Το «χαράτσι» στα απορρίμματα προκαλεί νέες εντάσεις μεταξύ Δήμων & Κυβέρνησης

Στα ύψη η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και δημάρχων με αφορμή την επιβολή του ειδικού τέλους ταφής αστικών αποβλήτων, μέτρο που πάγωσαν οι δήμοι, αρνούμενοι να πληρώσουν το «χαράτσι», υποστηρίζοντας ότι την ευθύνη για τις αναγκαίες υποδομές για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων την έχει το κράτος. 

Το μέτρο, με βάση το νόμο, έπρεπε να τεθεί σε ισχύ από την 1η 1ου του 2022, ωστόσο η αυτοδιοίκηση αντέδρασε σύσσωμη και με αποφάσεις τους οι 13 Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων της χώρας και η ΚΕΔΕ ζήτησαν αναστολή έως τα τέλη του 2023, δεδομένων και των συνεπειών από τη ενεργειακή κρίση που εκτροχίασε τους προϋπολογισμούς των δήμων.

Ωστόσο λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει προ ημερών τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – μπήκε εμβόλιμα σε Ν/Σ του υπουργείου Εσωτερικών και ψηφίστηκε στη Βουλή λίγο πριν αυτή να κλείσει- με την οποία ρυθμίζεται το θέμα της καταβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων που υποχρεούνται να καταβάλουν οι δήμοι της χώρας, αλλά μόνο για το έτος 2022.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 2 της τροπολογίας το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει να καταβάλλει αντί των δήμων στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) το ποσό έως 60 εκατ. ευρώ που έπρεπε να καταβάλλουν οι δήμοι.

Αυτό το ποσό όμως, όπως λένε δήμαρχοι, εξακολουθεί να επιβαρύνει τους δήμους, καθώς τα έως 60 εκατ. ευρώ θα παρακρατηθούν το 2024 από την τακτική τους χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΠ) το 2024 (άρθρο 259, ν. 3852/2020.

«Με λίγα λόγια έρχεται το υπουργείο και λέει στους δημάρχους ότι θα τα δώσω τα χρήματα για να σας διευκολύνω, αλλά θα σας τα πάρω πίσω του χρόνου, παρακρατώντας τα από τα δικά σας χρήματα» τονίζουν αυτοδιοικητικοί παράγοντες, κάνοντας παράλληλα λόγο για «πολιτική πονηριά» της ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ. «Θα περίμενε κανείς το επίμαχο θέμα με τα σκουπίδια να το χειριστεί πιο έξυπνα το υπουργείο, γιατί δεν πρέπει να ξεχνά ότι οι παλιοί δήμαρχοι έχουν θεσμική μνήμη» σχολίασαν οι ίδιοι.

Οι αντιδράσεις των δήμων για την επιβολή του Τέλους ήταν εξαρχής έντονες, καθώς προβλέπει επιπλέον 20 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που θα οδηγείται στους ΧΥΤΑ, επιβαρύνοντας μόνο για το 2022 με τουλάχιστον 80 εκατομμύρια ευρώ τους δήμους όλης της χώρας.

Σύμφωνα πάντως με την αιτιολογική έκθεση ο λόγος που προωθείται από το υπουργείο Εσωτερικών η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι πως υπάρχει σημαντική καθυστέρηση εκ μέρους των δήμων στην εφαρμογή του μέτρου για το 2022.

«Το τέλος έπρεπε ήδη, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις να έχει ενσωματωθεί στον κανονισμό τιμολόγησης των ΦΟΔΣΑ και να ακολουθηθεί η διαδικασία είσπραξης αυτού σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις υφιστάμενες διατάξεις.

Για την εφαρμογή του μέτρου και προς επίλυση των ζητημάτων που τίθενται από τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, θεωρείται σκόπιμο να απεμπλακεί αφενός το τέλος ταφής από τον κανονισμό τιμολόγησης των ΦΟΔΣΑ και αφετέρου και μόνο για το έτος 2022, το οφειλόμενο ποσό των ΟΤΑ α΄βαθμού ύψους έως 60 εκατομμύρια ευρώ, να καταβληθεί στον ΕΟΑΝ από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το ποσό αυτό προβλέπεται να παρακρατείται το έτος 2024 από τους προβλεπόμενους στο άρθρο 259 του ν. 3852/2020 πόρους που εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου» αναφέρεται στην έκθεση.

ΚΕΔΕ: Αναστολή έως το τέλος του 2023

Την ίδια ώρα η προωθούμενη ρύθμιση δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα της αυτοδιοίκησης και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, (ΚΕΔΕ) για αναστολή της καταβολής του τέλους ταφής έως 31 Δεκεμβρίου του 2023.

Στην απόφαση μάλιστα του τελευταίου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στο Βόλο, οι δήμαρχοι συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, πως «δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι δήμοι και οι δημότες να πληρώσουν την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών για τη φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, ο σχεδιασμός και υλοποίηση των οποίων αποτελεί ευθύνη του κεντρικού κράτους».