ΥΠ.ΟΙΚ: Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια από τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Στα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, που μπαίνουν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι η εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε όλη την επικράτεια, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο πρώτο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021» που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στις 29 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Πρόκειται για ένα έργο που θα καλύψει σχεδόν όλους τους Δήμους της χώρας και θα επιτρέψει μέσα σε μια 5ετία να προχωρήσει η πολεοδομική καταγραφή και αξιοποίηση της χώρας. «Είναι κάτι που δεν είχε γίνει για δεκαετίες και αποτελούσε εμπόδιο για την κατοικία και για την επιχειρηματικότητα, αλλά και την φυσιολογική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών», σημείωσε ο υπουργός.

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ για το Νερό» – 500 εκ. για έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά

Δεύτερη σημαντική ανακοίνωση που έκανε ο κ. Σκυλακάκης αφορά στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ για το Νερό» προκειμένου, όπως είπε, να σταματήσει η κατασπατάληση του υδάτινου πλούτου πανταχόθεν, με αιχμή τη βιομηχανική χρήση και τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Ο υπουργός μίλησε για πόρους άνω των 500 εκατομμύριων ευρώ που θα κατευθυνθούν σε μεγάλα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικά, στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, αλλά και στο μεγάλο έργο ΣΔΙΤ για τα αρδευτικά έργα που θα συμβάλει στην αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Υπογράμμισε ότι θα υπάρξει για πρώτη φορά ένα Πρόγραμμα Εξοικονομώ για το νερό, για να σταματήσει το παράλογο φαινόμενο να χρησιμοποιούμε νερό που μεταφέρεται από εκατοντάδες χιλιόμετρα, δυϊλίζοντας, για να ποτίσουμε απλώς κήπους ή για βιομηχανική χρήση σε αστικές περιοχές, όπως ανέφερε.

Αστικές αναπλάσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μίλησε επίσης για το πρόγραμμα στρατηγικών αστικών αναπλάσεων, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και το υπουργείο Εσωτερικών.

Αναμένεται, όπως είπε, εκτός από τις εθνικές προκηρύξεις, που θα είναι αστικού χαρακτήρα, όπως ο Ελαιώνας, να βγει και μια σειρά προκηρύξεων περιφερειακού χαρακτήρα για να επιλεγούν και να προχωρήσουν οι αστικές αναπλάσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από πολλές πλευρές (ΕΣΠΑ, «Αντώνης Τρίτσης», Ταμείο Ανακάμψης).

Εμβληματικά έργα στον τομέα του Πρασίνου χαρακτήρισε ο κ. Σκυλακάκης την ανακαίνιση του Ολυμπιακού Σταδίου και την ανάπλαση των βασιλικών κτημάτων στο Τατόϊ.

Έργα ηλεκτροκίνησης

Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε την σημασία των έργων ηλεκτροκίνησης, όπως την εγκατάσταση φορτιστών, τις επιδοτήσεις για ηλεκτρικά ταξί και λεωφορεία. «Η ηλεκτροκίνηση είναι ένα μέλλον καθαρό, ένα μέλλον που θα στηρίζεται στα δικά μας καύσιμα» τον ήλιο και τον αέρα.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει ότι η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση θα πρέπει να υπολογισθεί και δημοσιονομικά, καθώς η μείωση των τιμών των καυσίμων θα σημαίνει και τη μείωση των αντίστοιχων φορολογικών εσόδων που εισπράττει έως σήμερα το κράτος.

Πολιτική Προστασία

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας, μέρος του οποίου καλύπτει το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Πολιτική Προστασία θα κληθεί για λόγους κλιματικής αλλαγής να υπερασπισθεί τις κοινωνίες μας και το φυσικό μας περιβάλλον πολύ περισσότερο έντονα στα επόμενα χρόνια, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης και για το λόγο αυτό πραγματοποιείται μια μεγάλη επένδυση με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.