… Λογοκρισίας συνέχεια στο υπουργείο Πολιτισμού

Mετά τα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο σε σχέση με τη λογοκρισία στις υπηρεσίες του, το υπουργείο Πολιτισμού, επιχειρώντας προφανώς να αμβλύνει τις αντιδράσεις που ήδη έχουν προκύψει, με νέο έγγραφό του, απλώς κάνει τα πράγματα χειρότερα, προσπαθώντας κατά την κρίση τους να εξειδικεύσουν τις περιπτώσεις δημοσιοποίησης ανακοινώσεων.

Δεν αποσύρει το επίμαχο έγγραφο της 6ης Αυγούστου, όπως ζητούν με ανακοινώσεις τους τόσο ο Ενιαίος Σύλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ όσο και η συνδικαλιστική παράταξη Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, αντιθέτως επαναφέρει το έγγραφο του 2014 (όπως σημειώναμε και χθες), το οποίο είχε αποσυρθεί από τις αντιδράσεις.

Υπενθυμιζεται ότι, τότε γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ ήταν η νυν υπουργός και Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η κα Έλενα Κόρκα.

Το έγγραφο που εστάλη ως «εξαιρετικά επείγον», στις 8 Αυγούστου από τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, (Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/432505/309721 και Α.Π. Αποστολέα ΥΠΠΟΑ/ΓΓΓΠ/432336/7150) προς τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, με θέμα : «Δημόσιες ανακοινώσεις και ενημερώσεις για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Α» σχετικά με το με αρ. πρωτ.: ΥΠΠΟΑ/ΓΓΓΠ/427910/7103/06.08.2019 έγγραφο« αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Στο πλαίσιο της ενιαίας οργάνωσης και λειτουργίας του ΥΠ.ΠΟ.Α παρέχονται οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση της δημοσιοποίησης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οποιασδήποτε μορφής πληροφορίας – είδησης σχετικά με τις δράσεις των Υπηρεσιών που υπάγονται στη Γ.Δ.Α.Π.Κ. και Γ.Δ.Α.Μ.Τ.Ε.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη προστασία και παρουσίαση του έργου του ΥΠ.ΠΟ.Α, μέσω της εφαρμογής ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού, εποπτείας και αντιμετώπισης θεμάτων που άπτονται της ευρύτερης ορθολογικής προβολής στοιχείων και δεδομένων, που αφορούν σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μουσεία και αγαθά άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, επισημαίνονται τα κάτωθι:

1. Η δημοσιοποίηση ευρημάτων στα διεθνή, εθνικά, τοπικά Μ.Μ.Ε. ή στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαιτεί την εκ των προτέρων ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Γενικού Γραμματέως Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ.Α., προκειμένου να λάβουν γνώση.

2. Στην περίπτωση, παρουσίασης πληροφοριακού υλικού στα Μ.Μ.Ε. (ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές εκπομπές κ.α.), αυτό θα πρέπει να κατατίθεται προηγούμενα στη Γ.Δ.Α.Π.Κ., προκειμένου να διασφαλιστεί κοινή διαδικασία διαχείρισης, η οποία θα συμβάλει αφενός στην κατάλληλη προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και αφετέρου στην ορθή ανάδειξή της.

3. Όσον αφορά στην προβολή του επιστημονικού έργου των Υπηρεσιών της Γ.Δ.Α.Π.Κ. στις διαδικτυακές τους σελίδες, θα πρέπει η σχετική ανάρτηση του συγκεκριμένου υλικού να επιτυγχάνεται μέσω κατάλληλων καταχωρήσεων και όχι ως Δελτία Τύπου και σε κάθε περίπτωση κατόπιν ενημέρωσης και έγκρισης αυτών, από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας, ανάλογα με το περιεχόμενό τους.

4. Η αποστολή Δελτίων Τύπου προς τη Γ.Δ.Α.Π.Κ. προκειμένου να προωθηθούν αρμοδίως στο Γραφείο Τύπου του Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού θα αφορά μόνο σε θέματα που κρίνονται μείζονος σημασίας.

5. Σημειώνεται ότι το παρόν δεν αφορά προσωπικές – επιστημονικές απόψεις και γνώμες που τυχόν προβάλλονται με ατομική ευθύνη εκάστου.

Παρακαλούμε για την ενημέρωση των αρμοδίων Υπηρεσιών σχετικά με το εν λόγω θέμα, προκειμένου να συνδράμουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, στην τήρηση των ανωτέρω, ώστε να αποτραπεί η οποιαδήποτε σύγχυση, από την αποσπασματική διάδοση πληροφοριών και ειδήσεων που αφορούν στις δράσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α και να εξασφαλιστεί, με αυτή τη διαδικασία, η ουσιαστική προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας στο σύνολό της”.

Και από αυτό το έγγραφο προκύπτουν αρκετά ερωτηματικά σχετικά με την ελευθερία των Εφορειών Αρχαιοτήτων να διαχειριστούν και εν τέλη να μιλήσουν για τις δραστηριότητες και τα πεπραγμένα τους.

Δεν είναι θέμα “να διασφαλιστεί κοινή διαδικασία διαχείρισης, η οποία θα συμβάλει αφενός στην κατάλληλη προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και αφετέρου στην ορθή ανάδειξή της” όπως τεχνηέντως επιχειρεί να προβάλλει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ. Είναι καθαρά ελέγχου. Όλα πρέπει πλέον να περνούν από την «κρισάρα» της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ.

Το σίριαλ το έχουμε ξαναδεί την περίοδο της Αμφιπολης. Ποιος άραγε κρίνει πότε ένα θέμα είναι μείζονος σημασίας και πρέπει να δημοσιοποιηθεί; Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι η ίδια η επιστημονική κοινότητα είναι αρμόδια να δώσει τέτοιου είδους απαντήσεις. Προφανώς εδώ αλλάζει το μοντέλο.

“Επιστροφή στην κανονικότητα” είχε εξαγγείλει η νυν υπουργός από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Η δυνατότητα ευελιξίας και ανάπτυξης πρωτοβουλιών που παρείχε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία στις περιφερειακές υπηρεσίες και το επιστημονικό δυναμικό του ΥΠΠΟΑ, μάλλον είναι ένα “κοστούμι” που δεν χωράει σ’ αυτή την κανονικότητα.

Οποιαδήποτε προσπάθεια, όμως, φίμωσης και χειραγώγησης, πολλώ δε μάλλον της επιστημονικής κοινότητας, θίγει την ίδια τη δημοκρατία.

Η ανακοίνωση του ΣΕΑ

Για «προληπτική λογοκρισία» και «ανοίκειες και μη σύννομες πρακτικές «ελέγχου» του επιστημονικού λόγου», κάνει λόγο και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αναφορικά με τα έγγραφα που διαβίβασε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού του ΥΠΠΟ.

Σύμφωνα με τον ΣΕΑ, ο οποίος ζητά την άμεση απόσυρσή τους, τα έγγραφα αναφέρονται «σε απαγόρευση ανακοινώσεων-δημοσίων αναρτήσεων», ζητώντας να «αδειοδοτούνται από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ».

«Επιχειρείται λογοκρισία όχι μόνον του επιστημονικού μας έργου, αλλά ακόμη και των προσωπικών μας αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα τονίζεται ότι «σε περίπτωση που η διαδικασία αυτή εφαρμοστεί, ουσιαστικά καθίσταται ανέφικτη η έγκαιρη και ουσιαστική ενημέρωση του κοινού για όλα τα παραπάνω και στην πραγματικότητα αυτοαναιρείται στην πράξη η όποια εξωστρέφεια που υποτίθεται είναι προγραμματικό ζητούμενο».

Τέλος ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά, μεταξύ άλλων «να γίνει ευρύς διάλογος και σχετική ανοιχτή ημερίδα που θα καταλήξει σε έναν Κώδικα Δεοντολογίας για το θέμα της δημοσιοποίησης του αρχαιολογικού έργου».