Την Παρασκευή τα εγκαίνια κατασκευής του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης στην Παιανία. Το ιστορικό του έργου

Η αρχή ενός σημαντικού βήματος προς την κατεύθυνση επίλυσης της αποχέτευσης στην Παιανία επισημοποιείται την Παρασκευή της πρωταπριλιάς, ώρα 11.00 π.μ. με την τέλεση αγιασμού και δοθείσης αφορμής με την εκφώνηση λόγων και χαιρετισμών που η νεοελληνική παράδοση επιβάλλει σε έργα αυτής της μορφής.

Ειδικότερα, ξεκινάει η κατασκευή του εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων του οικισμού Παιανίας με προοπτική ολοκλήρωσης του έργου, στο τέλος της διετίας.

Η εκδήλωση θα γίνει σε παρακείμενο του 1ου Βρεφονηπιακού Σταθμού Παιανίας χώρο (συμβολή οδών Λυκούργου και Παπαφλέσσα) όπου ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες και σε αυτήν, εκτός του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαου που θα χοροστατήσει στο θρησκευτικό τμήμα της, έχουν κληθεί να παραστούν “επίσημοι” κάθε απόχρωσης με εξαίρεση τους αυτοδιοικητικούς της προηγούμενης δημοτικής και περιφερειακής αρχής οι οποίοι, ειδικά, ο τότε Δήμαρχος Δημήτρης Δάβαρης, επί σειρά ετών, αγωνίστηκαν επίμονα μέχρι να μπουν τα θεμέλια αφετηρίας του συνολικού έργου της αποχέτευσης.

Το σύγχρονο ιστορικό του έργου

Το συνολικό μήκος του υπό κατασκευή εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων στη Δημοτική Ενότητα Παιανίας, ανέρχεται στα 59,6 χιλιόμετρα και η αποχετευόμενη περιοχή στα περίπου 290 εκτάρια.

Η απόφαση υλοποίησης του έργου κατασκευής του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης υπεγράφη στις 24 Δεκεμβρίου 2014, τρεις μήνες μετά την ανάληψη της Δημοτικής Αρχής από τον κ. Σπύρο Στάμου, (φωτογραφία) η σύμβαση του έργου υπεγράφη πριν λίγο καιρό και φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Παιανίας.

Σύμφωνα με την μελέτη, στο έργο συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή του εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων προϋπολογισμού μελέτης 11.800.000,00 € και η κατασκευή των ιδιωτικών συνδέσεων προϋπολογισμού μελέτης 1.758.900,00 €.

Η δαπάνη για την κατασκευή του εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων, η οποία ανέρχεται στο ποσό 5.070.663,86 € μετά και την έκπτωση των 57,07 % θα καλυφθεί από το Ταμείο Συνοχής / Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» και από Εθνικούς Πόρους, ενώ η δαπάνη για την κατασκευή των ιδιωτικών συνδέσεων, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 608.551, 15 € μετά την έκπτωση θα καλυφθεί από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που θα συνδεθούν στο δίκτυο αποχέτευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, ο αριθμός των ιδιωτικών συνδέσεων ανέρχεται στις 4.000 συνδέσεις, συνεπώς για την κατασκευή κάθε σύνδεσης απαιτείται το ποσό των 160 €, το οποίο θα καλυφθεί από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Για το ζήτημα της συνεισφοράς των δημοτών στην κατασκευή των ιδιωτικών συνδέσεων της αποχέτευσης, σε σχετικά πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παιανίας, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν, ο κ. Αλέξανδρος Καποδίστριας, ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γεώργιος Σιώκος και ο κ. Κωνστ. Φιλιούσης) όπως το ποσό των 160 € καταβληθεί σε οκτώ τριμηνιαίες δόσεις των 20 € η κάθε μια, μέσω του τριμηνιαίου λογαριασμού ύδρευσης.

(Προεκλογικά ο κ. Σπ. Στάμου είχε δημόσια δεσμευθεί ότι τη δαπάνη στην οποία θα υποβληθούν οι πολίτες, θα αναλάβει ο Δήμος, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκλεγόταν ο ίδιος Δήμαρχος)

Εξυπακούεται ότι μετά τη θετική εξέλιξη για το εσωτερικό δίκτυο Παιανίας, σειρά έχει η Δημοτική Ενότητα Γλυκών Νερών και εύλογα οι πολίτες περιμένουν το δικό τους επόμενο “βήμα”.
Αναφορικά με τη γειτονιά του Φούρεσι, η εξέλιξη είναι ότι συμπεριλαμβάνεται στον προγραμματισμό κατασκευής του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης του Δήμου Παιανίας δεδομένου ότι μέχρι και πρότινος επρόκειτο να ενταχθεί στον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό του Δήμου Παλλήνης με αποδέκτη το ΚΕΛ Ψυττάλειας.

Το παλαιότερο ιστορικό του συνολικού έργου της αποχέτευσης

Τα εγκαίνια θεμελίωσης του έργου «συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση ακαθάρτων περιοχών Κορωπίου – Παιανίας» πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013, στο σημείο όπου θα κατασκευαστεί ο κεντρικός συλλεκτήρας των αγωγών μεταφοράς από το Κορωπί και την Παιανία, στη θέση Πάτημα στο Κορωπί, μετά τη γέφυρα του Σταθμού Προαστιακού-Μετρό Κορωπίου.

Στην τελετή, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαου, παρέστησαν ο τότε περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης, ο τότε Δήμαρχος Παιανίας Δημήτριος Δάβαρης, βουλευτές και περιφερειακοί σύμβουλοι –μεταξύ αυτών και ο συμπολίτης Δημοσθένης Μπαρούτας- οι Δήμαρχοι όμορων Δήμων Σ. Μεθενίτης και Χ. Μάρκου, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην δήμαρχοι του Κορωπίου, καθώς και πλήθος κόσμου.

Οι ομιλητές, πέραν των πληροφοριών που έδωσαν για το έργο, δεν ξέχασαν να ευχαριστήσουν και τις προηγούμενες δημοτικές αρχές για τη θετική συμβολή τους στην αίσια έκβαση του έργου και αφού ευχήθηκαν να είναι καλορίζικο και καλοστέριωτο, προχώρησαν στη θεμελίωση του έργου.

Τι περιλαμβάνει το συνολικό έργο της αποχέτευσης

1. Κατασκευή του εσωτερικού δικτύου του Κορωπίου, μήκους 82 χλμ.

2. Κατασκευή των κεντρικών αγωγών μεταφοράς από Κορωπί (συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Καρελά) και Παιανία, μήκους 16,8 χλμ.

3. Κατασκευή του ΚΕΛ με δυναμικότητα επεξεργασίας λυμάτων 135.000 κατοίκων καθώς και δυνατότητα επέκτασης για την κάλυψη συνολικά 200.000 κατοίκων

4. Κατασκευή του αγωγού διάθεσης του επεξεργασμένου προϊόντος στον Ευβοϊκό Κόλπο συνολικού μήκους 11,9 χλμ. (9,55 χλμ. στο χερσαίο τμήμα, 1,35 χλμ. σε σήραγγα και 1 χλμ. υποθαλάσσιου αγωγού που καταλήγει σε βάθος 50 μ.)

5. Κατασκευή του αγωγού διάθεσης του επεξεργασμένου προϊόντος από το ΚΕΛ Μαρκόπουλου, (μήκους 9,3 χλμ.) με την οποία το τελευταίο αποκτά πλήρη λειτουργικότητα και εξυπηρετεί 40.000 επιπλέον κατοίκους των περιοχών Μαρκόπουλου, Καλυβίων , Κουβαρά και Πόρτο – Ράφτη.

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο τότε Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός: κατά την ολοκλήρωση του έργου και στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, θα υπάρξει η κατάργηση 12.000 βόθρων από την πόλη της Κρωπίας.

Με την ολοκλήρωση δε και του εσωτερικού δικτύου της Παιανίας θα υπάρξει η κατάργηση άλλων 10.000 βόθρων και η ωφέλεια σε περισσότερους από 25.000 κατοίκους.

Με την αποπεράτωση του όλου έργου και τη σύνδεση με το αντίστοιχο έργο του Μαρκόπουλου και τις περιφερειακές συνδέσεις (Αυλάκι, Πόρτο Ράφτη, Χαμολιά Καλύβια, Κουβαράς, κ.λπ.) η ωφέλεια θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς οι περιοχές αυτές (περίπου 40.000 βόθροι) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπερνούν τις 100.000 κατοίκους.