Στα Σπάτα το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου. Το θύμα, ένας ηλικιωμένος άνδρας, νοσηλεύεται στο “Σωτηρία”

koynoypi
koynoypi

Το πρώτο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου για φέτος εντοπίστηκε σε ηλικιωμένο άνδρα, ο οποίος πάσχει από σοβαρά νοσήματα. Το θύμα, που διαμένει στα Σπάτα της Αττικής, έχει μεταφερθεί και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Σωτηρία.
Δεδομένα εντομολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) από την Αττική υποδηλώνουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή έχει αρχίσει η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου από τα τέλη Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί, δηλαδή δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα ή έχουν ήπια συμπτωματολογία και δεν χρειάζονται ιατρική βοήθεια.
Συνήθως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους (με προβλήματα στο ανοσοποιητικό) ασθενείς.
Τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ, όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ).
Συστήνεται επίσης το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Επίσης, συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες στις περιοχές, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων και καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων.