Συνεχίζοντας τη δυναμική του πορεία προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον, ο Δήμος Χαλανδρίου συμμετέχει ενεργά στη συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος Energy2Act που πραγματοποιείται στην πόλη της Cesena (Ιταλία) από 8 έως 10 Ιουνίου 2026.
Στην αντιπροσωπεία του Δήμου Χαλανδρίου στο Energy2Act συμμετέχουν
- η Ειρήνη Κουνενάκη, Σύμβουλος Δημάρχου Χαλανδρίου σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
- η Φλωρένα Νταβία, Διευθύντρια Οικονομικής Υπηρεσίας Δήμου Χαλανδρίου
- η Βάσω Σπηλιοπούλου, Διευθύντρια Διοικητικού Δήμου Χαλανδρίου
- και ο Κωστής Παπασωτηρίου, τελικός συνεργάτης προγράμματος. Energy 2act
Τι είναι το Energy2Act
Πρόκειται για ένα καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Αστικής Πρωτοβουλίας (European Urban Initiative), με χρονικό ορίζοντα 42 μηνών και προϋπολογισμό άνω των 6,2 εκατ. ευρώ, που στοχεύει να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση των πόλεων προς την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.
Η βασική φιλοσοφία του είναι ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τους Δήμους ή τα κράτη. Πρέπει να στηριχθεί στις ίδιες τις γειτονιές και στις τοπικές κοινότητες πολιτών.
Τα βασικά θέματα που διερευνώνται αυτές τις 2 ημέρες στην Cesena της Ιταλίας επικεντρώνονται σε έξι μεγάλους άξονες:
- Climate Communities – Κλιματικές Κοινότητες
Πώς ομάδες πολιτών μπορούν να μετατραπούν σε ενεργούς συνδιαμορφωτές της ενεργειακής πολιτικής της γειτονιάς τους.
- Positive Clean Energy Neighborhoods (PCEN)
Η δημιουργία γειτονιών που:
- παράγουν καθαρή ενέργεια,
- καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια,
- μειώνουν τις εκπομπές CO₂,
- προσεγγίζουν ενεργειακή αυτονομία.
- One Stop Shop for Climate Communities
Ένα ενιαίο κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών και φορέων για:
- ενεργειακές αναβαθμίσεις,
- χρηματοδοτικά εργαλεία,
- τεχνική υποστήριξη,
- καθοδήγηση για ανακαινίσεις και εξοικονόμηση ενέργειας.
- Ψηφιακά εργαλεία λήψης αποφάσεων
Αναπτύσσεται σύστημα υποστήριξης αποφάσεων βασισμένο σε γεωχωρικά δεδομένα (GIS), με στόχο:
- χαρτογράφηση ενεργειακών αναγκών,
- παρακολούθηση παρεμβάσεων,
- τεκμηριωμένο σχεδιασμό πολιτικών.
- Καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας
Το έργο εξετάζει τη δημιουργία ειδικού ταμείου και μηχανισμών αλληλεγγύης ώστε τα οφέλη της ενεργειακής μετάβασης να φτάνουν και σε ευάλωτα νοικοκυριά.
- Ενεργειακές κοινότητες και τοπικά συστήματα ανταλλαγής
Εξετάζονται μηχανισμοί ανταλλαγής αξίας και ενέργειας μεταξύ πολιτών, με λογική κοινοτικής οικονομίας και συμμετοχικής ανάπτυξης.
Η παρέμβαση της Ειρήνης Κουνενάκη
Στην παρουσίασή της η Ειρήνη Κουνενάκη ανέλυσε βασικά δεδομένα για τον Δήμο, όπως:
- Τα ποσοστά των νοικοκυριών κάτω από το όριο της φτώχειας (35%).
- Τις εκπομπές CO2 (472,463 τόνοι το 2019 baseline).
- Το ενεργειακό βάρος για τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος (10-12%).
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας FLYA ENERGY, μιας πρωτοβουλίας που στοχεύει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και στην προώθηση της τοπικής παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με γνώμονα τη διασφάλιση της «κοινωνικής» ενέργειας για τους ευάλωτους συμπολίτες μας.
Στρατηγική Προσήλωση του Δημάρχου Σίμου Ρούσου
Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας και η συνεχής συμμετοχή του Δήμου Χαλανδρίου σε πρωτοπόρα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Energy2Act, αποτυπώνουν τη στρατηγική προσήλωση του Δημάρχου Σίμου Ρούσου στην πράσινη μετάβαση.
Υπό την ηγεσία του, ο Δήμος Χαλανδρίου έχει θέσει ως προτεραιότητα την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τη διασφάλιση μιας πιο βιώσιμης ποιότητας ζωής για όλους τους κατοίκους.
Η συμμετοχή στο Energy2Act ενισχύει τις προσπάθειες του Δήμου Χαλανδρίου να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση στην Ελλάδα και την Ευρώπη αναπτύσσοντας έντονη δράση σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, πράσινης μετάβασης και κοινωνικής αλληλεγγύης και αποδεικνύοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων για την κλιματική ουδετερότητα.





































