“Αληθινή Ζωή” της Adeline Dieudonné (Μυθιστόρημα)

Ένα τυπικό προάστιο κοντά στο δάσος των Μικρών Κρεμασμένων. Μια ασυνήθιστη οικογένεια σε ένα παράξενο σπίτι: ένας σιωπηλός και βίαιος πατέρας, με «κοψιά σφαγέα» και «χέρια γίγαντα», που ξεσπά βάρβαρα πάνω στη γυναίκα του και μπροστά στα παιδιά του, φανατικός λάτρης της τηλεόρασης και του ουίσκι, και ορκισμένος κυνηγός άγριων θηραμάτων, που τα εκθέτει σε ένα ειδικό δωμάτιο του σπιτιού – «το δωμάτιο με τα πτώματα».

Μια απούσα, φοβισμένη, μοναχική και υποταγμένη μητέρα, κλεισμένη στον εαυτό της, που ασχολείται μόνο με το μαγείρεμα, τον κήπο και τα ζώα της. Ο μικρός, γλυκός και αθώος γιος, Ζυλ, και η μεγαλύτερη ευφυής και μαχητική κόρη, η αφηγήτρια της ιστορίας.

Τα δύο παιδιά, εκείνη δέκα ετών και ο Ζυλ έξι, κάνουν τα πάντα για να ξεφύγουν από τη δυσβάσταχτη καθημερινότητα του σπιτιού τους.

Το κορίτσι φροντίζει με πολλή τρυφερότητα τον αδελφό της. Κάθε μέρα διασχίζουν το δάσος των Μικρών Κρεμασμένων για να φτάσουν στον «λαβύρινθο με τα σαράβαλα», μια χωματερή αυτοκινήτων όπου τα δύο παιδιά παίζουν.

Μοναδική χαρά τους είναι η στιγμή που ακούν τις νότες από το «Βαλς των Λουλουδιών» να έρχονται από το καροτσάκι του πλανόδιου παγωτατζή, ενός ευγενικού και γλυκού ανθρώπου.

Ώσπου μια μέρα ένα παράλογο και τραγικό δυστύχημα, που θα συμβεί μπροστά στα μάτια των παιδιών, θα συγκλονίσει με βίαιο τρόπο το παρόν τους και θα τα οδηγήσει πρόωρα στον κόσμο της αληθινής ζωής…

Οι επιπτώσεις που θα έχει το περιστατικό, ειδικά στη συμπεριφορά του ευαίσθητου μικρού Ζυλ, θα αναγκάσουν την αδελφή του να αναλάβει ευθύνες απέναντί του και να αναπτύξει δυνάμεις που μέχρι τότε δεν γνώριζε πως είχε, γιατί είναι ένα κορίτσι με «τα κότσια των ανθρώπων που κάνουν σπουδαία πράγματα»…

Με την ασυνήθιστη, ευαίσθητη και κοφτή γραφή της, η Αντελίν Ντιεντονέ συνθέτει ένα αισθησιακό και συνάμα βίαιο σύμπαν, όπως είναι άλλωστε η αληθινή ζωή: ένα παράδοξο ανάμεσα σε μια επίγεια κόλαση και έναν φανταστικό παράδεισο.

Αυτό είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Αντελίν Ντιεντονέ, για το οποίοι οι κριτικοί έχουν μιλήσει με πολύ θερμά σχόλια. Υπέροχη λογοτεχνία που προϊδεάζει για μια ακόμα καλύτερη συνέχεια.

Βιογραφικό

Η συγγαρφέας, Adeline Dieudonné

Η Adeline Dieudonné γεννήθηκε το 1982 και ζει στις Βρυξέλλες. Έχει κερδίσει το Grand Prix του διαγωνισμού της Ομοσπονδίας Βαλλονίας Βρυξελλών για το διήγημά της «Amarula». Η Αληθινή Ζωή είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Σελίδες: 270, ISBN: 978-960-19-0758-1, Τιμή: 13,90 €