Την πρόθεση της κυβέρνησης το σχέδιο θεσμικής αναμόρφωσης του «Καλλικράτη» να είναι έτοιμο το αργότερο έως τις αρχές του 2017 ανακοίνωσε στους συνέδρους ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, (φωτογραφία) ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει και το χωροταξικό του «Καλλικράτη» σε μεταγενέστερο χρόνο.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα εξετάσει πρώτα τα θεσμικά ζητήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Μιλώντας από το βήμα του θεματικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με θέμα «Αλλαγή του ‘Καλλικράτη’ – Νέο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης του κράτους», που έγινε στο Βόλο, ο κ. Μπαλάφας υπογράμμισε ότι βασική παράμετρος του σχεδίου θεσμικής αναμόρφωσης του «Καλλικράτη» είναι η βελτίωση των υπηρεσιών των δήμων, προκειμένου να καταστούν πιο προσιτές στον πολίτη.
«Η κυβέρνηση ξέρει πού θέλει να πάει, καθώς ήδη εξετάζει το ζήτημα των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών των δήμων, για να είναι πιο κοντά στον πολίτη, τους πόρους, τον αναπτυξιακό ρόλο των ΟΤΑ κ.ο.κ. Η βασική φιλοσοφία του νέου σχεδίου είναι υπηρεσίες δήμων πιο προσιτές για τον πολίτη και αιρετοί και εργαζόμενοι να γίνουν πιο άξιοι να υπηρετήσουν το λαό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε επίσης ότι «η χωροταξική αναθεώρηση του ‘Καλλικράτη’ θα προχωρήσει μελλοντικά, όχι όμως πριν να ολοκληρωθούν οι θεσμικές αλλαγές. Ωστόσο σε ακραίες περιπτώσεις ίσως να γίνουν κάποιες διορθώσεις, που θα αφορούν κυρίως μεγάλα νησιά ή μεγάλους ορεινούς όγκους».
Ο «Καλλικράτης» προκάλεσε προβλήματα
Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΥΠ.ΕΣ. Κώστας Πουλάκης (στη φωτογραφία με τον κ. Γ. Πατούλη) υπογράμμισε ότι βούληση της κυβέρνησης και προεκλογική δέσμευσή της είναι να επαναθεσμοποιήσει την Τ.Α. α’ και β’ βαθμού.
«Ο ‘Καλλικράτης’ προκάλεσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήθελε να λύσει. Με την ψήφιση του νόμου, που λέμε παράλληλο πρόγραμμα, θεσμοθετήθηκε μία επιτροπή από στελέχη του υπουργείου, από επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, από όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και εργαζόμενους, υπό τη δική μου προεδρία ως γραμματέα του ΥΠΕΣ, η οποία έχει αρχίσει εδώ και τρεις μήνες τη δουλειά της και πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να παραδώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο», ανέφερε στην ομιλία του.
Όσον αφορά τις αλλαγές που συζητά η επιτροπή, είπε ότι αφορούν μία Τ.Α. με περισσότερη δημοκρατία, με εκλογικό σύστημα αναλογικής, με συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων και ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στον α’ και στο β’ βαθμό Τ.Α. και στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Αναφορικά με το χωροταξικό, ο κ. Πουλάκης επανέλαβε την τοποθέτηση του κ. Μπαλάφα ότι ίσως σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως στα μεγάλα νησιά ή τους μεγάλους ορεινούς όγκους, να γίνουν διορθώσεις.