Έργα αειφόρου ενέργειας στο δημόσιο τομέα και η εμπειρία των Δήμων από το σχεδιασμό στην υλοποίηση

Η πραγματική συμμετοχή των Αρχών στη διαδικασία αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων, η αντιμετώπιση κανονιστικών εμποδίων και η υποστήριξη του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, η προώθηση των εθνικών σχεδίων και των σχεδίων δράσης για την ανακαίνιση δημόσιων κτιρίων, καθώς και η ανταλλαγή εμπειρίας σχετικά με έργα και διαδικασίες που αφορούν τη συμμετοχή των Δήμων στο Σύμφωνο των Δημάρχων, ήταν αντικείμενα της Ημερίδας-Open Day «Έργα Αειφόρου Ενέργειας στο Δημόσιο Τομέα και η εμπειρία των ΟΤΑ από το Σχεδιασμό στην Υλοποίηση», που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016 στην Αθήνα.

Την εκδήλωση οργάνωσε το ΚΑΠΕ στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών έργων RePublic_ZEB, Mayors in Action και 50000&1 SEAPs του προγράμματος Intelligent Energy Europe της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε το νομοθετικό πλαίσιο και η υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, καθώς και τα διαθέσιμα εργαλεία για τη χρηματοδότηση έργων ενεργειακής απόδοσης με τη συμμετοχή του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές Δήμων από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, τόσο στην κατεύθυνση κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης όσο και στην υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης Αειφόρου Ενέργειας του Συμφώνου των Δημάρχων, μέσα από έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε όλους τους τομείς.

Επί πλέον, παρουσιάστηκε η εμπειρία Δήμων στο θέμα της ενεργειακής διαχείρισης και στην αξιοποίηση του προτύπου ενεργειακής πιστοποίησης ISO50001, ως εργαλείο σχεδιασμού, συλλογής δεδομένων, εφαρμογής και παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας.

Στην ημερίδα συμμετείχαν περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και μηχανικοί, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες, ESCOs, το TEE, κλπ.

Από τα αποτελέσματα της ημερίδας προέκυψε ότι η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των Δημόσιων και, ιδιαίτερα, των Τοπικών Φορέων και η υποστήριξη που παρέχεται από την Πολιτεία και φορείς όπως η ΕΕ, το ΚΑΠΕ, το ΤΕΕ, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν σημαντικά εργαλεία για το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας και της επίτευξης των Ευρωπαϊκών, Εθνικών και Τοπικών στόχων για την ενέργεια και το κλίμα, με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.