5ο Συνέδριο ΕΝ.Π.Ε: Να μετεξελιχθεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση

Με την Απόφαση και την έγκριση του οικονομικού απολογισμού 2016 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ.  Παράλληλα, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών να παρουσιάσει άμεσα τις θέσεις του για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση ώστε με συμμετοχή της ΕΝΠΕ και των αρμοδίων Υπουργείων, να εκπονηθεί ο «οδικός χάρτης» που θα προσδιορίζει και θα κατευθύνει τα βήματα της μεταρρύθμισης, το χρονικό πλαίσιο καθώς και το εύρος των αλλαγών. 

Θέση της ΕΝΠΕ είναι ότι «η αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου που διέπει την Αυτοδιοίκηση πρέπει να εξασφαλίζει καταρχήν τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του θεσμού». 

Ταυτόχρονα, η ΕΝΠΕ επισημαίνει ότι στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από τη βαθιά κρίση, η μεταφορά αρμοδιοτήτων με τους αντίστοιχους πόρους στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα βοηθήσει στην ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών στον σχεδιασμό και την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της χώρας.

Με την απόφαση του 5ου Τακτικού Συνεδρίου της, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας επαναβεβαιώνει την πάγια θέση της για κατάργηση του θεσμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ενώ κρίνει επιβεβλημένη τη θεσμοθέτηση ενός και μόνου, ενιαίου ελεγκτικού οργάνου για τον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.

Για το θέμα της ενδοπεριφερειακής αποκέντρωσης και του τρόπου εκλογής των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών η ΕΝΠΕ καλεί το αρμόδιο Υπουργείο να συζητήσει διεξοδικά και από μηδενική βάση το θέμα.

Σχετικά με τη συζήτηση του νέου εκλογικού συστήματος για την Αυτοδιοίκηση, η Ένωση Περιφερειών θεωρεί ότι πρέπει να προκύψει μια ολοκληρωμένη και καθαρή πρόταση, η οποία να τεθεί σε ευρεία διαβούλευση ώστε να τύχει ευρύτερων συναινέσεων, με στόχο:

• Την αποτελεσματικότητα εκπλήρωσης του θεσμικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης

• Την κατοχύρωση δημοκρατίας σε όλους τους θεσμούς και τους χώρους λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης

Την έκφραση των πολιτικών διαθέσεων και επιλογών του εκλογικού σώματος, σε συνάρτηση με τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας.

Το 5ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ αποφάσισε να διοργανώσει έκτακτο συνέδριο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πριν την ψήφιση των Σχεδίων Νόμων για τα παραπάνω θέματα.

Παράλληλα, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας

-Ζητεί την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας με τη δημιουργία αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου για το θέμα και την ορθολογική διαχείριση συνολικά του ζητήματος των δανείων καθώς και του πλαισίου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

-Ειδικά για τα θέματα των φυσικών καταστροφών και της πολιτικής προστασίας ζητεί την επικαιροποίηση της νομοθεσίας και των σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για όλα τα θέματα και σε τακτική βάση και αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων σε περιπτώσεις αλληλοεπικαλύψεων. Επίσης, ζητεί την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να προβλέπεται η δυνατότητα για άμεσες παρεμβάσεις και έργα απομείωσης του κινδύνου από φυσικές καταστροφές.

Σε επίπεδο κάθε περιφέρειας απαιτείται αναγνώριση, χαρτογράφηση, εκτίμηση, οριοθέτηση κινδύνων και αποτίμηση τρωτότητας δομών, υποδομών και βαθμού επικινδυνότητας με σύγχρονη επιστημονική προσέγγιση και με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και την πρόσφατη εμπειρία.

-Ζητεί, μετά και την απόφαση του Πανελλήνιου Συνεδρίου Αιρετών Γυναικών των Περιφερειών, την αύξηση της ποσόστωσης φύλου στην εκλογική διαδικασία και στα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ, σε ποσοστό τουλάχιστον 40%.

-Ζητεί τη διατήρηση του μειωμένου ποσοστού ΦΠΑ για τα νησιά.

Επισημαίνεται ότι το σχέδιο Απόφασης που εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στο Συνέδριο εισηγήθηκαν τα 24 από τα 25 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Το μέλος του ΔΣ της ΕΝΠΕ, Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Σπύρος Τζόκας μαζί με τα μέλη του Συνεδρίου κ.κ. Γιώργο Γαβρίλη Αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Παναγιώτη Αθανασιάδη, Αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Δημήτρη Δημάκο Περιφερειακό Σύμβουλο Αττικής και την κα Ειρήνη Μεταξά, Περιφερειακό Σύμβουλο Αττικής κατέθεσαν δικό τους Σχέδιο Ψηφίσματος.