Υφυπ. Εσωτερικών: σύντομα στη Βουλή η ρύθμιση οφειλών στους Δήμους με 120 δόσεις

Θεόδωρος Λιβάνιος, υφυπουργός Εσωτερικών

Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη προς τους Δήμους θα φέρει στην Βουλή τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, ανήγγειλε, μεταξύ άλλων, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2021, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Περιληπτικά, οι κυριότερες αναφορές του στην ολομέλεια της Βουλής

  • Συντάσσεται νέο νομοθετικό πλαίσιο με νέο κώδικα Αυτοδιοίκησης και με νέο σύστημα εποπτείας των ΟΤΑ.
  • Το φθινόπωρο του 2021 όλες οι υπηρεσίες εποπτείας των Δήμων και των Περιφερειών θα λειτουργούν πλήρως και υπό ανεξάρτητο αξιοκρατικά επιλεγμένο επόπτη νομιμότητας.
  • Σταματάει κάθε πολιτική επιρροή στον έλεγχο νομιμότητας των δήμων και των περιφερειών. Θα θεσπιστούν ταχείες διαδικασίες ελέγχου νομιμότητας ώστε η όλη διαδικασία να είναι σύμμαχος της διαφάνειας και όχι τροχοπέδη της.
  • Θα ανακατανεμηθούν οι αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης με γνώμονα την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης.
  • Τις αμέσως επόμενες μέρες, 75 με 80 εκατομμύρια ευρώ θα κατανεμηθούν στους Δήμους της χώρας. Το μισό ποσό οριζόντια σε όλους τους Δήμους και το υπόλοιπο με βάση τις απώλειες εσόδων σύμφωνα με τα στοιχεία των παρατηρητηρίων.
  • Θα υπάρξει νέο εκλογικό σύστημα για την τοπική αυτοδιοίκηση «το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στον νικητή των εκλογών να κριθεί από τους πολίτες για το αν τήρησε την εντολή που έλαβε».

Τέλος, ο υφυπουργός εκτίμησε ότι δεν θα βρεθούν όλοι σύμμαχοι στην προοδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση, καθώς τον τελευταίο καιρό, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί αντιπολίτευση τσουρεκιών, ποδηλάτων και ανοιχτών τάφων.