Υπό κράτηση και στον Εισαγγελέα Δίωξης αυτή την ώρα, ο Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος. Εμπόδισε την κατεδάφιση αυθαίρετης κατοικίας

Στον Εισαγγελέα Δίωξης του Πρωτοδικείου Αθήνας έχει προσαχθεί αυτή την ώρα ο Δήμαρχος Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, κ. Δημήτρης Μάρκου με τις κατηγορίες “παρακώλυση συγκοινωνίας, απείθεια και παράβαση καθήκοντος”.

Ο κ. Δ. Μάρκου συνελήφθη τις πρωινές ώρες σήμερα, με εντολή του παριστάμενου Εισαγγελέα υπηρεσίας, στην περιοχή του Πράσινου Λόφου Αρτέμιδος στο χώρο όπου επρόκειτο συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να κατεδαφίσουν αυθαίρετη κατοικία, με την κατηγορία ότι έδωσε εντολή σε χειριστές οχημάτων του Δήμου να αποκλείσουν την πρόσβαση στα μηχανήματα κατεδάφισης.

Ο κ. Δ. Μάρκου, αρχικά, κρατήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αρτέμιδος και στην συνέχεια περί ώρα 14.00 οδηγήθηκε με περιπολικό της Αστυνομίας στον Εισαγγελέα Δίωξης στο Πρωτοδικείο Αθήνας, προκειμένου να αποφασιστεί να θα παραπεμφθεί με αυτόφωρη διαδικασία ή με τακτική δικάσιμο.

Τον κ. Δ. Μάρκου συμπαραστέκονται αυτή την ώρα στο χώρο κράτησης του, πολλοί αιρετοί του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάτων-Αρτέμιδος καθώς και αριθμός δημοτών και κατοίκων της περιοχής “Πράσινος Λόφος”.

Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος Δήμου Σπατων-Αρτέμιδος έχει τεθεί από καιρό κατά των αποφάσεων κατεδάφισης κατοικιών με το σκεπτικό ότι είναι απαράδεκτες, ιδιαίτερα εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Αναβλήθηκε η κατεδάφιση

Σε ότι αφορά την κατεδάφιση, αναβλήθηκε με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών.

Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής κ. Γιώργου Πάντζα.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της.

«Ανεβλήθη η κατεδάφιση κτίσματος στην περιοχή «Πράσινος Λόφος» της Κοινότητας Αρτέμιδος του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδα, μετά και τις ενέργειες που πραγματοποίησαν οι Βουλευτές Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Πάντζας Γιώργος, Σκουρολιάκος Πάνος, Δέδες Ιωάννης, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Φιλίππου Πέτρος, προς την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Οι Βουλευτές, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών με το οποίο ζητούν από την ηγεσία του Υπουργείου να αναστείλει τις όποιες εντολές κατεδάφισης έχει εκδώσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, έως ότου αναρτηθούν και κυρωθούν οι δασικοί χάρτες. Συγκεκριμένα, οι Βουλευτές μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι:

«Επειδή σε όλες οι περιπτώσεις στις οποίες έχουμε παραστεί αφορούν σε συνταξιούχους, ανέργους, και ανθρώπους που έχουν πληγεί σχεδόν ανεπανόρθωτα από την κρίση, θεωρούμε ότι θα πρέπει να κατανοηθεί από το Υπουργείο ότι στην πλειοψηφία τους τα αιτήματα δεν αφορούν σε μπαταχτσήδες οι οποίοι βρήκαν κάποιο παράθυρο του νόμου και καταπάτησαν δημόσιες και δασικές εκτάσεις. Αντίθετα πρόκειται για συμπολίτες μας οι οποίοι έπεσαν θύματα μιας κακής διοίκησης η οποία θέλοντας να εξυπηρετήσει ‘’κάποιους λίγους έχοντες’’ επέτρεψε και στους πολλούς να οικοδομήσουν, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους πληρώνουν μέχρι σήμερα όλες τις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο.

Έχουμε λοιπόν την υποχρέωση πρωτίστως ως πολιτεία και δευτερευόντως ως υπεύθυνη αριστερή κυβέρνηση να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα των πολιτών και να μην προβούμε σε ενέργειες που θα δημιουργήσουν τετελεσμένα μη αναστρέψιμα..»

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, απαιτείται το Υπουργείο να δράσει άμεσα προς την κατεύθυνση της συνολικής διευθέτησης του θέματος, προχωρώντας σε δραστικές πρωτοβουλίες δεδομένου ότι επίκεινται και νέες εντολές κατεδάφισης τόσο στο Δήμο Σπάτα – Αρτέμιδα όσο και σε άλλους Δήμους της περιφέρειας Αττικής.»