fbpx

Πάνος Σκουρλέτης: “χωρίς όριο εισόδου στο Δημοτικό & Περιφερειακό Συμβούλιο η απλή αναλογική”

Αμετακίνητος στην απόφαση του για «απλή και άδολη αναλογική» στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές του 2019 εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης κατά τη χθεσινή συνάντηση του με αιρετούς προσκείμενους πολιτικά στο Σύριζα. Η συνάντηση Υπουργού και αιρετών α’ και β’ βαθμού έγινε στον «Πολυχώρο Σπούτνικ», ήταν προγραμματισμένη και έγινε στο πλαίσιο μιας ανοιχτής συζήτησης επικεντρωμένης στο υπό κατάθεση στη Βουλή Νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση. 

Ο κ. Π. Σκουρλέτης αν και ρωτήθηκε κατ επανάληψη για τυχόν επιβολή ορίου εκλογής στο Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο της τάξης 3% ή 5% κατηγορηματικά το αρνήθηκε, προτάσσοντας ως επιχείρημα την ύπαρξη  δεσμευτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Αναφορικά με τον αριθμό των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών συνδυασμών, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι το ποσοστό αύξησης του 10% που προβλέπεται από το νομοσχέδιο μπορεί να γίνει 30% «σε καμία όμως περίπτωση, παραπάνω.»

Δηλαδή, στα Δημοτικά Συμβούλια που απαρτίζονται από 33 εκλεγμένους η αύξηση του 30% αντιστοιχεί σε 10 ακόμη υποψηφίους. Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2010 και 2014 οι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού ήταν διπλάσιοι του αριθμού των εκλεγόμενων. (33+33)

Άλλες «τροποποιητικές» αναφορές του υπουργού Εσωτερικών ειδικού ενδιαφέροντος:

Προς χάριν υποστήριξης της κυβερνησιμότητας, υπάρχει η σκέψη να δοθεί η δυνατότητα στους εκλεγμένους δημάρχους να συμμετέχουν οι ίδιοι και άλλοι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της επιλογής τους στις Επιτροπές, Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής.

-Σε ενδεχόμενη σύμπραξη παρατάξεων στα Περιφερειακά Συμβούλια, οι αντιπεριφερειάρχες που θα οριστούν από τη μικρότερη ή μικρότερες παρατάξεις θα πρέπει να έχουν τη συναίνεση του συνδυασμού με τον οποίο εκλέχθηκαν.

-Οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν υποψηφίους μόνο από την Περιφερειακή Ενότητα, στην οποία υπάγονται και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να δίνουν σταυρό σε υποψήφιους άλλης Περιφερειακής ενότητας.