Προς πλήρη άρση των capital controls εντός του Σεπτεμβρίου 2019

Έτοιμες έχει η κυβέρνηση τις διατάξεις για την πλήρη άρση των capital controls, την οποία είχε εξαγγείλει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας ήδη από τον Νοέμβριο του 2019, όταν συνδέοντας την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων με την εμπιστοσύνη των αγορών, είχε δηλώσει ότι οι δείκτες βρίσκονταν πλέον υπό έλεγχο και η πλήρης άρση των ελέγχων θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2019.

Έτσι τώρα, τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή τους, η κυβέρνηση αναμένει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς προκειμένου να προχωρήσει άμεσα (το αργότερο εντός του Σεπτεμβρίου) στην κατάργηση των τελευταίων κεφαλαιακών περιορισμών.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις καταρτίστηκαν σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και οι επιστολές συμφωνίας τόσο από τις εμπορικές, όσο και από τις συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας.

Επί της ουσίας, η πλήρης κατάργηση σημαίνει την άρση των εναπομεινάντων περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα.

Ωστόσο, αποτελεί σαφές μήνυμα προς τις αγορές για επιστροφή του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας στην κανονικότητα.

Ρεπορτάζ “Ν” με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ