Συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ ματαίωσαν τη συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ

Αναβλήθηκε λόγω κατάληψης από μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, στα γραφεία του, με θέματα που αφορούσαν στη λειτουργική διευθέτηση των μονάδων και των χώρων εναπόθεσης απορριμμάτων στην ΟΕΔΑ της Φυλής καθώς και άλλα διαδικαστικά ζητήματα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το ΠΑΜΕ, η Ανταρσία, οι Οικολόγοι, το Δυτικό Μέτωπο και περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης-κυρίως του αριστερού χώρου- που αντιτίθενται στη λειτουργία, την αναβάθμιση ή επέκταση της χωματερής στη Φυλή.

Από τη μεριά του Συνδέσμου, ο γενικός γραμματέας Γιάννης Δρίβας προχώρησε στην αναβολή της διαδικασίας, καθώς διαπίστωσε την κάθετη αντίθεσή τους περίπου στα μισά από τα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης.

Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την καθυστέρηση της διευθέτησης των υπολοίπων θεμάτων που έχουν να κάνουν με τη λειτουργική καθημερινότητα του Συνδέσμου και αφορούν σε οικονομικές εκκρεμότητες, συντήρηση, επισκευή μηχανημάτων, πληρωμές κ.λ.π..

Συγκεκριμένα, ο κ. Δρίβας δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι τα σημεία διαφωνίας ήταν επί των εξής θεμάτων:

1) Τεχνική έκθεση του έργου «Εργασίες διαμόρφωσης, διευθέτησης και εξομάλυνσης πρανών κυττάρων του ΧΥΤΑ Φυλής».

2) Δημοπράτηση μελέτης ωρίμανσης για την αποκατάσταση λατομικών χώρων ΕΑΛΜ.

3) Μελέτη, κατασκευή έργων μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων.

4) Αναβάθμιση και Λειτουργία του ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων.

5) Μελέτη για Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό και

6) Μελέτη για Περιβαλλοντική αδειοδότηση της ΜΕΑ Σχιστού.

Ωστόσο, τα θέματα αυτά, όπως υπογράμμισαν όσοι αντιτίθενται, «παραπέμπουν σε επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και συντήρηση της αναχρονιστικής και επικίνδυνης για τη δημόσια υγεία κατάστασης στο ζήτημα των απορριμμάτων».

Επίσης, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι στο πλαίσιο της συνεδρίασης θα υπήρχε απόφαση και για άνοιγμα Γ΄Κυττάρου εναπόθεσης απορριμμάτων και θα συνεχιζόταν το αδιέξοδο σημερινό σύστημα.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της προσκείμενης στην Ανταρσία περιφερειακής παράταξης, Κώστα Τουλγαρίδης, ο αγώνας για την αλλαγή του σημερινού συστήματος με έμφαση στην ανακύκλωση και την επανάκτηση είναι μαζικός και αποφασιστικός με διεκδικητικό άξονα.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Σγουρός εκφράζει τον προβληματισμό του για την απόφαση της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής «να εγκρίνει και να προχωρήσει αιφνίδια τη διενέργεια διαγωνισμών άνω των 200 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής εν μέσω θέρους και έναν μόλις μήνα πριν από την αποχώρησή της».

Σημειώνει ότι τα θέματα αυτά που προωθεί η Διοίκηση, «δεν λύνουν συνολικά το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων στην Αττική, αλλά επιχειρούν να αντιμετωπίσουν με χρυσοφόρους προϋπολογισμούς βραχυπρόθεσμες ανάγκες…».

Ο κ. Σγουρός επαναφέρει το ζήτημα των ΣΔΙΤ που είχε προκρίνει ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας «εγκληματική» την απόφαση ακύρωσης του σχετικού διαγωνισμού που αποφάσισε η «κα Δούρου προασπιζόμενη δήθεν τον δημόσιο χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ