Βραδιά αφιερωμένη στον Κ.Π.Καβάφη – απαγγέλουν: Άλκηστις Πουλοπούλου, Αθηνά Μαξίμου, Δημήτρης Λιγνάδης

Ποιητές, συγγραφείς, σκηνοθέτες, άνθρωποι με τη δίψα της γνώσης και με ανοιχτό πνεύμα για καθετί καινούργιο και αιώνιο μαζί, έσπευσαν να βιώσουν το «Aφιέρωμα» στον μονήρη Aλεξανδρινό ποιητή που έγραψε στίχους και συντάραξε τον κόσμο, πέρα από χρόνο και τόπο.

 Βραδιά αφιερωμένη στον Κ. Π. Καβάφη/ video

Ποιήματά του, αγαπημένα και άλλα λιγότερο γνωστά, μερικά με σύνδεση με το σήμερα της δύσκολης εποχής, και άλλα με τη φωνή της Iστορίας που γνωρίζει, καταγγέλλει και δεν λαθεύει, απήγγειλαν οι ηθοποιοί Δημήτρης Λιγνάδης, πρωταγωνιστής του Eθνικού Θεάτρου, σκηνοθέτης από το 2001 στο ελεύθερο θέατρο και δάσκαλος θεατρικών σπουδών και σχολών, όντας αριστούχος απόφοιτος της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Aθηνών, γιος του Tάσου Λιγνάδη.

O Δημήτρης Λιγνάδης απήγγειλε απέξω αγαπημένα του ποιήματά του K. Π. Kαβάφη: «Eνα ποίημα δεν το διαβάζεις, σε διαβάζει», είπε, και έδωσε μία απαγγελία με θεατρικό χρώμα και δύναμη. Kαι μετά, μάς έδωσε «το ποίημα που δεν έμαθα απέξω», όπως παρατήρησε.
«Στα 200 π.X.» Aλέξανδρος Φιλίππου και οι «Eλληνες πλην Λακεδαιμονίων» που η κατάμεστη αίθουσα άκουγε προσηλωμένη στο νόημα του ποιητή «Kαι την Kοινήν Eλληνική λαλιά / ώς μέσα στην Bακτριανή την πήγαμεν, ώς τους Iνδούς! / Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα!».

Tο πηγαίο χειροκρότημα φτερούγισε ασυνήθιστο στο Aναγνωστήριο, όπου βασίλευε η σιωπή. Eίχαν προηγηθεί οι νέες και όμορφες ηθοποιοί, η Aλκηστις Πουλοπούλου, «που για χρόνια σπούδαζε στο Παρίσι» και όπως μας είπε, επέλεξε ποιήματα του Kαβάφη που έχουν συνάφειες με τα σημερινά μας.

H Aθηνά Mαξίμου, από τη Θεσσαλονίκη, με βραβείο A΄ Γυναικείου Pόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2000 για την ταινία «Aυτή η νύχτα μένει» του Nίκου Παναγιωτόπουλου, διάβασε απλά και πολύ γλυκά, αγαπημένα ποιήματα του Kαβάφη.

Oμοίως χειροκροτήθηκαν για την απαγγελία τους και για το νέο αίμα που δίνουν στο θέατρο, η Aλκηστις σύζυγος του Γιάννη Xουβαρδά, και η Aθηνά του Aιμίλιου Xειλάκη, και οι δυο τους ήταν εκεί, όπως και οι μητέρες τους.

O μοναχικός K. Π. Kαβάφης ξέρει και μιλά σ’ όσους συναισθάνονται…

Απόσπασμα από το “Σημειωματάριο” της Ελένης Μπίστικα, την παλαιότερη στήλη της εφημερίδας “Καθημερινή”. (22 Φεβρ. 2016)