεώσεις αναλαμβάνουν…;

Αυτά με αφορμή τα πέντε μοντέλα της Task Force για τους Δήμους της χώρας.