Γ. Πατούλης: «Η αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης». Οξύνεται η αντιπαράθεση

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με αντικείμενο  τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» και τον εκλογικό νόμο στις αυτοδιοικητικές εκλογές.   «Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης», κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, κατηγορώντας τον υπουργό ότι επιχειρεί να διασπάσει το μέτωπο των αιρετών, υποσχόμενος «και μοιράζοντας “καθρεφτάκια” σε δημάρχους, στις επισκέψεις που ξεκίνησε ανά τη χώρα. Θέλει μ’ αυτό, είπε, να δείξει ότι κάνει δήθεν “διάλογο” με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι “μαϊμουδίστικος” αυτός ο διάλογος» δήλωσε.  

 

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η ΚΕΔΕ συμμετέχοντας και καταθέτοντας εξαρχής τις προτάσεις της στον σχετικό διάλογο για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», απέδειξε ότι δρα ως «Εθνική Ελλάδος».

Κάλεσε δε τον υπουργό, σε δημόσιο, ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο, για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και να δημοσιοποιήσει τις δικές του προτάσεις. «Αν δεν τον κάνει, δεν υπηρετεί την Ελλάδα, αλλά το κόμμα».

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι η ΚΕΔΕ ξεκινά «οδοιπορικό» ενημέρωσης των αιρετών για τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης στα μεγάλα αυτά θέματα σε όλη τη χώρα, με γενικές συνελεύσεις των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ).

Η πρώτη θα γίνει στις 12 /3 στην Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια, κατά σειρά, στα Γιάννενα, στην Πάτρα, στην Πελοπόννησο, στη Θεσσαλονίκη, στα Καμένα Βούρλα και στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, κάλεσε τον υπουργό κ. Σκουρλέτη, να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων, όπως:

“Έχει κοστολογήσει το κόστος της μεταρρύθμισης;

Έχει ξεκινήσει συνεργασία και διάλογο με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, όπως απαιτείται για να είναι ουσιαστική η μεταρρύθμιση, με ανακατανομή και αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων;

Πότε θα παρουσιάσει τις συνολικές της θέσεις η κυβέρνηση για την αλλαγή του Καλλικράτη;

Πόσο σοβαρός είναι ένας διάλογος για τη μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης, με έναν υπουργό να γυρνά από περιφέρεια σε περιφέρεια και να μοιράζει με λογική «Μαυρογυαλούρου» τα δικά μας χρήματα;

Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η μείωση της θητείας των δημοτικών αρχών στα 4 χρόνια;

Πώς θα διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των δήμων, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής;

Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η προώθηση της φορολογικής αποκέντρωσης;

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου που δεν θα έχει τη σύμφωνη γνώμη της αυτοδιοίκησης;”

Απόστολος Κοιμήσης

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να θεωρείται οποιαδήποτε διαδικασία «διάλογος» από την στιγμή κατά την οποία το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει καταθέσει τις προτάσεις του και ο ίδιος υπουργός δηλώνει ότι το πόρισμα που κατέθεσε η Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί, δεν είναι δεσμευτικό.

Επίσης, χαρακτήρισε «παγκοσμίως κατακριτέα» την τακτική του υπουργού «να μη συζητά με τα κεντρικά όργανα, αλλά με δήμους απευθείας, με τη λογική του “Μαυρογαλούρου”».

Γιώργος Ιωακειμίδης

Ο επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης», δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, σημείωσε ότι διάλογος ουσιαστικά θα υπάρξει όταν το υπουργείο θα καταθέσει τις προτάσεις του. Επίσης, εξέφρασε την αντίθεσή του στον προγραμματισμό δράσης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Σκοπός τους, είπε, «είναι να πουν ότι η κυβέρνηση είναι «κακιά».

Η λογική είναι να ξεσηκώσουμε την αυτοδιοίκηση κατά του υπουργείου Εσωτερικών;» αναρωτήθηκε.

 Δημήτρης Μπίρμπας

Ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, κατηγόρησε την ηγεσία της ΚΕΔΕ ότι «έχει προσδεθεί στο άρμα της αντίληψης “εμείς είμαστε ο πολιορκητικός κριός” αυτής της κυβέρνησης» και φορέας της άποψης περί «αριστερής παρένθεσης». Επίσης, επέκρινε την απόφαση να αποχωρήσει η ΚΕΔΕ από την Επιτροπή Διαλόγου που είχε συγκροτήσει το υπουργείο Εσωτερικών.