Αυτοδιοικητικούς με προσφορά σε δύσκολες εποχές, τίμησε η Ένωση Δημάρχων Αττικής

Σε μια σεμνή τελετή με …άρωμα αυτοδιοίκησης, η Ένωση Δημάρχων Αττικής με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, τίμησαν πρώην Κοινοτάρχες και Δημάρχους περιοχών του λεκανοπεδίου για την συνεισφορά τους στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών τους καθώς και για την συμβολή τους στην εδραίωση του θεσμικού ρόλου της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας και μάλιστα υπό συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες και επίπονες.

Οι παρευρεθέντες

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης και την τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Γεν. Γραμματέας του ίδιου υπουργείου, κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Δήμαρχος Υμηττού-Δάφνης στην παρελθούσα αυτοδιοικητική περίοδο και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Χρ. Σπίρτζης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και η κ. Ευαγγελία Λιακούλη, Βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., πρ. Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαλίας, η κ. Ζωή Ράπτη, Βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθηνών Βόρειου Τομέα με τη Ν.Δ., πρ. Δημοτική Σύμβουλος Ψυχικού, ο κ. Μανώλης Γραφάκος, Γεν. Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, πρ. Δήμαρχος Μελισσίων, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, πρ. Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε, τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α. ο πρώην Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α., Γιώργος Ιωακειμίδης, (Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη) και μεγάλος αριθμός Δημάρχων των Δήμων Αττικής.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκος, ανέφερε για μια ακόμη φορά ότι θα υλοποιηθεί το σύνολο των ενταγμένων στον «Φιλόδημο» έργων, ασχέτως, αν η ημερομηνία λήξης του προγράμματος είναι η 31η Δεκεμβρίου, τ.έ. και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στην σύνθεση νομοσχεδίου για την μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στους Δήμους και στις Περιφέρειες.

Η παρέμβαση του Παύλου Καμάρα

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Δήμων Αττικής, κ. Παύλος Καμάρας αναφερόμενος κατά την έναρξη της εκδήλωσης στην σημασία των αποδιδόμενων διακρίσεων, τόνισε με έμφαση ότι «επιθυμούμε να λειτουργήσουν υποκινητικά στους ενεργούς αυτοδιοικητικούς και κατ΄επέκταση να εντείνουν τις προσπάθειες τους για αποτελεσματικότερο και δημιουργικότερο έργο.»

Ο κ. Παύλος Καμάρας, ολοκλήρωσε την σύντομη παρέμβαση του με μία παραίνεση προς τον υπουργό Εσωτερικών και τους υπόλοιπους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της Βουλής.

Είπε, χαρακτηριστικά: «Επενδύστε στο ανθρώπινο δυναμικό. Όσα καλά συστήματα και αποτελεσματικά μέσα κι αν έχει στην διάθεση της η αυτοδιοίκηση, αν δεν διαθέτει ποιοτικό, πολιτικό προσωπικό δεν θα φθάσει εύκολα σε δημιουργικό αποτέλεσμα.

Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό περιβάλλον ούτως ώστε ο πολίτης που έχει διάθεση για συμμετοχή και προσφορά να νοιώθει τιμή και δέος για την εκλογή του στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Να προσελκύσουμε τους καλύτερους, τους ικανότερους και τους τιμιότερους, αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο όλων μας. Αν το καταφέρετε τότε και μόνο τότε θα έχετε επιτύχει την καλύτερη μεταρρύθμιση…»

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α. Γιώργος Μαρκόπουλος

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α., Δήμαρχος Δήμου Γαλατσίου, κ. Γ. Μαρκόπουλος αφού χαρακτήρισε την εκδήλωση απονομής διακρίσεων ως ένα πολυσήμαντο γεγονός συγχαίροντας για αυτό, το Δ.Σ. της Ένωσης Δημάρχων Αττικής, αναφέρθηκε στην σημασία τους, τονίζοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Οι άνθρωποι που τιμούμε σήμερα, ο καθένας με το δικό του τρόπο, έχουν υποστηρίξει εμπράκτως με την πορεία τους, τρεις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες προσωπικά, πιστεύω για την αυτοδιοίκηση.

  1. Η αυτοδιοίκηση να ασκείται για τον άνθρωπο. Αυτόν έχει στο επίκεντρο της και όχι τα κάθε φύσεως συμφέροντα.

2. Αποστολή της αυτοδιοίκησης είναι να δίνει λύσεις πρακτικές, άμεσες, χειροπιαστές στα μικρά και μεγάλα ζητήματα της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.

3. Η αυτοδιοίκηση είναι πέρα και πάνω από κόμματα. Ασφαλώς ο καθένας από εμάς έχει πολιτική ταυτότητα. όμως η κομματική αντιπαράθεση δεν επιτρέπεται να διαβρώνει την κοινή μας προσπάθεια.

Οι απονομές των διακρίσεων

Σε ό,τι αφορά τις απονομές διακρίσεων, η Ένωση Δημάρχων Αττικής τίμησε το «Χαμόγελο του Παιδιού» και την «Κιβωτό του Κόσμου», για την κοινωνική τους προσφορά και τον αναπλ. καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκο Χλέπα για την αδιάλειπτη στήριξή του στον θεσμό της Αυτοδιοίκησης.

Ομοίως:

Για την πολυετή συνεισφορά τους στην τοπική αυτοδιοίκηση (5 θητείες) τιμήθηκαν με τιμητικές πλακέτες οι:

Νικόλαος Ζαγούρης, τέως κοινοτάρχης Αγίου Κωνσταντίνου,

Παντελής Μέξης, τέως κοινοτάρχης Αφιδνών,

Δημήτριος Μίχας, τέως κοινοτάρχης Μαγούλας,

Κωνσταντίνος Πόγκας, τέως δήμαρχος Λαυρίου

και ο Γεώργιος Πρίφτης, τέως κοινοτάρχης Κουβαρά.

Με εύφημο μνεία, τέλος, τιμήθηκαν οι εκλιπόντες:

Παναγιώτης Βακαλόπουλος, τέως δήμαρχος Ταύρου,

Νικόλαος Βούλγαρης, τέως κοινοτάρχης Βαρνάβα,

Χαράλαμπος Μπεχλιβανίδης, τέως δήμαρχος Νέας Σμύρνης,

Μήτρος Σουλιμνιώτης, τέως δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας και

Νικόλαος Παξιμαδάς, τέως δήμαρχος Πετρούπολης.

Το Μουσικό Σύνολο του Δήμου Ασπροπύργου

Την έναρξη της καλά επιμελημένης εκδήλωσης έκανε το Μουσικό Σύνολο του Δήμου Ασπροπύργου.

Οι επιλεγμένες ερμηνείες του νεανικού σχήματος εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης και εύλογα απέσπασαν θετικές κριτικές.