Σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ανατ. Αττικής για τα προβλήματα που καθυστερούν την αποχέτευση Κορωπίου-Παιανίας

Το ζήτημα ή μάλλον τα …προβλήματα της αποχέτευσης των περιοχών Κορωπίου-Παιανίας, Γλυκών Νερών και Κάντζας/Εργατικών Κατοικιών Δήμου Παλλήνης και τους λόγους για τους οποίους μέχρι σήμερα “σέρνεται” κατασκευαστικά, απασχόλησε το πρωί της Τρίτης 13 Σεπτεμβρίου, τη σύσκεψη διευρυμένης ομάδας αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, κ. Πέτρου Φιλίππου.

Από την ενημέρωση που έγινε, προέκυψε ότι το έργο ξεκίνησε προ πολλού χωρίς όμως να έχουν επιλυθεί ζητήματα που ήταν γνωστά από την εποχή σύνταξης της μελέτης του.
Δηλαδή, άρχισε η κατασκευή ενός έργου προϋπολογισμού 124.890.213,00 € με τη λογική …“βλέπουμε και πράττουμε”!

Ποιά είναι τα προβλήματα

  • Τα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα για τα οποία έχει επιληφθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς χρόνου και εξ αιτίας της υποστελέχωσής της.
  • Οι ανολοκλήρωτες απαλλοτριώσεις, απαραίτητες για την εξέλιξη του έργου.
  • Η υπέρμετρη καθυστέρηση στη διάνοιξη – κατασκευή της μικροσήραγγας διέλευσης του αγωγού διάθεσης ακαθάρτων υδάτων (λυμάτων) στη Βραυρώνα,
  • και τέλος, η μη εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας για τον υποθαλάσσιο αγωγό εξ αιτίας των καθυστερήσεων στην έκδοση των σχετικών αδειών.

Στην σύσκεψη, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι “εφόσον δεν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κυρίως από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2017 και να ξεκινήσει στη συνέχεια η δοκιμαστική λειτουργία του.”

Σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Φιλίππου το έργο Συλλογής, Μεταφοράς, Επεξεργασίας και Διάθεσης Ακαθάρτων περιοχών Κορωπίου – Παιανίας είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής που πραγματοποιεί αυτή την περίοδο η Περιφέρεια Αττικής και όταν ολοκληρωθεί, αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των παραπάνω περιοχών.

Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» με συμβασιοποιημένο προϋπολογισμό ύψους 105. 961.323,34€) και μέχρι σήμερα οι πληρωμές που έχουν γίνει ανέρχονται στα 60.704.601,29€.

Παρόντες στη συνεδρίαση, εκτός του Αντιπεριφερειάρχη κ. Πέτρου Φιλίππου, ήταν ο πρώην Περιφερειάρχης, κ. Γιάννης Σγουρός και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Παύλος Καμάρας, ως εκπρόσωποι του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Αττικής, από τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Αττικής – Τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων και Έργων οι κυρίες Μαρία Μίσκα (Αναπληρώτρια Προϊσταμένη) και Γεωργία Κονδύλη, από τη Διεύθυνση Κατασκευής Υδραυλικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής η κα Θεοδώρα Αραμπατζή, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων οι κ.κ. Παρασκευάς Αναστασάκης και Παναγιώτης Βασιλόπουλος, καθώς και η μηχανικός – επιβλέπουσα του έργου Χαρίκλεια Μπιτζιλέκη, από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής Έργων, Κων/νος Βουγιουκλάκης και η κα Στέλλα Ράπτου, από τον Δήμο Κρωπίας, ο Δήμαρχος, Δημήτρης Κιούσης και ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Σπύρος Σιούντρης.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ακολούθησε επιτόπια επίσκεψη στον χώρο κατασκευής του ΚΕΛ όπου έγινε ξενάγηση και περαιτέρω ενημέρωση από τους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας.