Παρουσίαση του βιβλίου της Βάσως Κιούση για την παραδοσιακή μουσική την Τρίτη, 25 Ιουνίου στο Πικέρμι

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Βάσως Κιούση, “Το Μουσικό Οδοιπορικό μιας Ζωής: Νίκος Σαραγούδας και Γιασεμή Κανταρτζόγλου-Σαραγούδα”, διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού την Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019, ώρα 7:30 μ.μ. στην αίθουσα δεξιώσεων “Αμαδριάδες” στο 21ο χλμ. της λεωφ. Μαραθώνος, στο Πικέρμι.

Το βιβλίο της Βάσως Κιούση προσεγγίζει τη σχέση των Νίκου Σαραγούδα και Γιασεμής Κανταρτζόγλου- Σαραγούδα με την παραδοσιακή ελληνική μουσική, όπως αυτή εκφράζεται με το ούτι και το τραγούδι.

Επίσης, η συγγραφέας προσεγγίζει τη σχέση των δύο καλλιτεχνών με τον επαγγελματικό χώρο της λαϊκής μουσικής, τον κοινωνικό περίγυρο και την εποχή εντός των οποίων λειτούργησαν κατά το διάστημα της επαγγελματικής και καλλιτεχνικής τους δραστηριότητας. Ακόμη, περιέχονται απόψεις μουσικών – συνεργατών τους καθώς και βιογραφικά συνεργατών.

Τα κείμενα συνοδεύονται από πρόλογο, σχολιασμούς και αναστοχασμούς του Γιάννη Γ.Λυμπέρη, καθηγητή Μουσικής, ΜΔΕ στη Λαογραφία, Δρ. Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας.

Το βιβλίο, απευθύνεται σε γνώστες και μη της μουσικής ιδιαίτερα χάρη στον απλό εύληπτο τρόπο διατύπωσης του υλικού και την αμεσότητα της βιογραφικής προσέγγισης και της προφορικής ιστορίας μετατρέποντας έτσι τον απλό αφηγητή σε πληροφορητή και διατηρώντας ταυτόχρονα τον επιστημονικό του χαρακτήρα.

Στο βιβλίο περιέχονται 2 DVD με αποσπάσματα από συναυλίες καθώς και μακάμια και ταξίμια από το ούτι του Νίκου Σαραγούδα.